TATT: I en koordinert politiaksjon i juni i fjor ble en norsk-pakistanske familiefar (45) og en Oslo-mann (23) fra Tsjetsjenia pågrepet og siktet for terror. Foto: FREDRIK SOLSTAD

To Syria-farere fra Norge siktet for terrorforbund

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener en norsk-pakistansk
familiefar (45) og en Oslo-mann (23) fra Tsjetsjenia kjempet for Islamsk stat (IS) i Syria – og inngikk en avtale om å begå terror.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I midten av juni i fjor gjennomførte PST en koordinert aksjon i Fredrikstad og Oslo og pågrep de to mennene. Begge ble siktet for deltagelse og støtte til terrororganisasjonen Islamsk stat (IS) i Syria.

Nylig ble siktelsen mot den norsk-pakistanske familiefaren og den tsjetsjenske Oslo-mannen utvidet til også å gjelde terrorforbund, ifølge VGs opplysninger.

De hemmelige tjenestene mener at mennene sammen har inngått en avtale om å begå terror, en forbrytelse som har en strafferamme på 12 års fengsel.

Les også: Poserte med våpen på bilder fra Syria

PST ønsker ikke å kommentere saken siden etterforskningen nærmest er avsluttet og sendt til statsadvokaten for påtaleavgjørelse.

– Det er riktig at siktelsen er utvidet til også å gjelde terrorforbund, men jeg ønsker ikke å kommentere detaljer i saken. Påtalemyndigheten tar stilling til påtalespørsmålet om svært kort tid, sier statsadvokat Fredrik G. Ranke ved Det nasjonale statsadvokatembetet til VG.

Tok «jihadist-ruten» til Syria

PST mener de to terrorsiktede mennene dro sammen fra Norge til Syria i august 2014 – via den såkalte «jihadist-ruten»: Oslo – Göteborg i Sverige–Rhodos i Hellas–Marmaris i Tyrkia og videre inn i det borgerkrigsherjede landet.

Dette er den samme reiseruten som en terrorsiktet Oslo-mann (19) forsøkte å gjennomføre i juni fjor, men han ble pågrepet på flyplassen i Göteborg.

Les VG-spesial: De vervet seg til IS

Etter det VG får opplyst, returnerte den norsk-pakistanske familiefaren til Norge etter en drøy måned i Syria av helsemessige årsaker, mens hans tsjetsjenske reisekamerat kom hjem drøyt seks måneder senere.

DØMT: Ishaq Ahmed (25) fra Fredrikstad ble i fjor dømt til åtte års fengsel for terror. Han er sønnen til familiefaren som er siktet i en ny terrorsak. Foto: PST

Den terrorsiktede familiefaren er kjent for politiet fra tidligere, mens tsjetsjeneren ikke var straffeforfulgt.

Advokat Svein Holden forsvarer den terrorsiktede tsjetsjeneren (23). Han hadde ikke anledning til å kommentere saken overfor VG torsdag.

Rettssaken mot de to mennene er forhåndsberammet i Oslo tingrett 18. mai. Det er satt av tre uker til saken.

Sønnen (25) dømt for terror

I fjor sommer ble familiefarens sønn, Ishaq Ahmed (25), dømt til åtte års fengsel for terrorforbund og deltagelse og støtte til IS–noe som er de samme forholdene som faren nå er siktet for. Faren vitnet også i straffesaken mot sønnen.

Advokat Nils Christian Nordhus forsvarer den terrorsiktede familiefaren. Han sier at klienten nekter straffskyld etter siktelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder