Karoline (24): – Skummelt at vi er så oljeavhengige

USIKRE: Karoline Lilleås Sandal (t.v.), Anna Theresa Hägg og Sara Benedicte Hägg er alle usikre på den norske økonomien. Men de bruker pengene sine som normalt. Foto: Trond Solberg , VG

Størst fall i troen på norsk økonomi blant unge

Ifølge Finans Norges statistikk er det unge i alderen 15–29 år som har hatt det største fallet i troen på landets økonomi.

 • Erik Haugen Aspaas
 • Bjørn Haugan
 • Magnus Braaten

Artikkelen er over fire år gammel

Den oppfatningen deler tvillingsøstrene Anna Theresa og Sara Benedicte Hägg (26), og deres venninne Karoline Lilleås Sandal (24).

– Jeg er litt bekymret, egentlig. Det er skummelt at vi er så oljeavhengige. Men jeg tror ikke vi får spanske forhold. Da skal vi bruke mye av sparepengene våre, sier Lilleås Sandal.

Tvillingsøstrene nikker seg enig.

BAKGRUNN: Det norske folk er for første gang siden 1992 blitt mer pessimistiske enn EU-borgerne til egen økonomi.

VG møter dem på Storo Storsenter i Oslo mandag kveld. Da har de tre studentene akkurat gjort seg ferdig med handlerunden. I posene ligger det ting de trenger og en bursdagspresang.

– Jeg bruker like mye penger som før. Så jeg kan ikke si at jeg har blitt spesielt påvirket av problemene, sier Sara Benedicte.

– Hva tenker dere om jobbmulighetene deres, da?

– Jeg føler meg ganske trygg, siden jeg kan tenke meg å bli lærer, sier Anna Theresa.

Norske økonomer: – Bli kvitt lånet

Karoline, på sin side, er litt mer skeptisk.

– Flere av dem som har studert det samme som oss (engelsk, journ.anm.), har hatt problemer. Så ja, det er noe usikkerhet knyttet til det å få seg en fast jobb. Slik er det nok for mange som studerer humaniora.

Sara Benedicte, som studerer til å bli fysisk ernæringsfysiolog, forteller at hun tenkte på jobbutsikter da hun valgte studiet.

– Det var en faktor for meg. Jeg gikk ikke bare etter interesse. Selv om det selvfølgelig var en sto del av det, sier hun.

Råd til å spare

Finans Norges forventningsbarometer, som har vært målt siden 1992, viser at flere enn de unge er skeptiske til norsk økonomi. For første gang siden målingen startet, er vi mer pessimistiske enn EU-borgerne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BEVARER ROEN: Idar Kreutzer i Finans Norge tror nordmenn vil bruke det samme nominelle beløpet som tidligere, selv om vi er historisk negative til landets økonomi. Foto: CF-Wesenberg , Finans Norge

Foreløpig har forbruksveksten gjort at vi ikke opplever presset økonomi; vi tar oss råd til å spare.

– I forventningsbarometerets snart 24-årige historie har vi ikke registrert høyere tall for spareviljen enn i dette kvartalet. Å bygge buffere og redusere gjeldsgraden opptar tydeligvis folk, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge, og legger til:

– Det paradoksale er at de som har en trygg jobb og utsikter til stabil inntekt trolig vil få en bedring i kjøpekraften neste år som følge av lønnsvekst og lav lånerente. I så måte er det ikke overraskende at flertallet av husholdninger tror på uendret eller bedret privatøkonomi neste år.

Nye tall: Nordmenn har bolig nummer to for over 300 milliarder

Kreutzer fremholder at relativt svake veksttall for norsk økonomi og stigende arbeidsledighet bidrar til å skape usikkerhet.

– Norsk næringsliv står foran en omstillingsutfordring som de må møte på en offensiv måte. En lavere kronekurs gir selvsagt god drahjelp. Myndighetenes bidrag er å føre en ansvarlig økonomisk politikk, stimulere omstilling og entreprenørskap, og sørge for et konkurransedyktig skattesystem. Finansnæringen spiller en viktig rolle med kapitaltilgang og kompetanse. Det er derfor viktig at denne næringen får gode rammebetingelser, sier Kreutzer.

Les også

Mer om

 1. Personlig økonomi

Flere artikler

 1. Vi spår norsk krise

 2. Finansministerens 8. mars-råd til landets kvinner: – Bli familiens finansminister

 3. Eksperter ber Erna bruke mer penger

 4. Studenter skremt av krisen: – Jeg jobber enda hardere

 5. Pluss content

  Eksperter om bitcoin: Frykter kraftig nedside

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder