STOLT AV KROPPEN: Samboerparet Elisabeth Westby (25) og Jørn Brekke (26) var to av de første som var med i VG Helgs «Kroppen min»-serie. Foto: Marte Vike Arnesen/VG

Slik opplevde de å kle seg nakne mot kroppspresset

De ti første som har stilt opp i VGs «Kroppen min»-serie, hylles som modige.

Ida Giske
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Kroppspress er den nye folkesykdommen, sier kjønnsforsker og sosiolog Sanna Sarromaa.

Å posere naken i VG ble en del av hennes kamp mot kroppshysteriet.

NATURLIGE KROPPER: Kjønnsforsker og sosiolog Sanna Sarromaa (34) mener vi har godt av å bli minnet på hvordan vanlige kropper ser ut. Foto: Line Møller/VG

I vår startet serien «Kroppen min» opp i VG Helg og på VG+. Hver lørdag viser nye personer frem sine helt vanlige kropper, som et alternativ til det perfekte og retusjerte kroppsidealet.
Så langt har ti menn og kvinner fortalt historien om sin kropp. En av de første var Sanna Sarromaa (34) på Lillehammer.

Nordmenn svir av en halv milliard i året på kosmetiske operasjoner og behandlinger. Les hvordan vanlige mennesker står i mot kroppspresset.

Skadelig kroppspress
- Ved å bli minnet om at det finnes kropper i alle former og fasonger, kan vi få et sunnere og mer avslappet forhold til egen kropp, mener Sarromaa, som har forsket på unge jenters utseendefokus og kroppskompleker.

Hun er også politiker for Venstre på Lillehammer.

HATET KROPPEN: Anna Rósa Lossius (29) måtte jobbe hardt for å bli glad i sin egen kropp da depresjonen tok over. Foto: Marte Vike Arnesen/VG

- Jeg fikk veldig mange reaksjoner etter at nakenbildet av meg stod på trykk samme dag som jeg var delegat på Venstres landsmøte. Både Trine Skei Grande og Abid Raja, og en haug med andre tillitsvalgte i partiet kommenterte bildet, sier Sarromaa.

De aller fleste mente hun var tøff.
Jakten på den perfekte kroppen kan være skadelig for folks psykiske helse, mener forskeren.

- For å snu det kroppsbildet som manifesteres i unge i dag, så må vi starte et sted. I VGs serie fremstilles nakne, naturlige kropper sammen med historien om disse kroppene. Dermed er det et større fokus enn bare nakenheten, sier Sarromaa.

- Dette er ikke en pornoserie. Vi har lest om flere personer som har slitt med kroppsbildet sitt, men som nå stiller stolte opp i VG, sier forskeren.

VIL DU VÆRE MED I KROPPEN MIN-SERIEN? KONTAKT OSS PÅ kroppenmin@vg.no

God nok

VAKTMESTER: Per Arne Ekre (47) fra Jørstadmoen har bare fått positive tilbakemeldinger etter at han stilte naken i VGs kroppsserie. Foto: Marte Vike Arnesen/VG

En av dem er tobarnsmor Anna Rósa Lossius (29) fra Krokstadelva. Da depresjonen tok over, fant hun trøst i mat. Til slutt kjente hun seg ikke igjen i speilet, og hatet sin egen kropp intenst. Gradvis har hun klart å bli glad i kroppen sin.
- Vi ser så altfor ofte av at folk skammer seg over kroppen sin, sier Anna.
Ved å være med i Kroppen min-serien, ville hun utfordre ideen om at vi ikke er gode nok.

Tobarnsmoren er overrasket over hvor mange positive tilbakemeldinger hun har fått.

- Folk uttrykker at de føler seg mindre alene om å være såkalt uperfekte, og får et større ønske om det naturlige når de ser noen som tillater seg selv å være fornøyd med det de har, sier 29-åringen.

Bør være stolt

AVSLAPPET: Pensjonist Randi Gjestad (73) har aldri hatt store kroppskomplekser. Nå syns familie og venner hun har vært modig. Foto: Line Møller/VG

Da Per Arne Ekre (47), vaktmesteren fra Jørstadmoen, stilte naken i VG, myldret det av positive kommentarer Facebook-siden til svømmehallen der han jobber. «Stilig pappa jeg har», var en av dem.

Randi Gjestad (73) fra Bærum fortalte om sitt avslappede forhold til kropp. Hun har aldri hatt store komplekser, og glemmer noen ganger at hun er 73.

- De fleste har gitt uttrykk for at jeg har vært tøff som har stilt opp, sier hun i dag.

Carina Carlsen (27) drev tidligere bloggen «Fetmenfattet». Den gangen hadde hun flere fornøyde lesere, men fikk også oppfordringer om å ta sitt eget liv - for å spare samfunnet utgiftene overvekten hennes ville medføre.

Etter at hun var naken i Kroppen min-serien, har hun bare fått positive tilbakemeldinger både fra fremmede og kjente.

- Jeg håper folk lar seg inspirere og at kroppsdebatten får flere nyanser. Man er ikke bare tjukk eller bare tynn - det er så mye mer som ligger bak det man ser. For meg handlet dette om å vise omverdenen at man både kan, skal og bør være stolt av seg selv, sier Carina.

Bekjemper kroppspress

MORO MED KROPP: Carina Carlsen (27) fikk et mye mer avslappet forhold til kroppen sin etter at hun begynte med Burlesque-dansing. Foto: Annemor Larsen/VG

Samboerparet Jørn Brekke (26) og Elisabeth Westby (25) valgte begge å stille nakne i VGs kroppsserie.

Nå er de invitert til å snakke om kroppspress på NRK Ukeslutt.

- Jeg håper serien bidrar til at folk kan senke skuldrene med tanke på kroppshysteriet, og at de kanskje tar en ekstra kikk i speilet og tenker: «Tja, kanskje jeg ikke er så aller verst likevel?», sier Jørn.

Han jobber som barnehageassistent, og måtte tåle at dette ble gjort til et poeng da magasinet Natt&Dag kritiserte Kroppen min-serien.

- Den kritikken anser jeg som ren mobbing. Personen som publiserte artikkelen, har jo høstet enorm kritikk og negativ respons i ettertid, og valgte deretter å trekke en del av kommentarene tilbake, sier Jørn.

MODIG: - Venner har kommentert at det var modig å stille opp. Noen synes nok det var litt komisk også, men gledet seg over intensjonen bak spalten, sier Rolf Arne Leer (34) Foto: Line Møller/VG

Ellers har reaksjonene vært udelt positive.

- Spesielt blant venner, og også foreldrene i barnehagen, sier 26-åringen.

Samboeren, Elisabeth, er daglig leder i en frisørkjede, og spurte for sikkerhets skyld hva sjefen mente, før hun stilte opp naken i VG.

- Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger på jobben generelt. Det er mange som har sagt at vi trengte en motvekt, sier Elisabeth.

Hun mener det er altfor mye fokus på hvordan man burde se ut.
- Vi blir så mye eksponert for det retusjerte at vi glemmer hvordan den normale og vakre kroppen ser ut, sier hun.

Hets og beundring
Konsulent Rolf Arne Leer (34) innrømmet at han er veldig opptatt av utseende da han var med i Kroppen min-serien. I ettertid er han fornøyd med bildet av seg selv.

GLAD I KROPP: - Jeg gjør det fordi jeg gir faen. Fordi jeg tror vi alle har godt av å se helt vanlige kropper, både tjukke, tynne og alt midt i mellom, skrev Lene Wikander (45) på bloggen sin etter at dette bildet sto på trykk i VG. Foto: Line Møller/VG

- Det var en god vinkel, ler Rolf Arne.

Forfatter Lene Wikander (45) var med i Kroppen min-serien like etter at hun hadde avsluttet kreftbehandling, og viste et bryst som hadde gjennomgått både operasjon og stråling.

- Når man stiller opp naken i en av Norges største aviser - med en kropp såpass langt fra reklameidealene som min er, er det uunngåelig at det kommer en del dritt i diverse fora på nett, sier Lene.

På bloggen hennes, tarapi.no, har kommentarene vært hyggeligere. Flere mener hun er tøff.

- Vi lever i en kultur der det er fritt frem å mene noe om og hetse andres kropper og utseende fordi vi har tillagt utseendet så høy verdi. Nettopp derfor syns jeg det er enda viktigere at media presenterer flere vanlige kropper og mennesker innimellom alle glansbildene, sier Lene.

POPULÆR: - Jeg har en kropp bygd for fart og spenning, sa Kjell Nordbye (52) da han var med i VGs serie om kropp. Foto: Line Møller/VG

Kjell Nordbye (52) har først og fremst fått noen kvinnelige beundrere etter at han viste frem kroppen sin i den nye VG-serien.

- Det har kommet tre-fire tilbud. Så får vi se hva som skjer, da. Dette var moro! sier Kjell.

I Kroppen min-serien i VG Helg og VG+ møter du i dag Hans Christian Skullestad (44) og hans nyfødte datter Sa vannah .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder