HARAAM KEBAB: Noen av de halalmerkede produktene fra Kuraas inneholder opp til 30 prosent svinekjøtt. Mattilsynet ser svært alvorlig på saken. Foto: MATTIS SANDBLAD

Mattilsynet anmelder to kjøttprodusenter

To produsenter som har fått påvist svin i stedet for storfekjøtt i sine produkter, vil bli anmeldt av Mattilsynet. Alle DNA-analysene er nå klare, og de siste påviste ikke hest eller svin.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Mattilsynet arbeider fortsatt med å utforme anmeldelsene av to virksomheter etter påvisningen av udeklarert svinekjøtt sist uke, får NTB opplyst.

- Vi jobber med politianmeldelsen av to av virksomhetene hvor vi har gjort funn, sier seniorrådgiver Ragnhild Margit Arnesen.

NTB får bekreftet at anmeldelsene gjelder produsenten Kuraas i Narvik, som blant annet leverte halalkjøtt med opptil 30 prosent svin, og Norsk Mesterkjøtt som leverte pizzatoppingen Biff Piffi med mer enn 60 prosent svinekjøtt.

Begge produsentene avviser at det dreier seg om bevisst juks, og sier det må ha skjedd en menneskelig svikt.

BAKGRUNN: Mattilsynet fant svinekjøtt i halalprodukter

100 prøver

Etter avsløringene om funn av hestekjøtt i flere storfeprodukter i Europa, bestemte Mattilsynet seg for å ta DNA-analyser av til sammen 100 produkter som selges på det norske markedet.

Det første som ble påvist, var en liten mengde hestekjøtt i lasagne fra Coop. Denne lasagnen skulle vært trukket tilbake fra butikkene, og Mattilsynet påpekte at dette tydet på en svikt i kontrollrutinene hos matvarekjeden.

- Hestekjøtt er ikke farlig å spise, men dette kunne vært en situasjon der produktet hadde være skadelig å få i seg. Da kan ikke slike kontrollrutiner svikte, sa Randi Edvardsen, seksjonssjef for seksjon animalsk mat i Mattilsynet.

- Regelrett juks

Litt senere avdekket prøvene kanskje den alvorligste svikten - nemlig svinekjøtt i halalkjøtt, en utilgivelig feil for mange muslimer.

Dette kjøttet var det Kuraas i Narvik som leverte. Markedssjef Kenneth Kuraas sa da til NTB at saken er ekstra beklagelig fordi det dreier seg om halalkjøtt.

Det ble også avdekket at et pizzakjøttprodukt fra Norsk Mesterkjøtt i Sarpsborg inneholdt mer enn 60 prosent svinekjøtt, mens det var deklarert som et rent storfekjøttprodukt.

- Dette er regelrett juks. Hvis en kjøper pizza med biff, skal det være pizza med biff. Dessuten er det mange mennesker som ikke ønsker å spise svin av ulike årsaker. Hvis merkingen er feil, fratar vi dem muligheten til å velge dette selv, slår Edvardsen fast.

Flere tester

Blant de siste matvarene som ble testet, og som altså ikke inneholdt kjøtt de ikke skulle, var middagspølse fra en rekke produsenter og pasta bolognese fra et par produsenter.

På grunn av de alvorlige funnene som er gjort, mener Mattilsynet at det er nødvendig med flere DNA-tester av forskjellige produkter.

- Vi har avdekket alvorlig juks, og det er derfor naturlig at slik prøvetaking blir noe vi fortsetter med i framtiden, sier seniorrådgiver Ragnhild Margit Arnesen.

Mattilsynet skal nå lage en sluttrapport som oppsummerer funnene så langt, og denne rapporten blir offentliggjort.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder