Sjøvegan-drapet: Jager sex-morder

Politiet har hans DNA-profil

Den påsatte brannen utslettet likevel ikke de biologiske sporene etter mannen politiet mener voldtok og drepte den 59-årige enken Marie-Louise Bendiktsen i Sjøvegan.

Artikkelen er over 21 år gammel

Politiet kan stå foran et snarlig gjennombrudd i jakten på den 59-årige enkens drapsmann.

Etter at etterforskerne nå sitter med gjerningsmannens DNA-profil, stiger håpet om å oppklare drapssaken de begynte på i Sjøvegan, 15. juli.

Den gang startet politiets teknikere med en dødsbrann uten kjent årsak. I løpet av etterforskningen har bildet av en uvanlig grufull forbrytelse trådt frem fra de forkullede ruinene av eneboligen i Lensmannsjordet 1.

Ble voldtatt

To opplysninger som hittil har vært holdt hemmelig, kommer nå trolig til å stå helt sentralt i den videre jakten på gjerningsmannen:

* De jakter etter alt å dømme på en sexmorder. Funn på åstedet gjør nemlig at politiet tror Marie-Louise Bendiktsen (59) ble voldtatt før hun ble drept, og huset hennes påtent.

* Politiet har i løpet av de siste dagene også fått gjerningsmannens genetiske fingeravtrykk - en DNA-profil. Hypotesen om at offeret også var misbrukt seksuelt, ble derfor kraftig styrket.

Etterforskningslederne, Kripos-førstebetjent Håvard Aksnes og politiinspektør Mona Madsen, vil ikke kommentere VGs opplysninger om at offeret skal være sex-misbrukt.

Intens jobbing

- DNA tåler normalt ikke så høye temperaturer, men under visse omstendigheter lar det seg gjøre å finne materiale som kan DNA-types på et brannåsted, sier professor Bjørnar Olaisen, en av Norges fremste eksperter på DNA-teknologi. Han uttaler seg på generell basis.

Etter det VG kjenne til, har eksperter jobbet lenge og intenst med å sikre DNA-profilen. Når den nå foreligger, har den trolig kuttet kraftig ned på gjerningsmannens forsprang.

Tidligere har politiet i andre saker brukt en slik DNA-profil som utgangspunkt for omfattende blodtapping i hele bygder.

Nye vitner

Om et tilsvarende prosjekt settes i verk i Sjøvegan, må bygdas mannlige befolkning gjøre regning med å bli kalt inn for å avgi blodprøve. Blodprøvene vil bli sammenlignet med gjerningsmannens DNA på Rettsmedisinsk institutt i Oslo, og vil før eller siden avsløre gjerningsmannen.

Politiet opererer fortsatt med at handlingene må ha funnet sted i løpet av et tidsrom på 30 timer - fra klokken 22.30 mandag 13. juli til klokken 05.23 onsdag 15. juli. Noe mer eksakt drapstidspunkt skal være vanskelig å fastslå.

Nye vitner har de siste dagene bekreftet overfor etterforskerne at det har vært røyk fra åstedet i minst en halv time før brannen ble meldt. En mann kjørte til og med rundt i nabolaget på jakt etter kilden til røyken, uten å finne den, ved 05-tiden, 15. juli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder