Tre store forbund vil varig verne Lofoten og Vesterålen

Frp: Frykter at Ap følger etter

LANDSMØTET SA NEI: Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes varsler at LO neppe kan støtte konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, etter at hennes landsmøte vedtok varig vern. Foto: Jan Petter Lynau VG

Tvinger LO til olje-nei i Lofoten

Bare fem delegater reserverte seg. Dermed sørger landsmøtet i Handel og Kontor for at LO-kongressen i 2017 trolig vil vedta varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljevirksomhet.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over tre år gammel

Onsdag formiddag gikk den våte drømmen til oljemotstanderne i LO i oppfyllelse, da Handel og Kontors landsmøte vedtok sin politiske plattform:

«Områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja er av våre mest verdifulle marine områder, og skal derfor vernes mot fremtidig petroleumsvirksomhet», heter det i LO-forbundets nye program.

Les også: LO-kamp om Lofoten kan presse Ap-Jonas

Tre store forbund

Med tilsvarende vedtak fra Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag, har nei-siden dermed sikret seg et flertall av delegatene til LO-kongressen neste år.

– Med dette vedtaket vil det ikke være grunnlag for konsekvensutredning i disse områdene, sier Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor, til VG.

Likevel: Sundnes, som satt i LOs toppledelse da den forrige LO-kongressen gikk inn for konsekvensutredning, sier at vedtaket fra hennes landsmøte onsdag er «mykt»:

– Det er ikke slik at oljekranene skal skrus igjen i morgen, sier hun.

– Nå er det tre forbund som av ikke ubetydelig størrelse som har sagt sitt. Fram mot LO-kongressen er det viktig å finne gode løsninger. VI går inn i prosessen i LO med sikre på å finne løsninger som gir næringen nødvendig tid til omstilling, sier Trine Lise Sundnes.

Les også: AUF vil også verne Lofoten

LO-lederen står på sitt

LO-leder Gerd Kristiansen står på sin side fast ved at nordområdene bør åpnes for konsekvensutredning.

I Dagsavisen onsdag viste hun til handlingsprogrammet som ble vedtatt på LO-kongressen i 2013. Der står det at «LO vil arbeide for igangsetting av konsekvensutredninger i de stengte og uåpnede delene av Barentshavet, Norskehavet og Skagerrak».

Frp ser rødt

Øyvind Korsberg (Frp) fra Troms, medlem av Stortingets næringskomite, sier det er grunn til å frykte at LOs syn vil smitte over på Ap i denne saken:

– LO's makt i Arbeiderpartiet er udiskutabel. Jeg frykter at LO vil bestemme over Arbeiderpartiet i denne saken, som i praksis vil bety over og ut for verdiskapning i Nord-Norge, skriver Korsberg i en epost til VG.

– Det er helt hårreisende at Norges største organisasjon for fagarbeidere vil sette en stopper for nye arbeidsplasser i en svært presset bransje. Disse oljefeltene vil gi jobber til titusenvis i en svært presset bransje samtidig som det vil gi store inntekter til statskassen. Dette beviser at LO ikke lenger spiller på lag med arbeiderne de har som medlemmer, uttaler Korsberg.

Mer om

 1. Landsorganisasjonen (LO)
 2. Miljøvern
 3. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Støre blir utfordret av sine egne til å verne Lofoten

 2. Åpen strid i LO om Lofoten

 3. LO-kamp om Lofoten kan presse Ap-Jonas

 4. Grande utfordrer Støre: – Vis hvem som er sjefen, du eller LO

 5. AUF-sjefen krav til Støre: Vern Lofoten

Fra andre aviser

 1. LO-kongressen kan komme til å nei til oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen

  Aftenposten
 2. – Om ikke Støre er så glad, så er i hvert fall jeg det

  Aftenposten
 3. Arbeiderpartiets programkomité vil verne deler av Lofoten mot oljevirksomhet - men ikke Vesterålen

  Aftenposten
 4. Ap i Bergen sier nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja

  Bergens Tidende
 5. Delegater på Arbeiderpartiets landsmøte – la oss legge denne saken død en gang for alle!

  Aftenposten
 6. Ny kamp om olje seiler opp etter Aps «superhelg». – Veldig fornøyd med hvordan det har gått.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no