Foto: ,

Dømt - drept - utvist: Slik gikk det med de norske islamistene

I 2012 viste Østlandets islamistmiljø muskler gjennom offentlige demonstrasjoner. I dag er de hardt rammet av død og straffeforfølgelse.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Når vil norske myndigheter og deres medier forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel.

Ordene falt 12. februar 2010 på Universitetsplassen i Oslo foran flere tusen fremmøtte til en demonstrasjon mot Muhammed-karikaturer og regnes som øyeblikket da det ekstreme islamistmiljøet i Norge brøt lydmuren.

Mannen som uttalte dem var den da 24 år gamle sharia-studenten Mohyeldeen Mohammad.

Demonstrasjon foran Stortinget

To år senere, 20. januar 2012, arrangerte samme miljø en ny demonstrasjon, denne gangen foran Stortinget og mot Norges deltagelse i Afghanistan-krigen. Her deltok også Mohammad, som i dag har trukket seg tilbake fra offentligheten.

21. SEPTEMBER 2012: Ubaydullah Hussain entret offentligheten for alvor som leder av demonstrantene foran Den amerikanske ambassaden. Samtidig hadde strømmen av norske fremmedkrigere til Syria akkurat startet. Foto: Kyrre Lien , NTB scanpix

Dagene i forveien av demonstrasjonen hadde PST siktet en ung konvertitt fra Skien, norsk-chilenske Bastian Vasquez, etter at han hadde lastet opp en pr-video for demonstrasjonen med det politiet mente var trusler mot statsminister Jens Stoltenberg og kongehuset.

De store muslimske massene uteble. I stedet fikk norsk offentlighet en av sine første ordentlige konfrontasjoner med et hardnet islamistisk miljø.

– Det norske folk må vite at deres sikkerhet vil være truet så lenge Norge har soldater i Afghanistan. Det er ikke en trussel. Det er en advarsel til deres eget beste, uttalte Arfan Bhatti, en av talerne.

20. JANUAR 2012: 34 islamistdemonstranter bøyde kne foran Stortinget på dette bildet for å markere sin motstand mot Norges bidrag i Afghanistan. Samtidig var jihadister i Syria i ferd med å berede grunnen for rekruttering av fremmedkrigere. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

– We love Osama!

I september samme år satt den antimuslimske filmen «Innocence of Muslims» verden i brann. En Facebook-gruppe ved navn Profetens Ummah oppsto, fikk raskt mange medlemmer og varslet en demonstrasjon foran Den amerikanske ambassaden.

21. september møtte 150 personer opp, ifølge NRK, mens arrangøren selv mener tallet var mer rundt 400.

– Obama! Obama! We love Osama! ropte demonstrantene.

Grensene åpnes i Syria

Samtidig hadde konflikten i Syria gjennom 2012 utviklet seg til å bli en fullskala borgerkrig der jihadister fikk stadig mer makt og innflytelse. En av disse gruppene var al-Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra, som IS senere skulle springe ut ifra.

Strømmen av fremmedkrigere inn til Syria hadde begynt for alvor sommeren 2012 etter at opprørerne hadde tatt kontroll over flere grenseoverganger til både Tyrkia i nord og Irak i sør, ifølge den ferske boken «The Syrian Jihad» av forskeren Charles Lister.

Mer porøse grenser var en mulighet som også flere av demonstrantene foran Stortinget og Den amerikanske ambassaden begynte å gripe denne høsten.

De vervet seg til IS: Stor oversikt over norske Syria-krigere

Profetens Ummah: Ti demonstranter reiste

Etterretningstjenesten gikk ut tidlig i oktober 2012 og sa at de kjente til syv nordmenn som kjempet for Al-Qaida i Syria, mens det senere i oktober ble kjent at PST mente det var snakk om mellom 20 og 30 personer.

I dag er tallet det tredobbelte, hvorav rundt 40 skal være i live og tilsluttet IS i dag.

Profetens Ummah-talsmann Ubaydullah Hussain opplyste selv til VG, før han ble pågrepet nå i desember, at rundt 10 personer som var med på 2012-demonstrasjonene reiste til Syria i etterkant – men at flere andre tilknyttet deres miljø også har reist.

For mange av dem har det ledet til død, domfellelser og straffeforfølgelse.

I dag mener derfor PST at de islamistiske miljøene på Østlandet er redusert og at trusselen fra IS-sympatisører derfor er svekket det siste året.

Sikkerhetstjenesten regner 18 personer fra Norge som drept i Syria eller Irak, mens tolv menn straffeforfølges etter hjemkomst fra «kalifatet» eller for annen angivelig tilknytning til IS.

VG skrev søndag at PST mener at faren for terrorangrep mot Norge har gått ned. Det er en direkte konsekvens av at flere av de norske islamistene er fengslet eller drept.

ANTATT DREPT: BASTIAN ALEXIS VASQUEZ (24)

VENSTRE: Grenseområdene mellom Syria og Irak, juni 2014. HØYRE: Oslo, demonstrasjon, september 2012. Foto: PRIVAT / SCANPIX ,

Norsk-chilener og konvertitt som publiserte en video på nett i dagene før demonstrasjonen foran Stortinget 20. januar i 2012, som førte til at han ble siktet for trusler mot statsminister og kongehus.

Etter deltagelse på demonstrasjonen foran Den amerikanske ambassaden 21. september samme år, reiste han i oktober til Syria.

29. juni i 2014 dukket han opp en propagandavideo for IS.

Er nå antatt død og skal ikke ha gitt livstegn siden januar i fjor.

DREPT: EGZON AVDYLI (25)

DREPT: Egzon Avdyli på demonstrasjonen foran Stortinget i januar 2012. Foto: Frode Hansen , VG

Norsk-albaneren var en av arrangørene og taleholderne i begge islamistdemonstrasjonene. Reiste i februar 2014 til Syria. PST mente han sluttet seg til IS og 28. april samme år kom meldingen om at han var blitt drept i kamp.

En måned senere ble hans bror Valon, som kom hjem fra Syria i januar 2014, pågrepet av PST. I mai i fjor ble broren Valon dømt til fire år og ni måneders fengsel for IS-deltagelse av Oslo tingrett.

I FENGSEL: ARFAN BHATTI (38)

VENSTRE: Demonstrasjon, Oslo, september 2012. HØYRE: Grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan, november 2012. Foto: SCANPIX / PRIVAT ,

Deltok i begge demonstrasjonene, og holdt blant annet tale i demonstrasjonen foran Stortinget.

I november 2012 la han ut bilder fra det som skulle være grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan med våpen. Forsvant etter dette som følge av at han ble fengslet i Pakistan.

Kom hjem til Norge igjen i januar i fjor og ble da dømt for familievold mot egne barn og kone, en dom han soner nå.

Ble nå i januar dømt for vold mot sin nye kone, til fengsel i 14 dager.

UTVIST IS-KRIGER: OMAR CHEBLAL (49)

VENSTRE: Demonstrasjon, Oslo, januar 2012. HØYRE: Irak, oktober 2015. Foto: FRODE HANSEN / PRIVAT ,

Opprinnelig fra Algerie og en av taleholderne foran Stortinget i januar 2012. Han fungerte også for talsmann for Profetens Ummah under en pressekonferanse høsten 2012.

Cheblal satt ti år i fengsel i Marokko dømt for våpensmugling fram til 2004, hvorpå han kom til Norge.

Ble pågrepet i Hellas i juni 2013 på vei til Tyrkia. Året etter fikk han et utvisningsvedtak fattet mot seg av norske myndigheter med bakgrunn i «grunnleggende nasjonale interesser».

14. desember skrev VG at Cheblal i oktober hadde reist til Irak hvor han nå er tilsluttet IS.

TERRORDØMT: DJIBRIL BASHIR (31)

VENSTRE: Demonstrasjon, Oslo, januar 2012. HØYRE: Syria, mai, 2013. Foto: TERJE BRINGEDAL / PST ,

Et tidligere fotballtalent fra Skien som var kjent som en karismatisk og smilende «damemagnet». Barndomsvenn av Bastian Vasquez, som også er fra Skien.

Deltok i demonstrasjonen foran Stortinget i januar 2012. I september samme år tok han seg inn i Syria, før han returnerte til Norge i januar 2014. I mai ble han dømt til fire år og tre måneders fengsel for deltagelse i IS i Oslo tingretten.

Det ventes nå dom i ankesaken som gikk for Borgarting lagmannsrett i november. Bashir nekter straffskyld.

SYRIA TUR-RETUR: MOHYELDEEN MOHAMMAD (29)

VENSTRE: Demonstrasjon, Oslo, januar 2012. HØYRE: Syria, oktober 2012. Foto: TERJE BRINGEDAL / PRIVAT ,

Var en av de mest sentrale personene i islamistmiljøet og holdt tale under demonstrasjonen i januar 2012 foran Stortinget. Høsten samme år var han noen uker i Syria, hvor han poserte med våpen på bilder som ble lagt ut på internett.

Etter at han kom hjem, har Mohammad i økende grad holdt seg unna offentligheten.

REKRUTTERINGSSIKTET: UBAYDULLAH HUSSAIN (30)

VENSTRE: Demonstrasjon, Oslo, september 2012. HØYRE: Fengslingsmøte, Oslo, desember 2015. Foto: scanpix ,

Deltok på begge demonstrasjonene i 2012 og tok rollen som frontfigur for Profetens Ummah høsten samme år. Ble i sommer dømt for trusler mot en forsker og to journalister, men frikjent for oppfordring til terror.

Nå i desember ble han pågrepet på nytt og siktet for minst to tilfeller av rekruttering av fremmedkrigere til IS, deriblant Thom Alexander Karlsen (24) fra Halden, som ble drept i mars, og en 18-åring fra Oslo. Sitter nå i varetekt og nekter straffskyld.

TRAKK SEG TILBAKE: OSLO-MANN

ANONYM: Bildet er tatt på et ukjent sted, desember 2015. Foto: PRIVAT ,

En mann i trettiårene som bor i Oslo forteller om rekke problemer i kjølvannet av demonstrasjonene i 2012, som han deltok i.

Blant problemene har forteller om er reiserestriksjoner til Tyrkia og England, samt at han ved innreise til flere europeiske land må gjennom kontroller som varer i flere timer. I Norge venter alltid politiet, forteller han.

Som følge av dette har han i dag trukket seg tilbake fra offentligheten, men har ikke endret meninger.

– Jeg forsvant. Det er en anbefaling jeg gir alle som deler mine meninger. Jeg innså at det er bedre at visse ting ikke sies, skriver mannen i en e-post til VG.

Han mener også at han er blitt avlyttet via telefon og internett.

– Men jeg har ingenting å skjule. Spørsmålet er om disse problemene som lages for meg forhindrer eller fremskynder min såkalte «radikalisering», skriver han.

Mannen ser tilbake på demonstrasjonen og 2012 som en tid med «et snev av håp – falskt håp – da en gruppe ungdommer demonstrerte fordi deres profet ble vist i en film som pedofil og karikert som en gris.»

I etterkant av demonstrasjonene mener han mange av initiativtagerne ble svartmalt og hengt ut.

– På den tiden syntes jeg kanskje at det var leit, men ikke i dag. Nå ser jeg på det som at vi mennesker ønsker å leve i forskjellige verdener, og akkurat nå er denne og den andre verdenen på kollisjonskurs, skriver han.

– Hva tenker du om hvordan det har gått med mange av dem som deltok i demonstrasjonene og senere reiste til Syria?

– Svaret er lett: «Allah er vårt mål, Mohammed er vår leder, Koranen vår grunnlov, Jihad er vår måte, og død for Allah er vårt mest opphøyde ønske.» De som har reist hadde en god forståelse av islamsk teologi og ideologi. Jeg har mistet mange gode venner, alle med sine spesielle personligheter og kvaliteter. Jeg tror ingen av dem som reiste, angrer på avgjørelsen de tok, selv om det kostet noen av dem livet, tvert om. Men mitt tap er ikke i nærheten av dem som mistet sønner, fedre, brødre, eller ektefeller, svarer mannen i 30-årene.

– Betyr dette at du støtter IS?

– Jeg støtter enhver person, gruppe, land eller kalifat som står for islamsk lovgivning.

***

– Noen av Profetens Ummahs aktivister har valgt å reise til Syria for å hjelpe den sunnimuslimske befolkningen. Enten militært eller humanitært. Andre har også reist dit kun for å leve under en Islamisk Stat hvor man kan praktisere islam fullt ut og der Allahs lover er implementert. Profetens Ummah står ikke til ansvar for noen som velger å reise til Syria/IS. De som har reist, har gjort det med bevissthet og egen fri vilje. Derfor kan ikke Profetens Ummah uttale seg på vegne av dem som er der eller er blitt martyrer så lenge de selv ikke har bedt, eller ber oss, om å gjøre det, skriver «Abu Arijon», fungerende talsmann for islamistgruppen, til VG i en e-post.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder