Jensen-forsvarer: Skeptisk til hvilke avtaler som er blitt gjort

FORVENTER BATALJE: Gjermund Cappelen (49) hevder den tidligere politilederen Eirik Jensen (58) var en sentral brikke i 49-åringens narkotikanettverk gjennom en årrekke. Til høsten møtes de to som tiltalte i samme rettssak, og begge varsler oppvask fra hver sin kant. Foto: NTB SCANPIX/HELGE MIKALSEN ,

Cappelen i avhør: Fikk mystisk politibesøk på cella

Hasjbaronen Gjermund Cappelen (49) har i avhør forklart at han få dager etter at han ble pågrepet, skal ha blitt oppsøkt på cellen av politifolk som sa: «Du vet hvem vi er på jakt etter ...»

Artikkelen er over fire år gammel

49-åringen ble pågrepet i hjemmet sitt i Bærum 19. desember 2013. I flere uker hadde politiet vært på jakt etter mannen som kan være norgeshistoriens største narkosmugler.

Hasjbaronen gikk fra å leve et liv i sus og dus, med millioner av kroner mellom hendene, til å tilbringe julehøytiden i en fengselscelle med brev- og besøksforbud.

I et åpent politiavhør har Cappelen forklart at han i romjulen 2013 ble oppsøkt av noen ukjente politifolk – trolig fra daværende Asker og Bærum politidistrikt – på cellen, får VG opplyst.

Les også: Mener Jensen hadde et overforbruk på 1,4 mill.

Politifolkene skal ha vært opptatt av å gi et tydelig signal om at etterforskningen ikke bare gjaldt hasjvirksomheten hans.

Men også en høyt betrodd politileder i Oslo politidistrikt: Eirik Jensen (58).

Lettet på sløret

Beskjeden fra de mystiske politifolkene skal ha vært: «Du vet hvem vi er på jakt etter ...»

I begynnelsen av januar i 2014 skal Cappelen for første gang ha lettet på sløret om sin kontakt med politilederen.

Senere brettet han ut hele sin historie om det påståtte hasj-samarbeidet de to hadde.

Mandag ble Jensen informert om at tiltalen mot ham gjelder både grov korrupsjon og medvirkning til omfattende hasjsmugling.

Politilederen nekter straffskyld og har varslet at han vil forsvare seg med alt han har, noe som også kan bety politiets hemmelige metoder blir avdekket.

SKAL I RETTEN: Assisterende sjef for Spesialenheten for politisaker, Guro Glærum Kleppe, er aktor i den kommende rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Les hele Jensen-tiltalen her (PDF)

Vil ikke svare

VG har stilt Spesialenhten for politisaker flere spørsmål rundt hendelsen som Cappelen har forklart seg om.

Blant annet om det er dokumentert et slikt møte og om det finnes en politirapport fra et slikt møte.

VG har også spurt om det finnes noen form for avtale med Cappelen – eller om det er gitt noen lovnader til 49-åringen – for å få ham til å snakke om Jensen.

Hasjbaronen har vært tydelig på at han sikter seg inn på betydelig strafferabatt.

Spesialenheten ønsker ikke å svare på spørsmålene.

FORSVARER: Advokat Arild Holden (bildet) er en av Eirik Jensens forsvarere. Den andre er advokat John Christian Elden. Foto: HELGE MIKALSEN ,

– Saken skal behandles for domstolen, og Spesialenheten vil ikke forhåndsprosedere saken, sier assisterende sjef i Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe.

Hun er også aktor i den kommende rettssaken, som starter i Oslo tingrett 22. august.

– Jensen er skeptisk

– Det ser ut som om noen har vært på jakt etter Eirik Jensen ganske tidlig. Det er derfor veldig interessant å få vite hvordan dette har startet, hvordan forfølgelsen av Eirik Jensen har startet, sier 58-åringens forsvarer Arild Holden til VG.

Les også: Slik startet jakten på politilederen

Forsvareren opplyser at de nå vil prøve å kartlegge alle fakta rundt oppstarten av etterforskningen.

– Hvordan vurderer dere det påståtte besøket på cellen og beskjeden til Gjermund Cappelen?

– Jensen er veldig skeptisk til hvordan denne saken har kommet i gang og hvilke avtaler som har blitt gjort, svarer Holden.

Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, ønsker ikke å gi noen kommentar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder