Erna om skiftene: – Det var ikke plass til Robert

Statsminister Erna Solberg hadde ingenting å utsette på statsrådene som nå må gå av, da hun forklarte hvorfor hun gjør endringer i regjeringen.

 • Bjørn-Martin Nordby
 • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over fire år gammel

Solberg gjorde rede for endringene på flere av statsrådspostene på en pressekonferanse på Statsministerns kontor onsdag morgen.

– Vi har jobbet med endringer i regjeringen en stund, fordi vi vet at fornyelse er viktig. Vi vet at det å slippe til både nye og yngre krefter i regjeringen er viktig fremover, sa Solberg.

Les mer: Dette er Ernas nye statsråder

Statsministeren mener det er viktig å styrke regjeringens arbeid på flere av områdene de nå har gjort endringer eller omrokeringer på.

– Vi har sittet sammen i to år uten å gjøre noen endringer. Det har vært en utmerket sammensetning og ikke noen store utfordringer, men nå var tiden inne for endring. Endringene er ikke fremprovosert av annet enn at vi hadde behov for personutskiftninger.

VG-kommentator: – Opposisjons-Frp mister sin naturlige lederfigur

NYE FJES: Det var en fornøyd gjeng med nye statsråder som viste seg på Slottsplassen sammen med sin nye sjef, statsminister Erna Solberg, onsdag. Fra venstre: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp), kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp), statsminister Erna Solberg, klimaminister Vidar Helgesen (H), EU-minister i Utenriksdepartementet Elisabeth Aspaker (H), fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Foto: TERJE BRINGEDAL , VG

En av dem som må takke for seg etter drøyt to år som arbeids- og sosialminister, er Robert Eriksson (Frp).

– Jeg vil benytte anledningen til å takke Robert Eriksson for innsatsen i regjering. Fordi vi nå gjør noen partimessige rokeringer, så var det ikke plass til Robert lenger her. Han har hatt ansvar for et tungt og viktig departement. Jeg har hatt stor glede av Robert som kollega, men når Høyre nå tar over departementet, var det ikke mulig for ham å fortsette, sa Solberg.

IKKE PLASS: Statminister Erna Solberg sier det ikke lenger var plass til avtroppende arbeids- og sosialminister Robert Eriksson i regjeringen etter omrokeringene. Foto: TERJE BRINGEDAL , VG

Disse kommer inn:

Anniken Hauglie (43) blir ny arbeids- og sosialminister for Høyre.

Hauglie var fra 2010 til 2013 sosialbyråd og fra 2013 til 2015 skolebyråd i det borgerlige Røsland-byrådet i Oslo. Hauglie er gift med nåværende statssekretær Lars Jacob Hiim i Næringsdepartementet, og er født i Oslo og oppvokst i Ski i Akershus. Under Bondevik II-regjeringen var hun politisk rådgiver for sosialminister fra 2003.

– Jeg er veldig glad for at Hauglie har takket ja. Hun er tidligere skolebyråd, og har bred politisk erfaring. Hun kjenner deler av dette arbeidet godt, sa Solberg under sin pressekonferanse.

Les mer: Hauglie i stygg ulykke

Stortingsrepresentant og Frp-nestleder Per Sandberg (55) blir ny fiskeriminister, og får gode skussmål av sin nye sjef.

– Han har lang erfaring, og ser frem til å bli fiskeriminister. Per og jeg har samarbeidet godt før. Jeg kjenner Per som arbeidsom og arbeidsvillig, og er absolutt i stand til å få til gode kompromisser. Jeg mener Per styrker regjeringen, sier Erna.

Sandberg ville ikke bli statsråd da Solberg-regjeringen tiltrådte for drøye to år siden, men det var en strålende fornøyd Frp-nestleder som onsdag formiddag fikk overrakt nøkkelen til kontoret i næringsdepartementet av sin forgjenger, Elisabeth Aspaker.

Les også: Sandbergs reise til statsrådsposten

– Energibombe

Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (38) blir ny kulturminister for Høyre, og overtar for Thorhild Widvey (H).

– Widvey har vist engasjement og kapasitet, og har vært opptatt av å bygge nye generasjoner. Hun var enig i at det var viktig å teste ut nye navn. Hun har fått til veldig mye som kulturminister, sa statsministeren.

Helleland har frem til i dag vært leder for Stortingets transportkomité. Hun er gift med Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, og er født og oppvokst på Klæbu i Sør-Trøndelag. Hun har siden 2001 møtt på Stortinget.

Les mer: Helleland blir kulturminister

– Vi som kjenner Linda godt, vet at vi får inn en energibombe i regjeringen. Vi som kjenner henne vet at hun er engasjert og energisk. Jeg er helt sikker på at hun kommer til å sette merker i politikken i fremtiden.

– Skal ha dreis med kniven

Statssekretær Jon Georg Dale (Frp) i Finansdepartementet slutter der og blir ny Landbruks- og matminister.

Dale har siden regjeringsskiftet i 2013 vært statssekretær i regjeringen for henholdsvis samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og siden oktober 2014 for finansminister Siv Jensen (Frp). Dale kommer fra Volda i Møre og Romsdal. Dale har tidligere jobbet for matvareprodusenter som Kraft Laks, Johs Jacobsen Kjøtt og Nortura. Dale blir regjeringens yngste statsråd.

Den nye landbruksministeren Jon Georg Dale (Frp), som statsminister Erna Solberg (H) bare kaller for «Goggen», blir regjeringens yngste statsråd med sine 31 år.

– I tillegg til den politiske erfaringen, følger han også opp tradisjonen regjeringen har med å komme fra et småbruk på Sunnmøre. Han skal ha dreis med kniven, og kjenner næringen fra innsiden.

Disse får nye jobber i regjeringen:

Anders Anundsen fortsetter som justisminister med ansvar for politi- og beredskapsspørsmål, mens avtroppende landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) blir ny innvandrings- og inkluderingsminister.

– Det blir en sterk duo. Det er samtidig grunn til å takke Anders for den innsatsen han har gjort på det området. Samtidig vil jeg takke Solveig Horne for det arbeidet hun har gjort.

Horne fortsetter som barne- og likestillingsminister, men har hatt noe av ansvaret som Listhaug nå overtar i den nyopprettede statsrådsposten. Videre sa Solberg under pressekonferansen at hun vet at det er store synergieffekter ved å se arbeidet for innvandrings- og integreringspolitikken sammen.

– Å ha en ekstra statsrådsstilling på dette området, er ganske nødvendig. Justisdepartementet og arbeidet for én statsråd ble for stort, sa Erna.

Avtroppende EU-minister ved Statsministerens kontor, Vidar Helgesen (H), blir ny klimaminister, og overtar for Tine Sundtoft (H).

– Tine Sundtofts viktigeste oppgave har vært å bidra til en god avtale på klimaområdet i Paris. Hun har brukt mye tid og mange reisedøgn for å bidra til en sterk nok avtale. Hun har selv signalisert at hun ønsket avløsning etter Paris. Jeg vil takke henne for det arbeidet hun har gjort, sa statsministeren.

Avtroppende fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) blir ny EU-minister i Utenriksdepartementet.

Les også: Line Miriam Sandberg mener det er på høy tid at ektemannen får statsrådpost

Les også

 1. Kona Line Miriam Sandberg: Derfor bør Per bli statsråd

  TROMSØ/OSLO (VG) Line Miriam Sandberg mener det er på høy tid at ektemannen får en statsrådpost.
 2. Her er folkets dom over regjeringen

  Fire av Høyres statsråder har lavest tillit blant velgerne. Men Børge Brende og Erna Solberg topper lista.
 3. Hagen: Tror ikke de klarer å få Sandberg til å tie stille i regjeringen, heller

  Frp-nestor Carl I. Hagen tror ikke at Per Sandberg kommer til å sitte rolig båten om han blir fiskernes minister.
 4. Sandberg: – Jeg har ikke fått telefon fra statsministeren

  GARDERMOEN (VG) Per Sandberg (Frp) sier at han ikke har fått noen telefon fra statsminister Erna Solberg - men at han…
 5. Dette er Ernas nye statsråder

  Statsminister Erna Solberg presenterte i dag sin nye regjering på Slottsplassen.

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Høyre (H)
 3. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Dette er Ernas nye statsråder

 2. Kilder til VG: Dette blir den nye regjeringen

 3. Anniken Hauglie pekes ut som ny Nav-minister

 4. Kilder til VG: Høyre gjør endringer blant statsrådene

 5. Erna Solberg i VG-intervju: Derfor endret hun regjeringen nå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder