Offer: – Plutselig kjente jeg en hånd på rumpa

Politisjef: – Helt uakseptabel situasjon

NYTTÅRSAFTEN I KÖLN: Fyrverkeriet lyste opp himmelen over Köln nyttårsaften. I bakgrunnen ser man blant annet Martinskirken, Kölnerdomen og hovedbanestasjonen i byen, der angrepene skal ha skjedd. Foto: Patrik Stollarz , Afp

Tysk politi om nyttårsaften i Köln: Kvinner ble befølt og angrepet

Nesten 100 kvinner hevder de ble befølt, trakassert og ranet av en stor gruppe menn på sentralbanestasjonen i Köln nyttårsaften.

 • Eivind Lindkvist Johansen
 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fire år gammel

«En fullstendig ny dimensjon av kriminalitet». Slik beskriver Köln-politiet skandalen som har rystet Tyskland de siste dagene, ifølge nyhetsbyrået AP.

I 21-tiden nyttårsaften fikk politiet rapporter om at en gruppe på noen hundre unge menn kastet fyrverkeri inn i folkemengden utenfor hovedbanegården. De neste timene samlet det seg minst tusen personer i området, urolighetene eskalerte og før midnatt besluttet politiet å stenge deler av stasjonsområdet.

Like etter midnatt kom de første meldingene om at grupper med menn hadde forgrepet seg på kvinner som forsøkte å krysse folkemengden. Antallet menn blir beskrevet fra 20 til flere hundre.

Les også: Tafset på taxisjåfør - og skrøt av det på Facebook

Majoriteten av gjerningsmennene blir av vitner beskrevet som av arabisk eller nordafrikansk opprinnelse, opplyste politiet på en pressekonferanse mandag, ifølge den velrenommertere avisen Die Welt. Storavisen sammenligner hendelsen med masseovergrepene som har skjedd på Tahrir-plassen i Kairo.

Egypt 2013: Kvinner fritt vilt for seksualforbrytere

Så langt har politiet mottatt minst 90 anmeldelser i saken, som omhandler rundt 80 fornærmede. Minst en fjerdedel av dem kommer fra kvinner som hevder seg utsatt for seksuell trakassering eller overgrep, melder lokalavisen Kölner Stadt-Anzeiger. Ifølge politiet ble til og med en sivil politikvinne befølt under buksene.

– Vi forventer flere anmeldelser og oppfordrer alle ofre til å stå frem, sa Heidemarie Wiehler fra det føderale politiet på mandagens pressekonferanse.

– Det skjedde et stort antall seksuelle overgrep der. Kvinner ble befølt og angrepet, uttalte Köln-politisjef Wolfgang Albers.

Husker du? Her jakter norsk lederhosen-politi lommetyver under Oktoberfest

Også i Hamburg skal flere grupper på mellom fem og 15 menn ha antastet og ranet unge kvinner under nyttårsfeiringen, melder Bild Zeitung. Polititalsmann Holger Vehren opplyser at de så langt har fått inn seks anmeldelser, men at det trolig finnes flere ofre som ikke har meldt seg. Politiet har satt i gang etterforskning av seksuell trakassering, tyveri og ran.

Innenriksminister i delstaten Nordrhein-Westfalen, sosialdemokraten Ralf Jäger, sier politiet må reagere hardt for å sette en avskrekkende presedens.

– Vi kan ikke tolerere at grupper av nordafrikanske menn organiserer seg for å nedverdige uskyldige kvinner med seksuelle overgrep, sier han ifølge Die Welt.

Offer: – Ble befølt overalt

Mennene i Köln, som av vitner blir beskrevet som beruset, skal ha plukket ut sine ofre vilkårlig og opptrådt «totalt uten hemninger». Søndag ble fem pågrepet.

Den tyske regionavisen Express har snakket med et av ofrene, som kun blir navngitt som Katja L. (28). Hun forteller at hun var på vei gjennom stasjonsområdet med tre andre venner, da de møtte på folkemengden som ifølge 28-åringen utelukkende besto av menn av utenlandsk opprinnelse.

– Vi gikk gjennom denne gruppen av menn. Plutselig kjente jeg en hånd på rumpa, så på brystene, før jeg til slutt ble befølt overalt. Det var et mareritt. Selv om vi slo og skrek, stanset de aldri. Jeg var desperat og tror jeg ble befølt rundt hundre ganger på 200 meter, forteller 28-åringen.

Husker du? Tafset på medpassasjer - kastet av toget

Hun og vennene klarte til slutt å kontakte noen politimenn da de kom seg videre til ankomsthallen. De tok jentene seriøst, men Katja opplyser at det var umulig å identifisere nøyaktig hvem av mennene som hadde forgrepet seg på dem. 28-åringens nyttårsfest var brått over.

– Feiringen ble avsluttet. Jeg var knust, sint og redd på samme tid.

Hun legger til at hun er glad for at hun hadde på seg en bukse og jakke. Andre kvinner skal ifølge Express ha opplevd å få strømpebukser, skjørt og truser revet av.

Advarer mot rasisme

Hendelsen har ifølge flere tyske medier allerede ført til flere grove angrep rettet mot flyktninger og utlendinger i sosiale medier. Mye av sjikanen blir rettet mot flyktningene som har ankommet landet den siste tiden.

Köln-politiet sier de jobber med å identifisere mennene som befant seg i området. De avviser imidlertid at det dreier seg om flyktninger.

Ifølge dem er flere av mennene som oppholdt seg i stasjonsområdet kjenninger av utenlandsk opprinnelse, som tidligere har vært involvert i narkotikasalg og lommetyverier i nærheten av stasjonen.

– De har ingenting å gjøre med flyktningene fra forskjellige krigssoner som har kommet til Tyskland de siste månedene, sier en etterforsker til Kölner Stadt-Anzeiger.

FN: Syriske barn torturert og utsatt for seksualisert vold

Mange frykter nå at nyttårsangrepene vil gjenta seg under byens gigantiske karneval i februar. Myndighetene svarer med å love bedre kameraovervåkning og mer politi i gatene.

– Men hver eneste gruppe med folk kan ikke bli fulgt av politiet. Da vil vi miste det som gjør Köln til Köln, sier politimannen Michael Temme.

Saken fortsetter under bildet.

BEKYMRET: Köln-ordfører Henriette Reker har kalt inn til et krisemøte om situasjonen. Foto: Patrik Stollarz , Afp

Oppretter spesialgruppe

De siste dagene har Köln-politiet i flere pressemeldinger indikert at flere av gjerningsmennene primært var interessert i å stjele verdigjenstander fra ofrene. De skal ha befølt kvinnene som en avledningsmanøver, for å gjøre jobben lettere for medskyldige lommetyver.

Myndighetene i byen sier de tar hendelsene svært alvorlig og har allerede oppnevnt en egen spesialgruppe som skal etterforske saken. Den tyske storavisen Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver at byens ordfører, Henriette Reker, har kalt inn til et krisemøte om situasjonen tirsdag.

For noen måneder siden overlevde Reker selv etter å ha blitt knivstukket av en nynazist som var misfornøyd med ordførerens engasjement for flyktninger.

Sjefen for Köln-politiet, Wolfgang Albers, hadde mandag følgende kommentar til Die Welt:

– Det er en helt uakseptabel situasjon når det blir begått slike lovbrudd i sentrum av byen.

Les også

 1. Mein Kampf gis ut i ny versjon

  For første gang på 70 år vil tyskere ha muligheten til å kjøpe Mein Kampf i bokhandelen.
 2. Slår alarm om seksuelle overgrep mot flyktningbarn

  MÜNCHEN (VG) Tusenvis av mindreårige flyktninger kommer alene til Tyskland.
 3. Snek seg inn på offentlig bad i Tyskland: To døde etter stup i tomt basseng

  Bassenget var tømt i forbindelse med oppussing. Det visste ikke de to mennene som brøt seg inn og hoppet fra stupetårnet…
 4. Tysk tenåring fant gullbarre i innsjø

  En 16 år gammel tysk jente, som badet i Königssee helt sør i Tyskland, fant plutselig en halvkilos gullbarre på bunnen.
 5. Bølge av angrep mot asylmottak i Tyskland

  Mens Tyskland opplever den største flyktningsstrømmen siden andre verdenskrig, er høyreekstremistiske angrep mot…

Mer om

 1. Tyskland

Flere artikler

 1. Politisjef må gå etter masseovergrep

 2. Masseovergrepene i Köln: Bare to av de mistenkte er fra Syria

 3. Disse er mistenkte etter masseovergrepene i Köln

 4. Syriske flyktninger tar avstand fra masseovergrepene: – Utvis gjerningsmennene!

 5. Tysk politi: Nyttårs-overgrep kan være linket til kriminelt nettverk

Fra andre aviser

 1. Politisjefen i Köln går av etter masseovergrep

  Bergens Tidende
 2. Tre personer mistenkt etter masseovergrep i Köln

  Aftenposten
 3. Vendepunkt Köln

  Aftenposten
 4. Frykten har flyttet inn i Köln

  Bergens Tidende
 5. Strengere voldtektslov etter overgrepene i Köln

  Aftenposten
 6. Kölns skrekknatt kan endre tysk flyktningdebatt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder