Kristin-tiltaltes ekssamboer: Sa at han hadde kuttet av penis

BORGARTING (VG)  Sommeren før  Kristin Juel Johannessen (12) ble drept skal den drapstiltalte mannen ha forsøkt å voldta ekssamboeren.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kvinnen (40) husket lite av den 17 år gamle hendelsen i retten i dag.

– Jeg husker at jeg var så trøtt, og at jeg sovnet før han hadde gått. Jeg våknet med ham oppå meg, og at han holdt på å dra av meg buksa, har hun forklart i politiavhør.

I avhøret forklarte hun at det hele gikk veldig fort, og at hun ikke ønsket å ha samleie med ham.

– Jeg syntes det var veldig ekkelt, og ville ikke ha noe kontakt med ham etterpå, sa hun i retten.

LES OGSÅ: Mystisk håndtrykk på Kristins sykkelhjelm identifisert etter 16 år

EKSKJÆRESTE: Kvinnen var samboer med drapstiltalte Henning Hotvedt inntil våren før Kristin Juel Johannessen ble drept. Foto: Dennis Ravndal/VG

– Fortalte at han fikk blackouts

Hun ble kjent med Hotvedt i 1998, og de ble kjærester kort tid senere. Det gikk heller ikke så lang tid før de flyttet sammen.

– Det fungerte bra til å begynne med, men han deltok ikke så mye hjemme og gjorde ting. Det var noen ting jeg reagerte på, blant annet at han ikke kjørte bil, sa kvinnen.

Hun sier at Hotvedt forklarte at han fikk blackouts, og at dette var årsaken til at han ikke turte å ta førerkort. Tidligere i rettssaken har Hotvedt selv benektet at dette ertilfelle.

– Jeg var litt usikker på om det faktisk var tilfelle, siden jeg aldri hadde sett det selv. Han fortalte selv at han hadde våknet på en hytte i Lågen uten at han husket hvordan han kom seg dit, sa ekskjæresten.

Kan ha sett Kristin med drapsmannen: – Tenkte at hun så redd ut

– Sa at han hadde kuttet av seg penis

40-åringen forklarer om flere episoder der hun reagerte på Hotvedts oppførsel etter at de flyttet fra hverandre.

– Det var en episode på badet der han påstod at han hadde kuttet av seg…nedentil, etter at han hadde låst seg inne på badet mitt. Det var en ganske ekkel episode, men det var jo ikke sant. Dette skjedde etter at det var slutt mellom oss.

Hotvedt selv har hatt en helt annerledes beskrivelse av hendelsen, og hevder at kommentaren om at han hadde kuttet av seg penis ble sagt som en spøk i en helt annen sammenheng.

– Han sa også at dette skjedde fordi han angret på episoden på sofaen, og at det han hadde gjort var forferdelig. Henning sa at han hadde kuttet den av seg så han ikke kunne skade noen flere, og jeg koblet det til sofa-hendelsen, sa kvinnen i retten.

Denne hendelsen skal ha skjedd før 5. august. Noen dager etter at Kristin ble funnet død, var han derimot der på nytt, og hun klippet håret hans.

– Jeg synes det var ubehagelig at han kom på besøk og ville forsøke å få meg tilbake.

Hun beskriver Hotvedt som ubalansert etter bruddet, og at han flere ganger opptrådte merkelig. Blant annet skal han ha forsøkt å skape splid mellom henne og den nye kjæresten, og truet med å ta sitt eget liv.

Hotvedt om voldtektsforsøket: - Ble skremt av meg selv

Historisk sak

Henning Hotvedt ble opprinnelig en del av drapsetterforskningen fordi han hadde en moped av samme type som ble observert av vitner nær åstedet for drapet. Han har hele veien nektet straffskyld og sier han aldri har møtt Kristin Juel Johannessen (12).

I tillegg til vitneobservasjoner hadde politiet et hårbevis som ble brukt mot ham da saken kom opp for retten for første gang. Før ankesaken skulle opp i 2003 trakk påtalemyndigheten saken mot ham, fordi det viste seg at håret stammet fra en kvinne – ikke siktede. Han ble da frikjent.

Ved hjelp av moderne DNA-teknikk fikk politiet i fjor full treff på profilen til Henning Hotvedt da de sammenlignet denne med en sporprøve som var sikret fra neglene til Kristin. Han ble da tiltalt på nytt etter at gjenopptagelseskommisjonen hadde vurdert det nye beviset.

Dette er første gang i Norge at en person blir tiltalt på nytt etter først å bli frikjent i samme sak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder