FORSVARET KJØPER «TOR»: ...og søstrene hans. Nå blir både «Heimdal», «Njord» og resten av Nornen-fartøyene forsvarets eie. Foto: Forsvaret

FORSVARET KJØPER «TOR»: ...og søstrene hans. Nå blir både «Heimdal», «Njord» og resten av Nornen-fartøyene forsvarets eie. Foto: Forsvaret

Kjøper kystvaktfartøy for halv milliard

(VG Nett) Etter flere år med tautrekking får både regjeringen og Kystvakten viljen sin - og kjøper fartøyer for 477 millioner kroner.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

De fem kystvaktfartøyene i Nornen-klassen har seilt for Kystvakten i flere år, men har vært leid inn fra Remøy shipping.

- Den forrige regjeringen ville leie fartøyene i stedet for å eie dem. Men det er ikke en spesielt gunstig løsning. Derfor har vi i flere år prøvd å overta fartøyene, og det har vi endelig lykkes med, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) til VG Nett.

- Vi har prøvd å få til en avtale i en årrekke, men har ikke kommet til enighet før nå, sier Ingebrigtsen.

- Vil spare 111 mill.

Selv om de nå må bla opp nesten en halv milliard kroner for fartøyene, mener Forsvaret at de vil spare 111 millioner kroner frem til fartøyene skrotes en gang etter 2030.

- Dette gir oss større fleksibilitet, flere muligheter og letter den operative planleggingen, sier Ingebrigtsen.

De fem fartøyene i Nornen-klassen ble bygget i Szczecin i Polen i 2006 og 2007. De har et mannskap på 13, og seiler for Indre kystvakt - altså i kystnære strøk.

BAKGRUNN: Jordbærplukkende polakker forsinker Kystvaktens nye fartøy

Forsvarsdepartementet har i flere år prøvd å kvitte seg med mangemillionerkontrakten med Remøy Shipping, som har eid skipene frem til nå.

Fem søstre

Også i Kystvakten er de svært fornøyde med at de nå blir sittende som eiere av fartøyene.

- Dette er nesten nye fartøy som er spesialbygde for tjenesten. For oss er det bedre å eie enn å leie, sier flaggkommandør Arild-Inge Skram, sjef for Kystvakten, til VG Nett.

De fem skipene i Nornen-klassen er KV «Nornen» (W 330), KV «Farm» (W 331), KV «Heimdal» (W 332), KV «Njord» (W 333) og KV «Tor» (W 334).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder