HER SKYTER HAN: Dette bildet viser Anders Behring Breivik i fjæresteinene på Utøya, mens han retter et av våpnene mot ungdom i vannet. Rundt ham ligger flere av ofrene. Foto: Marus Arnesen/NRK

Slik var dramaet på Utøya - minutt for minutt

Beredskapstroppen på plass etter en halvtime

Brukte to minutter på pågripelsen

(VG Nett) Fra politiet fikk de første fortvilte telefonene fra Utøya til Anders Behring Breivik ble pågrepet, gikk det nøyaktig en time.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Dermed viser det seg at politiet trolig handlet langt raskere enn det som tidligere har kommet frem.

- Det har skjedd noen misforståelser med tanke på tidspunktene i hendelsesforløpet. Jeg tror det skyldes at alt har vært ganske kaotisk for oss det siste døgnet, sier politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt til VG Nett.

VG Nett har fått tilgang til politiets egen oversikt over hva som skjedde i de dramatiske minuttene fredag ettermiddag - da minst 85 unge mennesker ble brutalt slaktet ned på AUFs sommerleir på Utøya.

Den viser blant annet at fra den spesialtrente Delta-troppen gikk i land på Utøya til Anders Behring Breivik lå i jern på bakken, gikk det bare to minutter.

- Min vurdering er at politiet kom så raskt som vi bare kunne med tanke på den utfordringen vi sto overfor, sier Hammer.

BLI MED OSS - HOLD HENDER MED RESTEN AV NORGEKlikk her for å bli med i avsky mot vold og i medfølelse med alle som er rammet

Loggene viser også at den første meldingen om at noe var fryktelig galt på Utøya ble registrert hos politiet i Nordre Buskerud klokken 17.27. Det er 20 minutter senere enn det som tidligere har kommet frem.

- Men jeg har stor forståelse for at de som var på Utøya har reagert på at det tok lang tid til vi kom. Det samme gjelder de pårørende. I så ekstreme situasjoner kan minutter føles som år, sier Hammer.

Politiet har fått kritikk for at de reagerte for sent. Kritikken økte i omfang etter at Oslo-politiet på en pressekonferanse så sent som lørdag ettermiddag gikk ut med annerledes tidspunkt.

LES DE GRIPENDE ØYENVITNESKILDRINGENE: Thorbjørn (22): - Vi var 30-40 da han begynte å skyte. Da han var ferdig sto fem-seks igjen

Dramaet på Utøya - minutt for minutt17.27 Politiet i Nordre Buskerud får den første meldingen om skyting på Utøya.
17.30 Politiet i Oslo får den første meldingen om skytingen.
17.38 Politiet i Nordre Buskerud ber Oslo-politiet om bistand.
17.52 Den første politipatruljen fra Buskerud ankommer Utstranda, ved bredden av Tyrifjorden.
18.03 Politiet får bekreftet at "en egnet båt" til politiaksjon er på vei.
18.09 Den spesialtrente beredskapstroppen Delta kommer frem til Utstranda.
18.25 Beredskapstroppen går i land på Utøya sammen med mannskaper fra politiet i Nordre Buskerud.
18.27 Anders Behring Breivik (32) blir pågrepet av Delta-troppen, uten å gjøre motstand.

Klokkeslettene er basert på en samkjøring av loggene fra Søndre Buskerud politidistrikt og Oslo politidistrikt.

Skjøt ikke mot politiet

Under en pressekonferanse på Politihuset på Grønland lørdag ettermiddag, fortalte politiet for første gang litt mer om selve pågripelsen av Anders Behring Breivik.

- Når politiet anropte ham, la han fra seg våpnene og overga seg. Han løsnet ikke skudd mot politiet. Han har i avhør erkjent at han var der ute, hadde tilgang på våpen og løsnet skudd, sa fungerende politimester i Oslo-politiet, Sveinung Sponheim, under pressekonferansen.

Breivik har sittet i lange avhør hos politiet i Oslo etter at han ble pågrepet. Politiet sier til VG Nett at avhørene vil ta tid. Men allerede nå begynner politiet å tegne seg et bilde av mannen som står bak en av de verste massakrene i fredstid.

Innrømmer massakren

Breivik har forklart seg detaljert om alt har gjort og hvorfor.

- Han har erkjent de faktiske forholdene, bekreftet forsvarer Geir Lippestad til pressen da han kom ut fra politihuset like etter klokken 23 lørdag kveld.

Lørdag kveld ble det også klart at Breivik i timene før eksplosjonen rystet regjeringskvartalet, publiserte et omfattende, høyreekstremistisk manifest på nesten 1500 sider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder