KOSEKATT: Her er en fornøyd Pus sammen med Mathias Söderberg (4). - De var som kompiser, sier Stefan Söderberg om sønnen og katten. Foto: Privat

Pus (2) skutt av nabo - politiet rykket ikke ut

(VG Nett) Da Pus kom inn i nabohagen på Jørpeland natt til torsdag, fikk huseier nok. Et skudd med salonggevær skulle uskadeliggjøre katten.

Andreas Fosse
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Pus har vært hos veterinær torsdag, og det er foreløpig usikkert om katten kommer til å overleve. Stefan Söderberg (24) ble sjokkert da han hørte at noen hadde skutt katten hans. Flere i nabolaget er også skremt over det skjedde, skriver Aftenbladet.no.

- Jeg ble helt paff. Jeg forstår ikke hvem som ville gjort noe sånt. Jeg sprang opp til plassen, og fikk se katten ligge der. De som skjøt katten, satt der som om ingenting hadde hendt. Det er jævla leit at noen skyter katten fordi han har gravd i bedet til naboen, sier Söderberg til VG Nett.

Han beskriver katten sin som veldig tam og veldig kosen.

- Han er ikke folkeskremt. Naboungene likte katten veldig godt. Han har bare vært snill av seg, den katten, sier Söderberg.

- Store problemer med katten

Naboen, som til slutt ba en bekjent om hjelp til å skyte katten, er ikke enig i beskrivelsen. Hun ønsker å fortelle sin side av historien til VG Nett, men hun vil ikke stå frem med navn.

- Jeg har hatt store problemer med denne katten. Flere ganger har jeg kontaktet eier, men jeg har ikke sett at noe har blitt gjort. Den katten kommer opp til meg tre, fire ganger om dagen. Den graver opp blomsterbedet mitt og driter i det, og den sitter på gjerdet flere timer hver dag og hyler. Den har ødelagt nattesøvnen til både meg og dattera mi flere ganger, sier hun til VG Nett.

Til slutt gikk hun til det steget å be en bekjent av seg om kvitte seg med katten.

- Jeg angrer veldig nå. Alt var bare kaos, og i all galskap tenkte jeg bare å bli kvitt katten, sier hun og legger til at hun ikke har noe imot katter.

- Jeg er en hundeperson selv, og har en hund, men katter er også flotte dyr, sier hun.

Rykket ikke ut

Politiet i Rogaland ble natt til torsdag varslet om hendelsen. En katt var blitt skutt i et nabolag. Men de rykket ikke ut.

Operasjonsleder Trygve Ravndal i Rogaland politidistrikt var ikke på jobb da hendelsen fant sted, og kan derfor ikke si noe om hvorfor politiet ikke rykket ut.

- Jeg vil si at det er normalt å rykke ut når noen skyter dyr, men det virker som om det er en grunn til at de ikke reiste ut. Men dette er ikke beskrevet i loggen, sier Ravndal til VG Nett.

- Riktig vurdering

Lensmann Oddbjørn Næss ved Strand og Forsand lensmannskontor har torsdag mottatt anmeldelse fra Stefan Söderberg, og har også vært i kontakt med de anmeldte.

- Det ene er en forvaltningsvurdering om personen som skjøt, er skikket til å fortsette å bære våpen. Det andre er selve saken om å skyte en annen persons katt. Den saken vil først bli tatt til konfliktrådet. Hvis ikke det løser seg der, blir saken tatt videre som en straffesak, sier Næss til VG Nett.

Lensmannen sier han har god forståelse for at det ikke ble sendt ut patrulje til åstedet natt til torsdag.

- Vi må passe på midlene. Det er dyrt å bruke politi på overtid. Derfor har jeg ilagt operasjonsleder å passe på at man ikke bruker unødvendige penger. Saken var avklart, og jeg er enig i den vurderingen operasjonsleder tok om at dette er en sak som kunne vente til dagen derpå, sier han.

- Så hvis jeg forstår deg rett, er en melding om skyting i et nabolag ikke alvorlig nok til å rykke ut?

- Jeg føler vi har gjort riktig beslutning, men det hadde vært kjekt om vi hadde muligheter til å bruke flere midler, sier lensmannen som opplyser at politiet i området har to politimenn på hvilende vakt om nettene.

- Vi må passe på at arbeidsbestemmelsene ikke ryker, og vi må passe på økonomi.

- Skremmende

Både Stefan Söderberg og naboen som var plaget av katten, er skremt over at politiet ikke rykket ut.

- Jeg syns det er litt skremmende at noen sitter og skyter med et salonggevær ut et vindu, og at politiet ikke vil ta det seriøst og komme og inndra våpen, sier Söderberg.

- Jeg satt lenge og ventet på at politiet skulle komme. Egentlig så håpet jeg at de kom. Egentlig så er det en alvorlig sak at det blir skutt i et nabolag. Så jeg trodde egentlig at de skulle rykke ut, sier naboen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder