18-åring vitnet om svømmeturen fra Utøya

Fortalte gråtkvalt om kameraten som druknet

SVØMTE: Mange ungdommer svømte for livet fra Anders Behring Breivik den 22. juli. Foto: Privat Foto:

«Nå er det opp til meg om jeg skal leve eller dø»

OSLO TINGHUS (VG Nett) 18-åringen og kameraten svømte sammen fra Utøya på flukt fra Breivik. Men kameraten klarte ikke svømmeturen.

Artikkelen er over syv år gammel

De to guttene hadde løpt fra teltplassen etter å ha sett Anders Behring Breivik skyte en person foran Kafébygget. De trodde først han var politi, men reagerte med én gang de så at han skjøt.

- Vi snudde oss og begynte å løpe ut mot Kjærlighetsstien et sted. Jeg husker veldig lite, men jeg husker at vi løp forbi en badeplass ved Nakenodden. Jeg husker ikke om jeg løp på stien eller ved siden av. Jeg har gått opp stien senere, og jeg husker ikke. Jeg husker bare at jeg var sinnsykt redd, forteller 18-åringen.

Han forklarte seg i dag for Oslo tingrett, men hadde på forhånd bedt om å få være anonym. Den unge gutten var sterkt preget og måtte ta flere pauser da han forklarte seg om de vonde minnene fra Utøya.

Les også: Even (33): - Jeg tenkte at jeg måtte drepe ham

Mistet vennen

Sammen med kameraten kom han etter hvert til sydspissen av Utøya, hvor mange av de livredde AUF-erne allerede hadde begynt å kle av seg for å legge på svøm utover. 18-åringen og kameraten bestemmer seg for å gjøre det samme.

- Det er vanskelig å si om det var fem eller 20 som svømte. Jeg husker bare at det var mange som ropte og hyperventilerte. Jeg prøvde si at de måtte roe seg ned, at det ikke var noen vits i å bruke mye krefter på å hyperventilere, fortalte han.

Vannstanden var lav, og de beveget seg helt ned på spissen. Vannet var veldig kaldt, og regnet øste ned.

- Vi hadde badet dagen før, så vi visste hvor kaldt vannet var. Jeg har hørt at mange ble sjokkert over hvor utrolig kaldt det var og ikke klart å svømme, men vi visste det på forhånd og tenkte ikke så mye over det, fortalte han.

18-åringe kjempet mot den strie strømmen og bestemte seg for å holde blikket mot et fast punkt for å komme seg videre. Men etter omtrent 150 meter, ropte kameraten på ham.

- Han sa at han ikke fikk til å svømme noe mer. Han sa at han måtte snu, sier 18-åringen stille.

Stemmen hans brister og han må tørke tårene når når han skal fortelle om tapet av kameraten.

AKTOR: Svein Holden. Foto: Gisle Oddstad

- Og han druknet? spør Holden forsiktig.

- Ja, han hadde nettopp hatt kyssesyken og jeg skjønte at han ikke kom til å klare det. Jeg visste ikke om jeg ville klare det selv heller. Jeg sa at han skulle snu og gjemme seg. Men jeg fortsatte selv, fortalte han retten gråtkvalt.

Prøvde å starte båt

Det var det siste 18-åringen så til kameraten. Han ble senere funnet av brannvesenet på seks meters dyp utenfor sydspissen.

Ikke lenge etter at kameraten snudde, så 18-åringen at Breivik kom gående ned mot odden. Han begynte å skyte.

- Jeg snudde meg tilbake mot øya, men tenkte at jeg ikke har lyst til å høre skuddene, så jeg holdt ørene under vann. Jeg hørte at skuddene traff bakken under vann, fortalte 18-åringen.

Han fortsatte å svømme. Inne i seg tenkte han: «Nå er det opp til meg om jeg skal leve eller dø. Når han ikke klarte å drepe meg, skal jeg ikke drepe meg selv heller.»

- Til slutt kommer jeg opp til andre siden, hvor det er tre stykker som har kommet opp før meg. Vi prøver å starte en båt som ligger der vi kommer i land. Men vi får ikke start på båten.

Ungdommene tenkte at de kunne få ut båten for å redde flere ungdommer, men fikk ikke båten i gang. I stedet sprang de opp på veien, hvor de møtte flere andre AUF-ere. 18-åringen ble dyttet inn i en ambulanse og sendt til Esso-stasjonen på Sundvollen.

Etter en liten stund ble han kjørt opp til hotellet som var i ferd med å bli pårørendesenter.

I ettertid har 18-åringen slitt veldig.

- Jeg har mye skyldfølelse etter at jeg svømte fra kompisen min. Jeg tenker på at jeg kunne tatt ham med over, eller svømt tilbake med ham. Jeg har tenkt en del på det, og sett for meg forskjellige scenarioer. Men jeg tror ikke jeg hadde fått ham med meg over, sier han, tydelig preget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder