Jan Bøhler: - Ordførerkampen er en avsporing

STENGER DØRA: Leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, nekter å forhandle med SV om ordførerposisjonen før etter valget. Foto: Espen Braata

Ap-leder avviser SVs ordførerkrav

(VG Nett) Oslo Ap har ingen planer om å gi fra seg ordførervervet i hovedstaden til SV uten kamp.

Artikkelen er over åtte år gammel

SVs ordførerkandidat i hovedstaden, Marianne Borgen, har gjort det klart at SV vil kreve ordførervervet i Oslo i et eventuelt byrådssamarbeid med Arbeiderpartiet. Hun mener samtidig at partiene bør avklare fordelingen av de viktigste posisjonene allerede før valget.

- Vi vil ha Ordføreren fordi det gir oss makt. Ordføreren er byens fremste folkevalgte. Den posisjonen gir store muligheter for innflytelse. Ordføreren leder Bystyrets arbeid, og det gir store muligheter for politisk innflytelse og muligheter for å ta initiativ, skriver Borgen på partiets nettsider.

Avviser SV-krav

Dermed utfordrer hun Aps egen ordførerkandidat, partiveteranen Rune Gerhardsen. Gerhardsen var byrådsleder da Ap og SV satt sammen i byråd på 1990-tallet, og har i en årrekke vært blant Aps mest profilerte lokalpolitikere.

LES OGSÅ: Sju av ti ordførerkandidater er menn

Leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, gjør det nå helt klart at Ap ikke kommer til å ofre Gerhardsen uten kamp. Han avviser samtidig kravet om å avklare hvem som er venstresidens ordførerkandidat før valget.

- Arbeiderpartiet har en ordførerkandidat, så får vi sette oss ned etter valget å forhandle om posisjonene, men nå har vi fokus på å vinne valget, sier Bøhler til VG Nett.

- Ingen forhandlinger før valget

ORDFØRERDRØM: SVs Marianne Borgen utfordrer Aps Rune Gerhardsen i kampen om ordførervervet i Oslo. Foto: Krister Sørbø

På en fersk kommunevalgmåling utført for NRK holder Arbeiderpartiet stand som landets største parti, og får en oppslutning på 30,6 prosent. SV derimot ligger foreløpig an til å gjøre et svært dårlig kommunevalg, og får kun 4,7 prosent på den landsdekkende målingen.

LES OGSÅ: Oslo Ap vil avvikle Adecco-tilstander

Bøhler understreker at Ap «henvender seg til bredere velgergrupper enn SV», og at det er viktig for partiet å henvende seg til de velgerne som ligger mellom Ap og Høyre. Han ønsker likevel ikke å si om dette påvirker partiets vilje til å la SV få ordførerposisjonen.

- Vi samarbeider godt med SV i Oslo, men vi kommer ikke til å forhandle bort posisjoner før valget, sier han.

- Avsporing

KANDIDAT: Partiveteranen Rune Gerhardsen er Aps ordførerkandidat i Oslo. Foto: Magnar Kirknes

Flere profilerte kandidater har bidratt til stor oppmerksomhet rundt ordførerkampen i hovedstaden. Jan Bøhler mener imidlertid at debatten om hvem som skal bli ordfører er en avsporing.

- Ordføreren har liten makt i Oslo. Det er byrådslederen valget står om, slår han fast.

Vil vrake Hagen

Også på borgerlig side er det full krangel om ordførervervet. Fremskrittspartiet går til valg med sin tidligere partiformann Carl I. Hagen som ordførerkandidat, mens Høyre håper på gjenvalg av dagens ordfører Fabian Stang.

De to partiene sitter nå i byråd sammen, ledet av Høyres Stian Berger Røsland. Nå mener Hagen det er naturlig med en annen fordeling av vervene, men kravet blir møtt med en kald skulder av koalisjonspartneren.

Røsland trekker frem Hagens manglende popularitet i Oslo som et viktig argument for Stang.

- På ordførermålingene troner Fabian suverent øverst. Deretter kommer ingen, så kommer Aps Rune Gerhardsen. Også velgere i andre partier vil ha Stang, sa Røsland til VG i forbindelse med Høyres landsmøte tidligere i mai.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder