NON-STOP ØDELEGGELSE: Stine Veland (23) feier opp restene av pepperkakebyen. Hun har jobbet frivillig med pepperkakebyen hvert år siden hun var 12 år gammel. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN

Bergen i sjokk etter at pepperkakebyen ble knust

Tilbakestående tapere står bak, mener politiet

Dette er kjempetragisk, sier ordføreren

Nå vurderer han å bake nye hus selv

BERGEN/OSLO (VG Nett) Flere hundre pepperkakehus - laget av barn fra hele Bergen - ble smadret av vandaler natt til søndag.

  • Håkon Fossmark
  • Mats Bleikelia

Pepperkakebyen i Bergen har vært en populær tradisjon med røtter helt tilbake til 1991, og i år har barn fra hele bergensområdet levert inn flere hundre pepperkakehus til utstillingen.

Hva tenker du om dette? Si sin mening!

Pepperkakebyen står for andre år på rad på Torgallmenningen, men ikke alle verdsetter juleskikken. I sekstiden søndag morgen brøt nemlig vandaler seg inn i pepperkakebyen og raserte alt som var.

- Dette er forferdelig trist. Det ser ut som et katastrofeområde, og jeg kan nesten ikke tro det er sant, sier en knust Steinar Kristoffersen, som er daglig leder i Bergen Sentrum.

Ordfører i Bergen Gunnar Bakke (Frp) kan knapt tro det som har skjedd.

- Dette er kjempetragisk, spesielt for barna. Jeg har ikke ord. De som går løs og gjør dette må være helt skruppelløse. Jeg håper at de blir funnet, de som har gjort det. De skulle fått bake på livstid, sier Bakke til VG Nett.

I SJOKK: Gunnar Bakke er både ordfører i bergen kommune og borgermester i pepperkakebyen. Nå er byen hans rassert, og Bakke fortviler. Foto: Pepperkakebyen

Flere hundre

Ifølge Steinar Kristoffersen ligger nå flere hundre pepperkakehus i tusen biter på gulvet. Vandalene har også tømt brannslukkingsapperat og maling inne i lokalet, ifølge BT.no.

- Det er ufattelig at det kan skje - og at noen har en glede av å gjøre det. De må ha vært kraftig påvirket av et eller annet, og kan ikke ha visst hva de gjorde, sier Kristoffersen.

Pepperkakebyen er en non profit-aktivitet rettet mot barn og psykisk utviklingshemmede i bergensområdet.

- Håper folk blir sinte

KNUST: Slik så det ut etter at vandalene hadde gjort seg ferdige. Foto: Tor Erik H. Mathiesen

Tiltaket er svært populært i Bergen, og etter planen skulle byen åpnes førstkommende fredag.

- Folk har lagt masse arbeid i dette og levert inn flotte pepperkakehus og figurer, men nå er det altså ødelagt. Jeg får bare håpe at bergenserne blir så sinte at de hiver seg over bakeovnen og lager nye. Da skal vi nok klare å åpne førstkommende fredag som planlagt, sier Kristoffersen.

Hva tenker du om dette? Si sin mening!

Ordføreren har også tro på en renessanse for Pepperkakebyen 2009.

- Sånn som jeg kjenner bergensere, så blir det pepperkakeby i en eller annen form. Nå går det ut en oppfordring til alle norske bakerier om å bidra. Vi kan ikke la hærverket ødelegge for oss. Det blir mye baking i uka som kommer. Det spørs om jeg ikke må bake jeg også, sier Bakke, som i tillegg til ordførervervet også er fungerende borgermester i pepperkakebyen.

Artikkelen fortsetter under bildet

GIGANTISK: Dette enorme pepperkakehuset var også en del av utstillingen. Foto: Pepperkakebyen


Pepperkakebyen har også egen Facebook-side, og der har de over 5000 venner. Her kan du også se flere bilder av byen. En av Pepperkakebyens tilhengere, Elisabeth Vikøren, kan heller ikke tro at dette er sant.

- Kom igjen folkens! Nå må vi stille opp og sette i gang med ny runde! Og til de som vet noe : Vær så snill og tips politiet, dette kan faktisk sammenlignes med å stjele godteri fra små barn og rane gamle mennesker, fullstendig lavmål!

Bedre sikkerhet

Pepperkakebyen står inne i et telt på Torgallmenningen, og Kristoffersen innrømmer at sikkerheten nok kunne vært bedre.

- Inngangen er sikret med stålgjerder, men det er sånn at vil du inn, så kommer du inn. Det kunne nok vært bedre sikret, sier Kristoffersen.

Politiet har vært på stedet og gjort de undersøkelsene de kan.

- Nå ber vi om publikums hjelp til å få tak i de som står bak. Teltet ligger jo midt i Bergen sentrum og det har vært folk her i hele natt, så vi håper å få inn tips, sier operasjonsleder i Hordaland politidistrikt, Ragnar Lyssand, til VG Nett.

Han har heller ikke mye til overs for vandalene som sto bak.

- Det er en forkastelig handling, sier Lyssand.

Politiførstebetjent Carsten Raa går enda lenger når han karakteriserer gjerningsmennene.

- Dette er tapere, som ikke er flinke verken i skole, idrett eller sosialt. De må nærmest være tilbakestående, sier Raa til BA.no.

BRØT SEG INN: Slik ser pepperkakebyen ut fra utsiden. Foto: Pepperkakebyen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder