Pressetopp: - Vennskapet er et problem

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener profilerte medietoppers vennskap med Haakon og Mette-Marit er problematisk.

  • Pål Ertzaas
  • Stig Tore Laugen
  • Marianne Johansen

UNDRER: Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, stiller seg undrende til at journalister og redaktører ønsker å inngå et slikt vennskapsforhold. Foto: Mattis Sandblad.

Han presiserer at dette gjelder selv om de ikke skriver eller vurderer saker om kronprinsparet.

Både Dagbladets Hege Duckert og VGs Anders Giæver har droppet å skrive kongestoff som følge av sitt nye vennskap med kronprinsparet.

Undrende

- Det skulle bare mangle om de ikke gjorde det på den måten. Men det fjerner ikke problemet helt.

Som stedfortredende sjefredaktør i Dagbladet har Hege Duckert et ansvar for hele avisen, hun kan ikke melde seg ut av noe område, sier Kokkvold til VG.

Han stiller seg undrende til at journalister og redaktører ønsker å inngå et slikt vennskapsforhold.

- Ingen kan kreve at noen avbryter et vennskap fordi de blir journalister.

Men det er noe litt annerledes å innlede et slikt vennskap når man allerede er i en posisjon som redaktør eller journalist, sier Kokkvold.

- Men det er fristende å inngå slike forbindelser fordi Slottet lokker med sin storhet, og litt romantikk, sier Kokkvold.

Ansvarlig redaktør i VG, Bernt Olufsen, har ikke vært kjent med Anders Giævers venneforhold til kronprinsparet.

- Jeg er først gjort kjent med dette nå, men hans linjeredaktør (Olav Versto, red.anm.) har vært orientert om det, sier Olufsen.

- Generelt vil jeg si at ingen journalist bør ha personlige bindinger som kan rokke ved mediets integritet. Jeg har imidlertid full tillit til Anders Giæver som leder for VGs kommentatoravdeling. Han har ikke på noen måte svekket redaksjonens troverdighet.

- Hva tenker du om at kronprinsparet har tette bånd til personer høyt oppe i både VG og Dagbladet, samt til programlederen for Norges største talkshow?

- Det virker jo bemerkelsesverdig at kronprinsparet bygger seg et nettverk av moderne personer med stor mediemakt. På den andre siden kan man ikke tvangsregulere menneskers private omgang. Også kronprinsparet må få ha et nettverk, sier Olufsen.
Tette bånd

I tillegg til Anders Giæver, har også en annen av kommentatorene i VG, Elisabeth Skarsbø Moen, tette bånd til kongehuset.

Hennes ektemann, VG-journalist Vidar Kvalshaug, har gjennom mange år vært nær venn av Ari Behn. Dette vennskapet har bestått også etter at Ari Behn ble sammen med Märtha.

VGs politiske redaktør, Olav Versto, er på sin side bror til informasjonssjef Astrid Versto på Slottet.

Olufsen hevder at disse bindingene ikke har preget VG som produkt.

Informert

- Det er jeg som er redaktør i VG. Og jeg har hittil vært trygg på at vi har hatt full frihet til å kommentere Slottets rolle konstitusjonelt og hvordan de kongelige opptrer, sier Olufsen. Sjefredaktør i Dagbladet, Anne Aasheim, forteller at hun ble informert om vennskapet av Hege Duckert.

- Jeg har kjent til dette siden jeg startet i Dagbladet, sier Aasheim til VG.

- Synes du det er problematisk at stedfortredende sjefredaktør og kulturredaktør er venn med kronprinsparet?

- Jeg har bestandig lagt vekt på at så lenge man er åpen og informerer om slike forhold, så er det det viktigste. Men i alle sammenhenger der hun er stedfortredende sjefredaktør og hvor det skulle oppstå en monarkidebatt, vil hun tre tilbake. Det er ikke naturlig at hun omtaler kongehuset, sier Aasheim.

- Vi har ingen regler om at våre medarbeidere skal registerføre hvem de omgås privat, sier NRK-sjef John G. Bernander til VG.

- Kongehuset ligger ikke under meg, hos oss er det nyhetsredaktøren som håndterer alt som har med de kongelige å gjøre. Jeg har aldri vært i situasjoner der det har vært problematisk, sier Hege Duckert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder