BORTE: Hittil i år har Tollvesenets nesten ikke gjort beslag av heroin. Her fra rekordbeslaget fra 2002 på 35 kilo heroin. Foto: Scanpix

Tollvesenet: - Hvor er heroinen?

Beslag juni 2006: 14 kilo - Beslag juni 2007: 43 gram

(VG Nett) Tollvesenet er lite fornøyd med at både antall og størrelse av heroinbeslag har gått ned så langt i år, sammenlignet med i fjor.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Toll.no - TolletatenTollvesenets halvårsstatistikk 2007

Heroinbeslag gjort av Tollvesenet i løpet årets seks første måneder er ekstremt lavt sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Så langt i år har tollvesenet gjort beslag av bare 43 gram - til sammenligning ble det beslaglagt over 14 kilo i første halvdel av 2006.

- Vi er ikke fornøyd med en nedgang i beslag av heroin. Det er ikke noe i samfunnet, med tanke på blant annet misbruk, som tyder på at omløpet av heroin er mindre nå enn tidligere, sier fungerende toll- og avgiftsdirektør Asle Farberg til VG Nett.

Frykter nye ruter

Farberg forklarer at narkotika er prioritetsområde nummer én for Tollvesenet. Nå frykter han at heroinsmuglerne har funnet nye metoder og ruter for å lure tollerne.

- Her har vi en jobb å gjøre. Vi kommer til å se ekstra på hva som gjøres i andre land med tanke på heroinbeslag. Det er mulig at det er en endring i smuglemetoder eller smuglingsruter som vi i Norge ikke er klar over, sier Farberg.

Tar mye kokain

KOKAINTRUSE: En nederlender ble tatt med 2,1 kilo kokain i en kvinnetruse i midten av juni i år. Foto: Tollvesenet

Til sammenligning øker beslag av amfetamin. Hittil i år har tollerne beslaglagt hele 106 kilo. I løpet av fjorårets første seks måneder ble det tatt 38 kilo.

Også beslag av kokain øker kraftig - til nå er det oppdaget 42 kilo kokain på vei inn i landet.

12. juni i år ble blant annet en 58 år gammel nederlender tatt med en truse med 2,1 kilo kokain.

KJØTT: Hittil i år har Tollvesenet gjort beslag av over 34 tonn kjøtt. Foto: Tollvesenet

- Vi har høye tall både når det gjelder antall beslag og mengde. Dette er vi veldig fornøyd med. Og med det mener jeg at vi er fornøyd med at vi lykkes - til en viss grad - å hindre narkotikastrømmen inn i landet, sier Farberg.

Han legger til at også beslag av den narkotiske planten khat øker. I tillegg øker beslag av anabole steroider og andre dopingmidler.

I dag ble tallene for beslag gjort av Tollvesenet i løpet av årets seks første måneder offentliggjort:

Les den fullstendige statistikken på Tollvesenets nettsider.

Kjempebeslag av våpen

Det har også vært en kraftig økning i beslag av skytevåpen. Men i hovedsak er det et enormt beslag som utgjør den kraftige veksten.

- Vi gjorde et kjempebeslag hvor vi fant 600 skytevåpen. Denne saken er under etterforskning hos politiet nå, sier Farberg.

I tillegg har det siden januar vært nesten en fordobling i beslag av andre våpen hittil i år sammenlignet med fjoråret.

- Ikke Ola Nordmann som smugler kjøtt

Det er også en klar økning i beslag av kjøtt. Hittil i år har tollere tatt over 34 tonn kjøtt. I samme periode i fjor ble det gjort beslag av 14 tonn kjøtt.

- Nær 85 prosent av det samlede kjøttbeslaget blir gjort ved grensepassering fra Sverige. Det er ikke lenger Kari og Ola Nordmann som blir tatt for smugling av kjøtt til privat bruk. Oftest er det lastebiler med laster opp mot ett tonn om gangen. Det er dette som utgjør det store økningen av kjøttbeslag, sier Farberg.

Han forklarer at det ofte er gjengangere som blir tatt med store kjøttlaster.

- Enkelte har blitt tatt for både tredje og fjerde gang i løpet av det siste året. Vi antar at alt dette kjøttet smugles inn for å selges i en eller annen form, sier Farberg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder