IKKE PERSONLIGE: Gerd-Liv Valla sier at hun har gjengitt profesjonelle, ikke personlige, samtaler med statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Janne Møller-Hansen

- Stoltenberg ville ikke ha Yssen

(VG Nett) Jens Stoltenberg ønsket ikke Ingunn Yssen til LO-jobben, hevder Gerd-Liv Valla i sin ferske bok.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

VG Nett har fått tilgang på Vallas nye bok "Prosessen", som kommer ut i dag.

Der skriver Valla om en av de siste, berømte turene rundt Sognsvann med Stoltenberg. Der snakker de to om Yssen-saken. Datoen er 14. januar, tre dager etter at saken sprakk i VG.

Stoltenberg er på reise i Serbia, og er ifølge Statsministerens kontor ikke tilgjengelig for kommentar.

SAMLESIDE:Alt om LO-dramaet

- Du har etter hvert blitt en ruvende LO-leder. Derfor må du regne med at alle ikke er like glad i deg. Det er et voldsomt kjør som Ingunn har startet, men dette vil gå over, skal Stoltenberg ha sagt, ifølge boken.

- Ville ikke ha Yssen

Gerd-Liv Valla skriver videre om turen rundt Sognsvann:

"Vi snakker om Ingunn, hennes styrker og svakheter. Jens gjentar at hun ikke var hans foretrukne kandidat til LO-jobben. Han ønsket seg, og foreslo, mannen som i dag er utenriksminister. Jeg spurte Jonas Gahr Støre. Jobben hørtes fin ut, sa han, men takket til slutt nei."

Statsministeren skal ifølge Valla ha fulgt opp med enda mer kritikk mot Yssen, skriver Valla:

- Ingunn var rådgiver for meg i gruppesekretariatet da jeg var nestleder. Det er ikke tilfeldig at hun ikke ble med meg videre. Oppdager man dyktige folk omkring seg, tar man dem med seg videre, sa Jens

- Skrek til meg

Noen dager senere, den 22. januar, skriver Valla at Stoltenberg skrek til henne i telefonen. Da var saken rundt Vallas verv som leder i Aps valgkomité begynt å bli betent.

"Jens blottlegger en side av seg selv jeg aldri har sett. Tidvis har jeg savnet en mindre konfliktsky statsminiser. Jeg har sagt til ham at han kunne være tjent med å vise mer temperament. Nå gjør han det han det mot meg", skriver hun.

Valla tar til motmæle i telefonsamtalen, skriver hun:

"Det var unødvendig av dere å bringe opp debatten om valgkomiteen nå. Det kunne dere spart dere for. Da roper Jens inn i røret: - Det sier du som har håndtert en personalsak helt elendig. Du som sparket oss da vi lå nede," sier Jens ifølge Valla.

"Jens henter seg inn og blir sitt vanlige jeg. "Nei, nei jeg ble for sint. Vi kan snakkes mer i morgen", sier Jens."

- Kolberg løy

Gerd-Liv Valla hevder også i boken at Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg løy for Fougner-utvalget, da han ble spurt om Ingunn Yssens navn dukket opp som mulig statssekretær høsten 2005.

Han sa der at han ikke kunne huske at Yssens navn var oppe, men at hun "står på alle våre lister, i alle sammenhenger. Det er fordi hun er så dyktig."

I boksen hevder Valla at Yssen ikke sto på listen til noen i partiledelsen Da Valla selv nevnte henne som mulig statssekretær i Likestillingsdepartementet, skal Kolberg ha reagert kraftig.

- Nei, nei, nei. Ikke Karita og Ingunn. Ikke de to sammen. Ikke de to, svarte han, i følge Valla.

Vurderte å kalle inn Stoltenberg

I boken legger ikke Valla skjul på at hun er bitter mot Ap-ledelsen. Særlig fordi de forklarte seg for Fougner-utvalget, til tross for at de tidligere forsikret at det kun skulle være en LO-sak, ifølge Vallas bok.

Da det ble kjent at Martin Kolberg skulle forklare seg for Fougner-granskingen, skriver Valla at hun lekte med tanken på å innkalle Jens Stoltenberg.

"Jeg leker med tanken: Hva om jeg innkaller statsministeren som vitne? (...) Jens har ett og annet å si om Ingunns kvaliteter som rådgiver. Spøk til side: Martin og Jens bør skjønne at de bør holde seg utenfor", skriver Valla.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder