AVVISER: Aps ledelse hadde ikke noe ønske om å fjerne Gerd-Liv Valla, sier partisekretær Martin Kolberg. Foto: SCANPIX

Kolberg avviser Valla-konspirasjon

(VG Nett) Aps toppledelse ønsket ikke å fjerne Gerd-Liv Valla som LO-leder, sier partisekretær Martin Kolberg.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL


I boken «Prosessen» kommer Gerd-Liv Valla med knallhard kritikk mot både Jens Stoltenberg og Martin Kolberg for manglende politisk støtte under Yssen-saken.

VGTV:Valla om kritikken av Stoltenberg og Kolberg

Hun føler seg sveket, skriver hun et sted i boken. Selv om Valla aldri sier det rett ut, går hun langt i å antyde at partiledelsen ønsket å vingeklippe henne fordi hun var blitt for mektig.

- Det er ikke sant. Arbeiderpartiet er tjent med sterke LO-ledere. Vi hadde intet ønske om at Gerd-Liv Valla skulle gå av som leder i LO, sier Martin Kolberg til VG Nett.

LES OGSÅ:Kolberg ville bare ha frem fakta

- Presset av partiledelsen

I FOKUS: Gerd-Liv Valla har fått mye oppmerksomhet i 2007 etter at Ingunn Yssens oppsigelsbrev ble offentliggjort i VG. Foto:


I boken skriver Valla at Jens Stoltenberg tidlig i Yssen-saken konfronterte henne med tre saker, der regjeringen hadde lidd nederlag på grunn av henne.

Både Stoltenberg og Kolberg presser henne de neste dagene til ikke å stille som leder i Aps valgkomité, hevder Valla i boken.

Allerede torsdag 18. januar, mens Valla sitter med sine nærmeste medarbeidere og finsliper den første pressekonferansen, der hun skal beklage hvis hun har såret Yssen, ringer Kolberg. Her er utdraget fra Vallas bok slik hun beskriver hva som skjedde:

- Gerd-Liv, jeg skjønner at du skal ha et møte med pressen i morgen. Da bør du benytte anledningen til å si at du ikke lenger er aktuell som leder av valgkomiteen i Arbeiderpartiet, sier Kolberg.

- Hvorfor det? Hvorfor i morgen? Jeg er midt i en komplisert sak. Dette burde jeg få slippe, Martin. Du presser meg utilbørlig. Jeg trenger ro til å konsentrere meg om Ingunn Yssens anklager mot meg og LO, svarer Valla.

- Jeg kan bekrefte at dette er riktig. Vi mente at det var viktig å avklare spørsmålet om valgkomiteen så raskt som mulig, både for henne og oss, sier Kolberg til VG Nett.

På pressekonferansen da boken ble sluppet, nektet Valla å svare på om hun følte seg direkte sveket av Stoltenberg.

- Jeg er litt forbauset over det som skjedde, og jeg synes det brøt med hvordan man bruker å gjøre sånne ting i slike sammenhenger. Jeg er ikke bitter, jeg er forbauset, svarte hun på direkte spørsmål om hun om er bitter på Jens Stoltenberg.

LES OGSÅ:Valla vraket fra valgkomiteen

Følelsen av svik

IKKE VALLA: På en svært forsinket pressekonferanse sa Jens Stoltenberg at Sigbjørn Johnsen var den nye kandidaten til lederjobben i valgkomiteen. Foto: Ingunn Andersen


På det dramatiske møtet i Arbeiderpartiets sentralstyre 29. januar, der Valla blir vraket som leder i partiets valgkomité, kommer motsetningene enda tydeligere fram.

I et hemmelig møte i kjelleren på Sørmarka, forteller Ap-ledelsen at Sigbjørn Johnsen skal lede komiteen i stedet for Valla.

Det er første gang siden 1945 at ikke LO har lederen i valkomiteen. Valla skriver i boken at hun ikke klarer å bli kvitt følelsen av å bli sveket:

"Noen sannhetens ord flyr over bordet. Martin har steinansikt. Jens er nervøs og fomlete. Jan (Davidsen, red.anm.) er sint. Dette kunne vært unngått. Martin som hadde ropt fagbevegelse, fagbevegelse, fagbevegelse på Arbeiderpartiets landsmøte i 2005 og knegått meg på samme møte for at jeg skulle gå inn sentralstyret i Ap.

Nå sitter han med iskaldt blikk. Og vraker LOs leder. Vraker meg. Kanskje sto Martin fortsatt ved sitt standpunkt fra valgnederlaget i 2001; som tilhenger av en større avstand mellom LO og Ap? Partiledelsen, gjennom sin måte å håndtere denne saken på, har i hvert fall lagt ytterligere stein til byrden for meg."

Bekrefter møtet

- Jeg har ingen kommentarer til karakteristikken, bortsett fra at jeg kan bekrefte at et slikt møte har funnet sted. Sier Kolberg til VG Nett.

Han avviser igjen at det har foregått noen konspirasjon for å fjerne Valla.

- Det er klart vi har samtalt om Yssen-saken mens den sto på, men det ligger ikke noen konspirasjon i dette. Det var aldri noe mål at dette skulle føre til Vallas avgang, sier Kolberg.

Han undestreker også at strid mellom LO og Arbeiderpartiet ikke er noe nytt.

- Gjennom årene har det vært mange feider mellom LO og Ap. Sånn sett var situasjonen ganske normal, sier partisekretæren til VG Nett.

VGTV:Slik beskriver Valla «Prosessen»

- Støtte fra Aarebrot

TVILER: Frank Aarebrot. Foto: Scanpix


Professor og valgforsker Frank Aarebrot har god innsikt i Arbeiderpartiet. Han avviser også konspirasjonsteoriene.

- Det tror jeg ikke noe på. Men det er mye mulig at folk i ledelsen irriterte seg over at Valla ble kåret til landets mektigste, foran statsministeren, sier han til VG Nett.

Aarebrot tror derimot at Yssen-saken felte Valla på egen hånd, helt uten innblanding fra Arbeiderpartiet.

- Hadde det ikke vært for denne personalsaken, tror jeg at Valla kunne sittet og irritert Kolberg i mange år til.

Diskusjon:- Hun er beinhard! Heia Valla!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder