Nordmann holdes som IS-gissel:
Krevde titalls millioner kroner i løsepenger

Tatt til fange lokalt – solgt til Islamsk Stat (IS)

Har trolig ikke deltatt i kamphandlinger

Beløpet som er blitt krevd har gått opp og ned

Terrorgruppen Islamsk Stat (IS) har fremsatt krav om flere
titalls millioner norske kroner for å slippe fri nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag kveld bekreftet statsminister Erna Solberg (H) at den 48 år gamle nordmannen har blitt kidnappet, og at han holdes fanget av IS i Syria.

Statsministeren opplyste også at en krisestab – som ledes av Utenriksdepartementet (UD) – har jobbet med saken i lengre tid.

Etter det VG får opplyst, mener norske myndigheter at 48-åringen skal ha reist alene fra Norge, og tok seg inn i Syria fra Libanon eller Tyrkia.

Redaktørens begrunnelse: Derfor publiserte VG navnet

– Ikke tilknyttet gruppering

Formålet med reisen er foreløpig uklart – utover at 48-åringen ønsket å bidra på en eller annen måte. Men myndighetene mener at han ikke er en fremmedkriger på linje med andre norske Syria-farere som har reist for å slutte seg til IS.

Ifølge nordmannens egne opplysninger i sosiale medier, skal han ha ankommet Idlib i Syria i januar i år. Kidnappingen skal ha skjedd kort tid etter, opplyste regjeringen onsdag kveld.

Grimsgaard-Ofstad skal ikke ha vært knyttet til noen grupperinger eller deltatt i kamphandlinger i det borgerkrigsherjede landet, ifølge VGs opplysninger.

I stedet mener norske myndigheter at nordmannen har blitt tatt til fange av en lokal gruppe eller kriminelle som har solgt ham videre oppover i systemet – nærmere bestemt til IS.

Foto: ,

Ekspert: Derfor fikk IS fotfeste

Under pressekonferansen med statsministeren onsdag kveld kom det frem at terrorgruppen har fremsatt flere krav om betydelige summer for å slippe 48-åringen fri.

Ifølge VGs opplysninger, har ett av kravene vært på flere titalls millioner norske kroner.

Fra andre kilder får VG opplyst at beløpet som er blitt avkrevd, har vært av ulik størrelse på ulike tidspunkter.

– Vi hverken kan eller vil gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Norge betaler ikke løsepenger. Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa Solberg på pressekonferansen.

Familien: Kan ikke skaffe pengene

I en uttalelse fra Grimsgaard-Ofstads familie, som er videreformidlet av Utenriksdepartementet, sier familien at de ikke har mulighet til å fremskaffe det enorme beløpet IS krever.

– Selv har vi ingen mulighet til å fremskaffe det enorme beløpet som gisseltakerne krever. Vi kan kun appellere til gisseltakerne om å sette vår sønn og bror fri, sier familien.

De sier videre at familien har det veldig vanskelig.

– Vår sønn og min bror er kidnappet og har blitt holdt som gissel i Syria siden januar. Vi har i denne vanskelige tiden vekslet mellom håp om en løsning og dyp fortvilelse. Vi håper fremdeles på at norske myndigheters konstruktive arbeide skal resultere i en frigivelse, sier familien.

Kripos: Informert om saken i februar

Presseansvarlig Ida Dahl Nilsen i Kripos opplyser til VG at Kripos etterforsker saken og at de ble gjort kjent med forholdet den første uka i februar i år. Utover dette ønsker ikke Kripos å gi ytterligere kommentarer foreløpig.

Oversikt fra februar i år: De ble tatt som gisler av IS - slik gikk det

Avbildet i propagandamagasin

Terrorgruppen IS har i sin siste utgave av sitt eget propagandamagasin publisert en helside med bilder av nordmannen.

– Ifølge bildet som er offentliggjort, er det utvilsomt ham, sier et familiemedlem til Telemarksavisa. Vedkommende ønsket ikke å gi ytterligere kommentarer om saken.

48-åringen er hjemmehørende i Oslo, men er opprinnelig fra Porsgrunn. Han skal tidligere ha studert ved NTNU i Trondheim. Han har de siste årene engasjert seg i situasjonen i Midtøsten og Syria på sosiale medier.

Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder