VIL HA OLJESTOPP: Marius Holm, leder i ZERO (midten) på klimakonferansen ZERO12 på Gardermoen mandag. Kronprins Haakon (tv) hilser på statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Foto: NTB

Håper Canada-olje stanser boring i nord

Klimastiftelsen Zero håper det blir lettere for regjeringen å si nei til oljeboring ved Lofoten og Vesterålen etter at Statoil har funnet ny olje i Canada.

Artikkelen er over seks år gammel

Torsdag ble det kjent at Statoil har gjort et stort oljefunn utenfor østkysten av Canada. Funnet skal være det største selskapet har gjort som operatør utenfor Norge.

BAKGRUNN: Oljefunn med stort potensial for Statoil i Canada

Nå håper Zero at funnet i Bay du Nord kan fjerne noe av presset for å starte oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen, melder NRK.

- Det bør bli en enklere beslutning for politikerne å si nei til oljeutvinning utenfor Vesterålen og Lofoten, når Statoil gjør så mange, store funn andre steder, sier Zero-leder Marius Holm. Han mener det i praksis ikke er noen forretningsmessig grunn til å lete etter ny olje i nord nå, men sier samtidig at det ikke er det som bør avgjøre saken.

LES OGSÅ: Frykter stortingsexit for grønne partier

- Det bør være en helhetlig miljøpolitisk vurdering som ligger til grunn for hvordan man håndterer Lofoten og Vesterålen, sier Holm.

Statoil er derimot ikke enig i Zeros vurdering og sier funnet i Bay du Nord utenfor Canada ikke er et argument mot leting utenfor kysten av Nordland og Troms.

- Vi er avhengig av å lete og finne mer oljeressurser for å møte verdens etterspørsel etter olje, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil. Han bekrefter at selskapet fortsatt ønsker en konsekvensutredning for området utenfor Lofoten og Vesterålen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder