INFO-AVHENGIG: PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at den norske sikkerhetstjenesten er avhengig av internasjonalt samarbeid. Foto: Scanpix

PST-sjefen: - Har trolig hindret terror i Norge med hjelp utenfra

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier til VG at sikkerhetstjenesten trolig har hindret terroranslag i Norge etter å ha fått informasjon fra samarbeidende tjenester i utlandet.

 • Tom Bakkeli

Artikkelen er over syv år gammel

Dette er første gang Bjørnland uttaler seg om sensitive saker etter at hun ble utnevnt til sjef for Politiets Sikkerhetstjeneste i april i fjor.

PST-sjefen uttaler seg etter at Stortingets organ for kontroll med de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, vil granske om norske borgere blir overvåket gjennom det amerikanske nettovervåkingsprogrammet PRISM.

- Vi har mottatt informasjon fra andre lands sikerhetstjenester som har medført at vi har rykket ut og trolig har avverget planlagt terrorattentat i Norge, sier Bjørnland.

Tett samarbeid

Kilder i etterretningsmiljøet sier til VG at hverken PST eller Etterretningstjenesten kan vite om noe av informasjonen de får, stammer fra PRISM-programmet som ble avslørt av den tidligere CIA og NSA-medarbeideren Edward Snowden. Norske tjenester har et tett samarbeid med de amerikanske sikkerhet- og etterretningstjenestene.

- Internasjonalt samarbeid er uhyre viktig for norsk sikkerhetstjeneste, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

- Vi er er et lite land, med liten sikkerhetstjeneste, og vi ser at nesten alle de sakene vi jobber med har internasjonale forgreninger. I arbeidet med disse sakene står ofte informasjonsutveksling med andre lands tjenester sentralt.

- Har reddet mange liv

Når PST får informasjon fra samarbeidende tjenester sjekker de den opp mot egne registre og analyserer den, før de eventuelt overvåker eller konfronterer norske borgere.

Nestkommanderende i Etterretningstjenesten, assisterende direktør Tom Rykken, påpeker i en e-post til NRK at internasjonalt samarbeid her reddet mange liv. Han forsikrer at E-tjenesten som vanlig vil legge til rette for at EOS-utvalget kan utføre sitt arbeid.

Mer om

 1. PST

Flere artikler

 1. Fersk antiterror-gruppe bidro til å finne trusselen mot Norge

 2. I dette rommet ble det slått terror-alarm i sommer

 3. PST: Antall fremmedkrigere er høyere enn kjent

 4. Politispesialist med skarp kritikk av PST-sjefen

 5. PST: Økt bekymring for russisk etterretning i Norge

Fra andre aviser

 1. PST kan få tilgang på spiondata de selv ikke har lov til å skaffe seg

  Aftenposten
 2. PST: Russland en særlig trussel

  Bergens Tidende
 3. Ga blaffen i PST-sjefens invitasjon

  Bergens Tidende
 4. E-tjenesten: - Det er vår overvåking

  Bergens Tidende
 5. PST-sjefen: – Vi har ikke noe med statsrådenes kjærlighetsliv å gjøre. De skal få lov å ha de kjærestene de vil

  Aftenposten
 6. PST advarer om press fra russiske agenter

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder