Bondevik skal ta imot Dalai Lama onsdag

SV-Lysbakken: - Spørsmålet er hvor dypt de kan synke

NÆRT FORHOLD 1: Tidligere statsminister Kjell-Magne Bondevik møtte Dalai Lama flere ganger, som her i 2001, i fobindelse med 100-års jubileumet for Nobels fredspris. Foto: NTB/Scanpix

Bondevik til VG: - Ingen skal diktere hvem en norsk statsminister gratulerer

Tidligere statsminister Kjell-Magne Bondevik mener det er uhørt dersom Kina krever at en norsk statsminister ikke gratulerer fredsprisvinnere stormakten ikke liker.

Artikkelen er over fem år gammel

- Det er ingen automatikk i at alle fredsprisvinnere skal gratuleres av den norske statsministeren, men det har vært vanlig praksis. Jeg kan ikke huske at noen statsminister ikke har gratulert, sier Bondevik til VG.

- Det er uansett en selvstendig vurdering som den norske statsministeren må ta, og som ingen andre land kan diktere, utdyper han.

- Kina vil ha garanti

Ifølge NRK skal representanter for kinesiske myndigheter ha gitt beskjed til Norge om at de må ha en garanti for at Norges regjering ikke vil gratulere fremtidige kinesiske dissidenter som måtte få prisen.

Og statsminister Erna Solberg sier til VG at det ikke vil være noen selvfølge at Norges statsminister skal gratulere alle fremtidige fredsprisvinnere.

- Det vil avhenge av hvem som får Nobels fredspris om jeg føler behov for å gratulere de eller ikke, sier Solberg til VG.

NÆRT FORHOLD 2: Her møtes Bondevik og Dalai Lama på statsministerkontoret i 2005. Foto: NTB/Scanpix

Bondevik gratulerte selv Dalai Lama da han var utenriksminister og den tibetanske åndelige lederen fikk Nobels fredspris i 1989. I løpet av sin statsministerperiode møtte han Dalai Lama ytterligere to ganger, og han tar selv imot Dalai Lama på onsdag morgen.

- Som leder av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, skal jeg en ha en appell når han ankommer og så ha et kort møte med ham, sier Bondevik.

Føltes naturlig

- Jeg følte det helt naturlig å gratulere Dalai Lama som utenriksminister, og det var en glede og møte ham som statsminister. I min tid som statsminister gratulerte jeg også samtlige som fikk Fredsprisen, og følte jeg hadde god grunn til det, fortsetter han.

Les på VG+: Vidt forskjellig verdensbilde(krever innlogging)

Den tidligere statsministeren tar forbehold om at han ikke vet om det stemmer at Kina har krevd at Norges statsminister ikke gratulerer eventuelle fredsprisvinnere som landet reagerer på.

- Dersom det er riktig, så synes jeg det er et uhørt krav fra Kina. Jeg har for øvrig forståelse for at regjeringen har et dilemma og respekterer deres valg om å ikke møte Dalai Lama, og vil ikke kommentere ytterligere på det, sier Bondevik.

Lysbakken: - Erna bør tenke seg om

SV-leder Audun Lysbakken mener Solberg har rotet seg ut på dypt vann:

LITE GJENNOMTENKT: SV-leder Audun Lysbakken mener Erna Solberg gjør knefall for Kina. Foto: NTB/Scanpix

- Jeg synes jeg Erna skal puste dypt og tenkte seg godt om. Regjeringen er i ferd meg å gjøre noe veldig dumt ved å la seg presse stadig lenger ned på kne av kineserne. Det er ikke et fnugg av troverdighet i at en sånn erklæring ikke har noe med Kina-debatten å gjøre, sier Lysbakken til VG.

- Men Solberg avviser at det har noe med Kina å gjøre, mener du at hun lyver?

- Hun tør ikke si hvordan det er, så mye juling som regjeringen har fått i det siste. Spørsmålet er hvor dypt på kne de kan synke på vegne av Norge. Jeg mener det er en selvfølge at en norsk regjering skal gratulere de som mottar fredsprisen. Det betyr ikke at man trenger å juble for alle vinnere.

- Jeg har gratulert Obama og EU, selv om jeg var uenig i at de skulle få prisen. For meg er det et spørsmål om vanlig folkeskikk. Det har alltid vært en tradisjon at norsk regjering har gratulert vinneren. Om det plutselig blir endret nå, blir det forstått av alle som enda et knefall for Kina.

- Hvorfor er det en selvfølge at en norsk regjering skal gratulere alle fredsprisvinnerne?

- Det handler om normal folkeskikk. Det er noe de fleste regjeringer pleier å gjøre. Men det må være helt på sin plass å gjøre vurdering av om man synes utdelingen av en fredspris er riktig eller ikke. Det er ingen grunn til at regjeringen automatisk skal være enige med Nobelkomiteen.

- Hvorfor skal man gratulere dersom man er uenig i tildelingen?

- For meg er det et spørsmål om folkeskikk og respekt. Som regel er det gode og verdige vinnere. De ganger man ikke synes det, kan man fremføre kritikk og samtidig gratulere. Denne gratulasjondebatten handler om Kina. Vi bør ikke få en strøm av panikkartede uttalelser fordi vi skal bli venner med Kina igjen, sier Lysbakken.

Senterpartiet: - Blir vantro

Også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum reagerer på det han mener framstår som om Erna Solberg vil gjøre seg selv til «overdommer» over Nobelkomiteen.

VANTRO: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan knapt tro det han hører fra Erna Solberg og fredsprisen. Foto: NTB/Scanpix

- Jeg blir vantro når jeg hører slikt som dette. Jeg håper det kan settes på kontoen for at Erna er stresset på grunn av Dalai Lamas besøk, for dette bør hun trekke tilbake, sier Vedum.

- Dersom den norske statsministeren hvert år skal foreta en vurdering av om en stormakt blir sint på grunn av en utdeling av Nobels fredspris, så vil det være nettopp den politiseringen av fredsprisen som man advarer mot, sier Vedum, og legger til at det er en selvfølge at den norske regjeringen gratulerer fredsprisvinnerne.

Les også

 1. Frp's suksess og Høyres rot

  GARDERMOEN (VG) Den blåblå regjeringen ble ikke som mange spådde. Erfarne Høyrefolk roter det til, mens ferskingene i…
 2. Verste måling for Høyre siden 2011

  Erna Solberg flørtet med fiskere og industriledere i Nord-Norge i går.
 3. Stortingspresidenten snakket med Erna og Børge Brende om Dalai Lama

  Stortingspresident Olemic Thommessen (H) sier han fikk vurderinger for hvordan Dalai Lamas Norgesbesøk skulle håndteres…
 4. Ernas valg mellom rett og galt

  Statsminister Erna Solberg kunne valgt det rette - å ta i mot Dalai Lama når han kommer til Norge.
 5. Desmond Tutu har mistet respekten for Norge

  Erkebiskop og tidligere fredsprisvinner Desmond Tutu er langt fra imponert over at norske politikere ikke vil møte Dalai…
 6. Kinas favoritt

  Det er deilig å være dansk i Kina. Dronning Margrethe og prins Henrik innleder et offisielt statsbesøk i Kina i spissen…
 7. Rammet av Beijings vrede

  Hva er det med Dalai Lama? Tibetanernes lavmælte, åndelig leder vekker den kinesiske drage hver gang han er på reisefot.
 8. VG mener: Kinas absurde krav

  Kinas press mot Norge fortsetter. Det er ikke så rart. Statsminister Erna Solbergs knefall for Kinas utilbørlige forsøk…
 9. LO-Gerd legger Lama-press på regjeringen

  LO-leder Gerd Kristiansen legger press på Solberg-regjeringen for å få de til å møte Dalai Lama.
 10. Jagland: - Ja, jeg skal møte Dalai Lama

  Thorbjørn Jagland fastholder at han vil ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo om to uker.
 11. Solberg sier hun vil vurdere å droppe fredspris-gratulasjoner i fremtiden

  Statsminister Erna Solberg (H) sier at det med henne som statsminister ikke er noen automatikk i at fremtidige…
 12. Ni personer vil bli ny Nobel-direktør

  Ni personer har søkt om å bli Geir Lundestads etterfølger som direktør for Den Norske Nobelkomité.
 13. Dalai Lama-talsmann: - Skremmende signal fra Norge

  Regjeringens beslutning om ikke å møte Dalai Lama neste uke sender et skremmende signal til Tibet, mener en talsmann for…
 14. Kina advarer på ny mot Dalai Lama-besøk

  - Det er ennå ikke konkludert om norske representanter vil møte Dalai Lama, sa utenriksminister Børge Brende (H) under…
 15. NRK: Norge i hemmelige møter med Kina

  Kineserne har i hemmelige forhandlinger fremmet en rekke krav til hvordan Norge kan komme inn i varmen igjen, melder NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder