Nekter straffskyld

Kalte PST for «slanger»

I RETTEN: Statsadvokat Geir Evanger ved Det nasjonale statsadvokatembetet fører saken mot den terrortiltalte 24-åringen fra Fredrikstad. Foto: NTB/SCANPIX,

IS-tiltalt (24) brøt sammen i gråt

OSLO TINGHUS (VG) Den terrortiltalte 24-åringen klarte ikke å holde tilbake tårene da han fortalte historier om president Bashar al-Assads grusomheter i Syria.

Artikkelen er over fire år gammel

Mandag startet straffesaken mot den 24 år gamle norskpakistaneren i Oslo tinghus. 24-åringen ankom retten iført en stripete piquetskjorte, mørk jobbebukse og joggesko.

Statsadvokat Geir Evanger innledet rettsdagen med å lese opp tiltalen mot 24-åringen.

I morgen skal 24-åringens nylig terrorsiktede far vitne i rettsaken.

– Jente voldtatt i moske

– Jeg dro ned for å hjelpe det syriske folket, sier 24-åringen da han starter sin forklaring med å fortelle om motivasjonen for å dra til Syria 2013.

– Undertrykkingen må ha en grense. Det som skjer i Syria… Samtidig som verden bare sitter og ser på, fortsetter han.

Det var en spesiell historie som gjorde spesielt inntrykk på han.

– Jeg hørte om en liten jente som ble tatt av Assads menn i en moske og voldtatt. De la en mikrofon foran munnen hennes sånn at hele landsbyen kunne høre det, sier 24-åringen gråtkvalt, før han stopper og hulker.

Les også: Dette må du vite om dagens IS-rettssak

EKTEPAR: Abu Edelbijev (23) fra Fredrikstad, som reiste sammen med tiltalte, og Diana Ramazanova (18) fra Russland. Edelbijev ble drep i Kobani i desember. Kona Diana sprengte seg i luften i Istanbul i januar FOTO: PRIVAT Foto:Privat,PRIVAT

Reiste sammen med Fredrikstad-mann

Videre forklarer 24-åringen at han blant annet leste et intervju med en norsk general i en norsk avis som uttalte at han hadde forståelse for at personer i Norge ønsket å kjempe mot Assad.

Han hadde mye kontakt med en nå avdød Fredrikstad-mann, Abu Aluevitsj Edelbijev (23), og de to reiste sammen fra Norge til Syria med bil.

– Han følte det samme som meg. Vi oppsøkte lærde og fant ut at det var en plikt for oss å hjelpe det syriske folket. Og vi opplevde sympati for at vi ville hjelpe til, sier 24-åringen.

Om sitt opphold i Syria forklarer 24-åringen at han jobbet i en ambulanse med å frakte medisiner, pledd og skadede.

Les også: IS-krigeren Thom Alexander (24) fra Halden ble drept i Syria

Informantverving

I løpet av våren 2013 gjennomførte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) to bekymringssamtaler med den terrortiltalte norsk-pakistaneren (24) fra Fredrikstad. PST forsøkte å verve 24-åringen som informant.

24-åringen er åpen om PST-kontakten med sine nærmeste venner.

− Jeg ville sikre egen posisjon og sa til dem at jeg var villig til å jobbe som informant. Jeg ba dem ikke å fortelle det til noen andre, sier 24-åringen.

− Har du noen gang omtalt PST som «slanger»? spør statsadvokaten.

− Ja. Jeg ville vise vennene mine at jeg tok avstand, svarer 24-åringen.

− Ville du lure vennene dine?

− Jeg ville få dem til å tro at jeg ikke samarbeidet fullt ut, svarer tiltalte.

Den terrortiltalte 24-åringen nekter for å være medlem av den radikale ekstremistgruppen Profetens Ummah, men han vedkjenner seg kontakt med sentrale skikkelser i gruppen.

Nekter straffskyld for alt

Den første tiltaleposten (147 a) gjelder perioden han oppholdt seg i Syria, fra september 2013 til 7. februar 2014.

Ifølge påtalemyndigheten, oppholdt han seg mest i nærheten av Aleppo i Syria og som fremmedkriger skaffet han seg skytevåpen, mener politiet.

Den andre tiltaleposten (147 d) gjelder perioden etter at 24-åringen kom hjem til Norge i fjor vinter. Ifølge tiltalen deltok han fortsatt i IS og/eller Jabhat al Nusra ved å holde kontakten med IS-krigere og fortelle dem at han kunne skaffe penger eller materiell til dem.

Den terrortiltalte 24-åringen nekter straffskyld for begge postene og viste dette tydelig ved at han ristet på hodet og smilte under statsadvokatens opplesing av tiltalen.

Fikk du med deg denne? Den etnisk norske IS-enken

Søsteren varslet norske myndigheter

PST startet sin formelle etterforskning mot 24-åringen 6. februar i fjor etter at søsteren hadde kontaktet Utenriksdepartementet (UD) og ba om hjelp til å få ham hjem fra Syria. Den terrortiltalte 24-åringen hadde fått skuddskader i foten.

Opplysningene ble videreformidlet de hemmelige tjenestene – som også hadde informasjon om ham allerede, opplyser statsadvokaten i retten.

− Han var også meldt savnet av faren sin, og PST hadde mistanke om at 24-åringen hadde deltatt i en terrororganisasjon, sier Evanger.

Skuddskadet fot

Den 24 år gamle norskpakistaneren fra Fredrikstad ble pågrepet av PST på Gardermoen 7. februar i fjor. 24-åringen fikk behandling for skuddskaden på sykehus hvor han oppholdt seg frem til 3. mars samme år.

Har du informasjon om denne saken eller om nordmenn som har reist til Syria? Klikk her.

Norsk-pakistaneren ble løslatt, men PST var i gang med en åpen etterforskning mot ham.

− Det ble iverksatt kommunikasjonskontroll. Mobiltelefoner ble avlyttet, og det har blitt gjort undersøkelser av Facebook og økonomi. Tiltalte har blitt avhørt, samt vitner – og man holdt oppsikt med ham, sier statsadvokaten i innledningsforedraget.

VITNE:Ubaydullah Hussain (29) skal vitne om sin kontakt med den tiltalte norsk-pakistaneren (24). Foto:VG,

Statsadvokaten: Planla ny Syria-tur

I løpet av høsten 2014 fikk PST mistanke om at 24-åringen planla en ny tur til Syria, og han ble derfor pågrepet i begynnelsen av desember dette året, opplyser påtalemyndigheten.

− I perioden fra februar til desember 2014 var han preget av skaden i begynnelsen, men etter hvert gjenopptok han kontakten med sentrale personer og holdt kontakten med dem, sier statsadvokaten i sitt innledningsforedrag.

LES OGSÅ: Har Facebook-konto full av våpenbilder

Ifølge påtalemyndigheten, begynte den terrortiltalte norskpakistaneren å praktisere islam mer enn tidligere i en periode forut for turen til Syria i september 2013.

− Han ble mer opptatt av bønn, gikk oftere i moskeen, lot skjegget gro og fikk et sterkere engasjement og interesse for religion. Vi mener også at vi kan bevise at han kom i kontakt med islamistmiljøer i Norge og den radikale islamistgruppen Profetens Ummah, sier Evanger.

Ifølge påtalemyndigheten, har 24-åringen hatt kontakt med to sentrale islamister i Norge: Torleif Sanchez Hammer og Abu Edelbijev.

− De har en dialog om å reise nedover og diskuterer at de har en plikt til å reise og plikt til jihad. De snakker om våpen, penger og utstyr. De forsøker å skaffe penger og bestille utstyr, og påtalemyndigheten mener dette er militære effekter, sier Evanger.

LES OGSÅ: Torleif var en av jentene – ble IS-terrorist

TERRORGATA: Den tiltalte 24-åringen tilhørte et radikalisert miljø i Lisleby i Fredrikstad, der flere unge menn har reist for å bli med i IS. Foto:Erik Johansen,NTB scanpix

Stoppet av tysk politi

Påtalemyndigheten opplyser at den terrortiltalte 24-åringen og kameraten Abu Edelbijev kjørte gjennom Europa til Tyrkia og så tok seg inn i Syria. De to skal ha blitt stoppet av politiet i Tyskland med 10.000 dollar og militære effekter, men de fikk dra videre.

− Han har vært i kontakt med en person om reiserute til Syria og hvilken gruppe han skulle slutte seg til. Vi mener formålet med turen var å tilslutte seg en terrorgruppe og delta i voldshandlinger i Syria, sier Evanger, og opplyser at 24-åringen og kameraten skilte lag ved ankomst det borgerkrigsherjede landet.

Statsadvokaten opplyser at de vil legge frem det de mener er billedbevis fra Syria hvor 24-åringen fremstår som en fremmedkriger for Islamsk stat (IS).

– Han har en annen forklaring på hva han gjorde der og på hvorfor han dro dit, sier forsvarer Thomas Randby i sitt innledningsforedrag.

Forsvareren: Hva visste denne gutten fra Fredrikstad?

Randby understreker viktigheten av å se konflikten i Syria i «sanntid» for den perioden tiltalen gjelder, september 2013 og fram til desember 2014.

– Hva som skjer i Syria er i bevegelse i denne perioden. Det er nevnt opp mot 1000 opprørsbevegelser. Synet på president Assad er også i dynamisk utvikling sett med vestens øyne. Hva slags fokus var det på dette i 2013 og nå?

I tillegg påpeker Randby behovet for å skille mellom hva 24I tillegg påpeker Randby behovet for å skille mellom hva 24-åringen visste i 2013 og hva han vet nå.

– Hva visste denne gutten fra Fredrikstad den gangen? spør Randby.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder