FORTSATT MED VÅPEN: PST har ikke endret sin trusselvurdering. Dermed ligger det an til at norsk politi fortsatt skal være bevæpnet. Foto:Roger Neumann,VG

Kilder til VG: Politiets bevæpning kan bli forlenget igjen

Det ligger an til at norsk politi vil fortsette å bære våpen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Neste søndag, 7. juni, løper den midlertidige våpentillatelsen ut.

Ifølge VGs opplysninger har Politiets sikkerhetstjeneste, PST, ikke endret trusselbildet fra den forrige vurderingen i mars, da Politidirektoratet anbefalte regjeringen å forlenge tillatelsen til midlertidig bevæpning.

Regjeringen har hele tiden vist til PSTs trusselvurderinger og anbefalingene fra Politidirektoratet for at de har åpnet for generell bevæpning, selv om det skal være en unntaksregel og bare gjelde i kortere perioder.

Redegjør på tirsdag

Tirsdag skal justisminister Anders Anundsen (Frp) redegjøre i Stortinget for den midlertidige bevæpningen av politiet. Han har selv bedt om å få holde en slik redegjørelse før det gjeldende vedtaket om bevæpning utløper.

Alt tyder imidlertid på at regjeringen vil beslutte enda en forlengelse av våpentillatelsen, ifølge VGs opplysninger. Dermed vil politiet være bevæpnet i ytterligere tre måneder, frem til 7. september.

I april krevde et flertall av partiene i Stortinget - opposisjonen pluss Venstre og KrF - at Anundsen måtte komme til Stortinget og redegjøre for begrunnelsen, i forkant av en eventuell beslutning om forlengelse.

LES MER: En av tre nordmenn mener myndighetene snik-innfører bevæpning

Fredag ettermiddag fikk VG opplyst at Justisdepartementet fortsatt venter på det endelige rådet fra Politidirektoratet. Dersom rådet opprettholdes, er det ingen grunn til å tro at regjeringen vil overprøve anbefalingen fra politiledelsen, sier VGs kilder.

Norsk politi har vært bevæpnet siden 25. november i fjor.

Da hadde PST advart mot at uniformert personell i politiet og Forsvaret kunne være en aktuell målgruppe for terrorhandlinger.

Siden har regjeringen opprettholdt at innsatspersonell med nødvendige godkjenninger bør bære pistol i den daglige tjenesten når det er nødvendig for å sikre liv, helse eller viktige samfunnsfunksjoner.

Omstridt

Men tiltaket er omstridt politisk. Tidligere i vår presiserte Stortinget at ubevæpnet politi fortsatt skal være hovedregelen. Bare Frp har gått inn for en permanent bevæpning av politiet.

Regjeringen kan beslutte forlengelse av midlertidig bevæpning for tre måneder om gangen, altså fram til 7.september.

I april gikk Ap-nestleder Hadia Tajik ut i VG og etterlyste en plan for nedtrapping av bevæpningen.

Høring om samfunnsikkerhet

Neste lørdag ligger det an til at både Anundsen og statsminister Erna Solberg (H) vil bli «grillet» av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om rapporten fra Riksrevisjonen som kritiserte regjerings arbeid med samfunnsikkerhet og beredskap.

Komiteen har bedt om at statsministeren sender en av sine statsråder eller statssekretærer til høringen, men Solberg sa på NRKs partilederdebatt torsdag kveld at hun ønsker å komme selv, om hun ble invitert.

Fredag morgen varslet komiteleder Martin Kolberg (Ap), i et brev til statsministeren, at hun må svare for hvorfor beredskapen ikke er blitt bedre etter 22. juli 2011.

Hun blir også bedt om å redegjøre for om det nye elementet for beredskap og sikkerhet ved Statsministerens kontor har hatt betydning for samfunnsikkerheten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder