Evakuerte område etter frykt for silo-kollaps: Politiet: Siloen stabilog sikkerhetssone redusert

Kalksilo var fryktet å kollapse

En kalksilo på et industriområde i Verdal var søndag fryktet å kollapse som følge av en ulykke.

Ingvild Sagmoen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Klokken 10 søndag morgen mottok politiet i Nord-Trøndelag en melding om at en stålsilo som tilhører NorFraKalk i Verdal var fryktet å bryte sammen og velte.

Politiet besluttet dermed å evakuert alle i et område på 500 meters radius fra industriområdet rundt siloen i Verdal, opplyser operasjonsleder Rune Reinsborg i Nord-Trøndelag politidistrikt til VG.

– Det har vært en ulykke i en silo fylt med kalk, som kan føre til at siloen kan velte, og dermed forårsake en sky av kalkstøv, sier Reinsborg.

Redusert sikkerhetssonen

Man fryktet lenge at siloen ville gi etter for skadene, men sjansen for det skal nå være liten.

Personell fra NorFraKalk og brannvesenet har inspisert siloen i Verdal og vurdert den som stabil. Som følge av sikkerhetsvurderingen nedsettes sikkerhetssonen rundt siloen til 150 meter, kommer det frem i en pressemelding fra Nord-Trøndelag politidistrikt.

En representant fra konstruktøren av siloen er nå på veg til Verdal, og ankommer senere i kveld. Han vil gjøre flere tekniske vurderinger av siloen, og beslutte eventuelle sikringstiltak som må iverksettes før siloen kan tømmes. Av den grunn vil tømming av siloen ikke starte umiddelbart.

– Slik det ser ut nå virker det som det er kontroll på situasjonen. Alle etater er på stedet og følger situasjonen nøye, sier operatør Ingri Hanssen i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Videre forteller hun at det har blitt gjennomført en rekke målinger og at disse viser den stabiliteten de håpet på.

Vinden har snudd mot Verdal sentrum

Tidligere søndag ble det meldt at vindretningen stod fra siloen og utover Trondheimsfjorden, men rundt klokken 14 kommer meldinger om at vindretningen har snudd mot Verdal sentrum.

Det førte til usikkerhet om hvorvidt sikkerhetssonen på 500 meter ble utvidet. Det avkrefter Hanssen overfor VG.

– Sikkerhetssonen er fortsatt den samme og folk kan trygt ferdes utenfor den, forklarer hun.

Fotograf Terje Næss er på stedet og beskriver siloen som «på skjeve» og «med en stor svikt i midten, mot toppen».

– Evakueringen var kaotisk, men alle veier inn til industriområdet er nå sperret av. Nede ved siloen er det mye utrykningskjøretøy og aktivitet, sier Næss.

Frykter spredning av kalk

Politiet fikk melding om et smell rundt klokken 10 søndag formiddag.

KAN KOLLAPSE: Denne siloen fra NorFraKalk i Verdal står i fare for å bryte sammen, og politiet har derfor evakuert industriområdet. Foto:Johan Arnt Nesgård,Trønder-Avisa

– Like etter tok bedriften selv kontakt og fortalte at de hadde hatt et uhell, sier operatør Ingri Hanssen.

Ifølge Trønder-Avisa lekker siloen kalk som er farlig for mennesker å puste inn. Siloen som er i fare for å velte kan inneholde over 5000 tonn brent kalk. Brent kalk kan irritere luftveier og huden, og gir fare for blindhet, skriver Trønder-Avisa.

– Faren er dersom den velter. Brent kalk er etsende om det kommer i kontakt med vann, sier Reinsborg til VG.

Han opplyser at det er satt opp veisperringer og at personer fra bedriftens ledelse nå er samlet for å legge en plan for å få tømt siloen for kalk.

Foto:Terje Næss,

– Det er et oljanlegg på området som det vil være uheldig om kalken kommer i kontakt med, med fare for mulig brann, sier Reinsborg.

NorFraKalk produserer kalk for bleking av papir. Konsernsjef Sten Solum i Franzefoss Minerals som eier NorFraKalk i Verdal sier til Trønder-Avisa at de bistår politiet.

– Jeg og konsernledelsen er på stedet nå, men det er politiet og brannvesenet som har kommandoen og kan si noe om situasjonen, sier han til avisa.

KAN KOLLAPSE: Politiet har evakuert og sperret av et område rundt denne kalksiloen i Verdal, som står i fare for å bryte sammen. Foto:Terje Næss,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder