Bill Gates og kona Melinda ble i dag vist rundt på operaen i Oslo av statsminister Jens Stoltenberg og hans kone Ingrid Schulerud. Foto: Scanpix

Bill Gates: - Alle milliardærer bør gjøre som meg

(VG Nett) Verdens rikeste mann oppfordrer andre milliardærer til å gjøre som han, og gi bort store deler av sin formue til veldedige formål.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Grunnleggeren av Microsoft er registrert med verdens største private formue, og skal være god for nærmere 40 milliarder dollar. Sammen med sin kone Melinda har Bill Gates donert store deler av sin formue til fattigdomsbekjempelse og vaksinering av barn.

Gates-paret er nå i Oslo, og deltok i dag på et åpent møte i operaen sammen med statsminister Jens Stoltenberg, for å snakke om internasjonal helse, næringslivets rolle i fattigdomsbekjempelse og hvordan den internasjonale finanskrisen rammer verdens fattigste.

Ingen protester

Under møtet oppfordret Gates andre milliardærer til å følge hans eksempel, og donere bort store deler av sin formue.

- Jeg tror de vi nyte det. Ungene deres vil få det bedre og verden blir et bedre sted, sier Gates.

Bill og Melinda Gates har barna Jennifer Katharine (13), Rory John (10) og Phoebe Adele (7). Forretningsmannen understreker at han ikke har mottatt noen store protester fra sine egne barn når han bruker familieformuen til blant annet ulike helseprosjekter i Afrika.

- Det er ikke bra verken for samfunnet eller barna selv om de vokser opp i ekstrem velstand. Jeg håper ikke barna blir skuffet over at vi gir bort pengene. Jeg tror allerede de forstår hvor viktig denne saken er, sier Gates.

Finanskrise

Statsminister Jens Stoltenberg har samarbeidet med Gates i en årrekke, og er full av lovord om den amerikanske gründeren. Han mener også norske bistandsmyndigheter har mye å lære av Gates og andre private velgjørere.

- De kommer fra en kultur der resultater og effektivitet står sentralt, påpeker han.

Også Gates-stiftelsen er rammet av den internasjonale finanskrisen. Gates mener likevel at bunnen nå er nådd. Han tror den økonomiske nedgangen vil snu i løpet av et år eller to.

- Det ser ut som om bunnen er nådd. Vi blir kanskje værende på bunnen en stund, men det er ikke noe som tyder på at det vil gå enda lenger ned, sier Gates.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder