DOM: Alvdal-moren er dømt til 14 års forvaring for seksuelle overgrep og vold mot sin nå 27 år gamle datter. Advokat Steffen Brandstad er kvinnens forsvarer. FOTO:ROGER NEUMANN / VG

Alvdal-moren dømt til forvaring

Alvdal-moren får 14 års forvaring etter å ha blitt kjent skyldig i overgrep også mot sin eldste datter.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Dommen er i tråd med aktor Svein Holdens påstand om at Alvdal-moren skulle dømmes til 14 års forvaring, med en minstetid på sju år.

- I denne saken er spørsmålet om forvaring eller fengsel overhodet ikke vanskelig. Jeg er nesten overrasket over hvor overbevist jeg er om at kvinnen må dømmes til forvaring, sa statsadvokat Svein Holden i sin prosedyre.

Den 48 år gamle kvinnen anker dommen. Det bekrefter hennes forsvarer, advokat Steffen Branstad overfor NTB.

- Hun er bestyrtet over dommen og mener seg uskyldig dømt. Vi har allerede bestemt at vi anker dommen, sier Branstad.

Alvdal-moren var sammen med sin eksmann tiltalt for grove seksuelle overgrep og vold mot kvinnens eldste datter da familien bodde i Gjerdrum kommune på 90-tallet. Overgrepene skjedde mellom 1990 og 1998.

48-åringen er den første kvinnen i Norge som idømmes forvaring i en sedelighetssak.

Pedofil

Alvdal-moren er tidligere dømt for mangeårige og gjentatte overgrep mot sine egne to barn og to nabobarn i den første Alvdal-saken.

Under rettssaken i Nedre Romerike tingrett i mars erkjente kvinnen at hun er pedofil, men nektet for å ha forgrepet seg på sin eldste datter.

Rettspsykiaterne Helge Haugerud og Terje Tørrissen konkluderte i sin sakkyndigrapport med at Alvdal-moren har en dyssosial personlighetsforstyrrelse med psykopatiske trekk.

I sin observasjon fant de at Alvdal-moren blant annet er kald, likegyldig, ansvarsløs og har en manglende evne til å oppleve skyldfølelse.

Stefaren dømt

Jentas (27) daværende stefar ble dømt til fengsel i seks år, også det for seksuelle overgrep og vold.

Den 49 år gamle stefaren er den biologiske faren til kvinnens to yngste barn, som hun i 2011 ble dømt til 15 års fengsel for å ha misbrukt mens hun bodde i Alvdal. 49-åringen var ikke tiltalt i Alvdal-saken

STØTTE: For 27-åringen var det vanskelig å forklare seg med sin mor tilstede. Her sammen med bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. Foto: Mattis Sandblad

I boken "Mammas svik" har datteren fortalt sin historie om vold og overgrep fra moren og stefaren. Hun forsøkte å varsle om det som skjedde hjemme, men ble ikke trodd.

Da familien flyttet til Alvdal ble jenta overlatt til barnevernet.

Fikk erstatning

I boken skriver hun blant annet: «Hadde barnevernet grepet inn og stoppet mamma og N.N den gangen, så hadde ikke mamma kunnet reise til Alvdal og fortsette. Det hadde ikke blitt en Alvdal-sak, og (småsøsknene) kunne vært spart.»

Fylkesmannen i Oslo og Akershus (FMOA), som har undersøkt 26-åringens barnevernssak, har dokumentert tre tilfeller av systemsvikt. Blant annet mistet barnevernet en bekymringsmelding der jentas bror fortalte at hun måtte ligge med stefaren om natten.

Gjerdrum kommune inngikk i vinter et erstatningsforlik på nesten 1,9 millioner kroner med 27-åringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder