TALSMANN: Ubaydullah Hussain (29) fra Oslo er talsmann for den islamistiske gruppen Profetens Ummah. Foto:Mattis Sandblad,VG

Ubaydullah Hussain (29) pågrepet og løslatt

Arrestert hjemme hos familien

Profetens Ummah-talsmannen ble fredag brakt inn til avhør om trusler av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Selv mener han anmeldelsen mot ham er basert på løgn.

PST er svært ordknappe om pågripelsen.

– Han ble pågrepet fredag, avhørt og løslatt samme dag. Dette gjaldt trusler mot en person, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til VG.

Bernsen vil ikke utdype omstendighetene eller bakgrunnen for pågripelsen.

– Han var i arresten noen timer fredag grunnet en uoverenstemmelse, men var ute igjen før t-banen min nådde Grønland i Oslo. Det hele var udramatisk og er intet å kommentere, sier hans faste advokat, John Christian Elden, til VG.

– Påskudd for å gjøre beslag

Hussain selv beskriver det hele som basert på usannheter.

– Jeg ble arrestert fordi PST mente at jeg har sendt en drapstrussel på sms til en person. Dette er ren løgn og en slik sms har aldri blitt sendt fra meg. Ei kunne PST påvise dette. De hadde ikke sett noe til denne såkalte smsen, men brukte dette som en påskudd for å ta beslag i mine eiendeler, skriver Hussain i en epost til VG.

29-åringen forteller at pågripelsen fant sted hjemme hos han familie og at den ble gjennomført av politiets beredskapstropp.

– Hele familien inkludert små barn ble sjokkerte vitner til politiets overdrevne maktmisbruk. Jeg ser på dette som en politisk og religiøs forfølgelse av meg som person, og dette er nok et bevis på at den norske loven tydeligvis ikke gjelder alle. Derfor gir dette meg enda større motivasjon til å jobbe for islam og muslimer, skriver Hussain.

Støtter IS

Hussain ble kjent i offentligheten fra 2012 da Profetens Ummah ble etablert og han etter hvert sto fram som en talsmann for gruppen.

I et TV-intervju med VG har Hussain sagt at hans mål er å endre det norske samfunnet etter modell fra den såkalte islamske staten (IS).

Frifunnet

Hussain spilte fotball og vokste opp som alle andre i Oslo – inntil han som 14-åring fikk et brev fra en militant islamist i Storbritannia som bidro til å endre ham for livet.

Islamisten ble i oktober frifunnet etter å ha vært tiltalt for å ha oppfordret til terrorhandlinger. Hussain var tiltalt for ved flere anledninger i 2013 å ha hyllet en rekke terrorhandlinger og terrorister på sin egen Facebook-profil.

Frifinnelsen ble anket av påtalemyndigheten, og saken kommer opp i Borgarting lagmannsrett 9. juni.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder