«Jeg tenker på familien til den stakkars kvinnen som datteren min har drept. Kvinnen gjorde bare jobben sin».

TRAGEDIE: En kvinnelig ansatt som natt til tirsdag ble drept på en institusjon i Vollen i Asker, bæres ut fra stedet.FOTO: ROGER NEUMANN,VG Foto: ,

Mammaen til drapssiktet 15-åring til VG: - Hun har snakket om å drepe i lang tid

Den fortvilte moren til jenta (15) som drepte en ansatt på en institusjon i Asker, sier hun i lang tid har fryktet at datteren skulle ta andres liv.

 • Amund Bakke Foss
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg visste at dette ville skje til slutt. Jeg sa til de ansatte på institusjonen flere ganger at jeg fryktet at hun ville drepe noen. Nå har det skjedd. Hvordan kan datteren min reddes ut av dette mørket?

Det sier mammaen til den drapssiktede 15-åringen, til VG på telefon fra USA tirsdag kveld.

Moren har valgt å fortelle datterens historie, fordi hun ønsker å fokusere på behandlingsmetoder og sikkerhet i barnevernsinstitusjoner.

– Jeg tenker på familien til den stakkars kvinnen som datteren min har drept. Kvinnen gjorde bare jobben sin. Dette er totalt tragisk, og jeg kan ikke forestille meg den smerten familien hennes må føle. Ingen skal måtte gå igjennom dette, sier hun.

Drept på jobb

Natt til tirsdag fikk politiet i Asker og Bærum melding fra en ansatt (31) ved institusjonen «Små Enheter» i Vollen i Asker om at en ansatt var påført alvorlige skader av en beboer. Institusjon tilrettelegger for unge med behov for heldøgns omsorg og psykiatrisk overvåkning.

Da politiet ankom åstedet etter bare et par minutter, ble det raskt konstatert at den skadede var død.

Den 15 år gamle gjerningspersonen ble pågrepet på stedet, uten dramatikk. Under et tre timer langt avhør tirsdag erkjente jenta straffskyld.

Moren sier hun snakket med datteren sin mandag ettermiddag over telefon, og at hun da tilsynelatende var glad og fornøyd. Hun fortalte om leksene hun hadde fått på skolen, som hun gikk til to ganger i uken. 15-åringen virket avslappet.

Truet med machete

Jenta er født i Norge og har en norsk far og en utenlandsk mor. Hun har også flere søsken. For tre år siden tok barnevernet over omsorgen for henne. Ifølge moren ble datteren mørkere og mørkere til sinns, og hun begynte å snakke om vold. Hun virket deprimert.

– Hun har sagt i flere år nå at hun har ønsket å drepe noen. For en kort stund siden truet hun med en machetekniv på institusjonen.

Etter det VG forstår skal det ha vært politiet som ble truet med macheten. Jenta skal også ha truet ansatte med kniv tidligere.

– Nå har datteren min altså tatt et liv. Hvordan skal hun klare å komme tilbake til samfunnet? Hva kan redde henne nå?

Kritisk til behandling

Moren er svært skeptisk til hvordan datteren ble tatt hånd om, og mener systemet rundt henne burde ta faresignalene mer på alvor.

– Hun burde fått medisin, hun burde fått mer terapi og hun burde vært passet på mye strengere. Det norske systemet er for snilt. Hun viste gang på gang at hun klarte å rømme og få tak i farlige våpen. Skal det være slik?

I løpet av tirsdag snakket moren med politiet. Politiet ville ifølge moren høre mer om jentas vanskelige fortid og barndom.

VG har tirsdag kveld vært i kontakt med institusjonen, for å gi de muligheten til å svare på morens kritikk. De har foreløpig ikke vært tilgjengelig for en kommentar.

Til NRK sier stedfortredende daglig leder ved Små Enheter, Dag Skådinn:

– Dette er en ubeskrivelig tragedie. For avdødes familie, og det er en like stor tragedie for den ungdommen som er involvert, som bor hos oss. Det er en grusom dag for alle de som arbeider med å gi omsorg til denne klienten og andre klienter på vår institusjon, sier han.

TRAGEDIE: Politiet i Asker og Bærum under arbeidet tirsdag morgen. Foto:Torstein Bøe,NTB scanpix

Advokat: Etterforskningen vil vise

Den 15 år gamle jentas advokat, Cecilie Nakstad, sier at hennes hovedfokus fremover blir å få belyst om jenta har fått nok og riktig oppfølging.

– Jeg ønsker ikke på dette tidspunktet å kommentere om hun har fått riktig eller gal behandling. Om noe har gått feil, vil en lang og skikkelig etterforskning vise det, sier hun.

Jenta var tirsdag i et tre timer langt avhør hos politiet i Asker og Bærum. Onsdag ettermiddag er det fengslingsmøte.

– Det skal mye til å fengsle en som er 15 år. Andre alternativer skal i så fall være grundig undersøkt først, sier hun.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus vil nå rutinemessig opprette en tilsynssak.

– Vi vil undersøke om det har skjedd noe utenom det ordinerte, for å se om institusjonen har handlet etter lover og forskrifter, i henhold til barnevernsloven, sier avdelingsdirektør hos Fylkesmannen, Bente Rygg, til VG.

Politiadvokat Janne Danielsen i politiet ønsker ikke å komme med ytterligere opplysninger på nåværende tidspunkt:

– Vi har store ressurser på saken, og vi er bare innledningsvis i etterforskningen, sier hun.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Familien til Anna Kristin (30): - Ubegripelig og ufattelig stor
  sorg

 2. Siktet jente (15) skal ha skrevet om drapsønsker i dagbok

 3. Behandlingsenteret:
  - Hun omkom i sitt arbeid med å gi omsorg, støtte og tilsyn

 4. Fellesorganisasjonen kritiserer institusjonen etter drapet på Anna Kristin

 5. Asker-drapet: Syv faresituasjoner på et halvt år på Små Enheter

 6. Jente (15) siktet for overlagt drap: Skal ha brukt offerets nøkler for å hente innelåst drapskniv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder