SENSASJONEN: Nyfødte Vincent fotografert like etter fødselen i Gøteborg for en måneds tid siden. Foto:,Ap

Nyfødte Vincent gir håp for Sandra (27)

Interesseorganisasjon: Gleden er blandet med sorg over at det er for sent for mange

Norske Sandra var 16 år da hun fikk den tunge beskjeden at hun manglet livmor og ikke kunne få barn. Nå gir mirakelbabyen Vincent henne nytt håp om å bli mamma.

Publisert:

Eksterne lenker

The privilege of a lifetime is being who you areMüllerian agenesis

Det er bare en snau måned siden vesle Vincent kom til verden - foreløpig lykkelig uvitende om at han er verdens første barn båret frem i en transplantert livmor. Men fødselen hans skaper allerede nytt håp for mange kvinner.

VIL BLI MAMMA: Sandra Boine fra Tønsberg håper hun kan få nytte av den nyutviklede metoden for å transplantere livmor. Foto:Privat,

– Det var veldig delte følelser hos meg når jeg fikk vite dette. Det var et følelsesutbrudd fra ren glede til sorg på vegne av de mange som ikke får ta del i denne muligheten. Men for egen del er det virkelig noe jeg vil. Jeg vil svært gjerne kunne benytte meg av muligheten til å få transplantert livmor med sikte på graviditet. Om jeg så må flytte til Sverige for å delta i videre forsøk, så gjør jeg det, forteller Sandra Boine (27) fra Tønsberg til VG.

Hun var 16 år da hun fikk den tunge beskjeden at hun manglet livmor, etter at hun oppsøkte lege og sykehus fordi menstruasjonen uteble.

– Beskjeden var et slag i ansiktet på en 16-åring, beskriver Sandra selv.

400 rammet i Norge

Boine opplever som 27-åring at venninner blir mødre. Hun er selv tante til ti barn og har ni søsken, og lysten til selv å bli mor er sterk.

Hun har eggstokker, men ikke eggledere, og altså ingen livmor. Dermed produserer hun egg hver måned, som gir menssmerter og humørsvingninger som hos alle andre. Men der eggene enten blir befruktet og fester seg i livmorveggen eller skilles ut som menstruasjon hos andre kvinner, går de til grunne i hennes kropp.

Det er ingen kanal fra eggstokkene til skjeden. Der livmorhalsen skulle vært, ender skjeden i en vegg.

Diagnosen heter MRKH (Mayer Rokitansky Kuster Hauser syndrome), og rammer én av rundt 5000 kvinner. I Europa lider 20.000 kvinner av syndromet, i Norge rundt 400.

– Mitt håp er at siden dette skjedde i vårt eget naboland Sverige, så kan Norge få opp farten med å få i stand et tilbud. Jeg stiller meg gjerne til disposisjon som forsøksperson, sier Sandra Boine.

Har møtt forskningsteamet

MØTTE FORSKER: Lise Gimre (til venstre) møtte tidligere i sommer forsker Liza Johansson som er med i ekspertteamet som hjalp Vincent til verden med en livmor-transplantasjon. Foto:Privat,

Boine har i flere år holdt seg oppdatert om prosjektet ved Sahlgrenska og Universitetet i Göteborg som førte til at Vincent kom til verden, og har sammen med Lise Gimre (36) fra Kristiansand personlig møtt Liza Johannesson fra teamet på Sahlgrenska som lyktes med livmor-transplantasjonen.

Gimre er leder i den norske interesseorganisasjonen for kvinner som lider av MHRK. Hun ble også født uten en fungerende livmor, og har innfunnet seg med at hun ikke kan føde barn. Likevel opplevde også hun gårsdagens nyhet fra Sverige om lille Vincent som en triumf.

– Men gleden er blandet med sorg over at det er for sent for mange å føde barn, sier hun.

Hun la selvsagt merke til at moren som fødte Vincent var jevngammel med henne selv.

– Men jeg regner med at det fortsatt vil gå så lang tid før dette er en mulighet som vil komme norske damer til gode. Hadde jeg selv hatt mulighet til å bli med på dette nå, så hadde jeg gjort det, sier Gimre til VG.

Gimre er imidlertid rimelig sikker på at hun vil være for gammel til å få transplantert en livmor den dagen dette eventuelt blir et tilbud til norske kvinner.

– Jeg er fostermor til to barn, og lider ikke noen nød. Men det er viktig for oss som er født med MRKH-syndromet å formidle hvor viktig det er for oss å få denne muligheten til å føde egne barn, sier hun.

Både Sandra og Lise er opptatt av å avmystifisere det syndromet som gjør at de selv og noen få kvinner er født uten livmor eller uten en livmor som fungerer.

Kan ta lang tid

Professor og klinikksjef Thomas Åbyholm på kvinneklinikken på Rikshospitalet, sier til VG at det vil ta tid før den nyutviklede metoden kan komme norske kvinner til del.

– Hvis det blir en sikker og trygg metode så kan det hende den kommer til Norge. Men jeg tror det vil ta lang tid, sier Åbyholm, uten at han vil anta hvor mange år det vil ta.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder