ISRAEL-VENNER: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), olje- og energiminister Tord Lien (Frp) og justisminister Anders Anundsen (Frp) er alle med i interessegruppen Israels venner på Stortinget. Foto: SCANPIX

Mange Israel-venner blant Solbergs utvalgte

Fem medlemmer av den nye regjeringen var med i interessegruppen Israels venner på Stortinget før valget i høst. Nå håper landets støttespillere på en mer Israel-vennlig regjering.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Justisminister Anders Anundsen, olje- og energiminister Tord Lien, barneminister Solveig Horne og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, alle fra Fremskrittspartiet, var med i Israels venner i perioden 2009- 2013.

Det var også Høyre-statsråd Torbjørn Røe Isaksen, men han var også med i gruppen Palestinas venner.

Den nye regjeringen sier i Sundvolden-plattformen at den «vil legge til grunn en balansert holdning til Midtøsten-konflikten».

- Det oppfatter jeg som at man ønsker å justere kursen i en retning med mer forståelse for Israel og mer samhandel med Israel, sier daglig leder Conrad Myrland i gruppen Med Israel for fred.

- Mer balansert

Også regjeringspartiet Frp mener den norske holdningen til konflikten ble for propalestinsk under de rødgrønne.

- Jeg forventer at det blir endringer i den grad at det blir en mer balansert tilnærming til konflikten, sier Frps Jørund Rytman, som har ledet Israels venner de siste to årene.

Utenriksminister Børge Brende (H) diskuterte fredag Midtøsten-konflikten med sin amerikanske kollega John Kerry.

Brende understreker at Norge snakker både med israelske og palestinske ledere, men vil ikke love en mer proisraelsk kurs.

- Plattformen til regjeringen er klar på det punktet at vi ønsker en balansert Midtøsten-politikk, som jeg også sa i samtalen med Kerry, sier Brende.

- Må se på bistand

Rytman er fra sin posisjon i næringskomiteen på Stortinget opptatt av å styrke handelen med Israel, spesielt innen olje- og gassektoren.

Han viser til det han mener er en skjev tilnærming til konflikten under de rødgrønne, med statsråder som tok til orde for boikott av israelske varer.

Han tror også man må se «enda nærmere på» norsk bistand til Palestina, og viser til at Norge nå har brukt 7 milliarder kroner på slik støtte.

- Det finnes bedre måter å hjelpe på, deriblant gjennom handel, mener han.

Brende understreker for sin del at «Norge spiller en viktig rolle i giverlandsgruppen, som har vært en viktig faktor for palestinerne og økonomisk vekst og utvikling i de palestinske områdene».

- Svekket posisjon

Israels ambassadør i Norge, Naim Araidi, uttrykte overfor NRK etter valget håp om en mer Israel-vennlig norsk regjering. Han håper blant annet at Norge flytter sin ambassade fra Tel Aviv til omstridte Jerusalem, som begge partene gjør krav på som sin hovedstad.

KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen tolker regjeringens formulering om en «balansert holdning» som at man forstår både palestinske og israelske synspunkter.

- I offentligheten er det ingen tvil om at Norges posisjon i Israel gjennom rødgrønt styre er kraftig svekket, på grunn av mange verbale utfall fra ett av regjeringspartiene, nemlig SV, sier Syversen.

Han håper regjeringen vil videreutvikle de norsk-israelske båndene innen næringsliv, handel, akademia og kultur.

Syversen understreker også at gruppen Israels venner på Stortinget har som formål å bidra til en balansert fremstilling av situasjonen i Midtøsten og bekjempe antisemittisme.

Israels venner på Stortinget er foreløpig ikke konstituert for den nye stortingsperioden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder