Slaget om storbyene avgjør valget

Publisert: Oppdatert: 14.09.15 14:33

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Høyre-profiler som Trude Drevland og Fabian Stang kan miste ordførerkjedet

OSLO/BERGEN (VG) Kampen om storbyene kan bli et mareritt for Høyre. Mens for Arbeiderpartiet kan det bli redningen.

I en tidligere publisert versjon av dette manuset på nett og i papirutgaven, sto det at Ap fikk 28 prosent på VGs siste måling, mens Høyre fikk 24,4. Det riktige er at Ap fikk 31,1, og Høyre 22,8.

Meningsmålingene tyder på at Ap får en nervepirrende kveld. På statistikken til pollofpolls faller den røde streken kraftig, mens Høyres blå strek ser ut til å lande omtrent der den var da valgkampen startet.

Følg utviklingen i VGs valgstudio. #VGvalg

På den ferskeste VG-målingen ligger Ap på 31,1 prosent, mens Høyre kommer inn på 22,8. Høyre står overfor et manne- og kvinnefall som kan ramme mange av deres mest profilerte ordførere.

Mest oppmerksomhet har Bergens-ordfører Trude Drevland, og hennes omstridte Venezia-tur fått. I det valgkampen gikk inn i sin mest hektiske fase, kom nyheten om at politiet gjenopptok undersøkelsessaken mot henne, og Drevland tok permisjon.

Siden har hun ikke villet kommentere valget, og fra sidelinjen har hun måttet se på at kaos og krangling ser ut til å koste Høyre makten i landets nest største by.

Stang: Vet det blir tøft

I Oslo tyder målingene også på at det borgerlige flertallet ryker, selv om noen hundre stemmer kan avgjøre.

– Jeg tror det blir veldig jevnt, og egentlig har jeg en god følelse, selv om jeg ser at både jeg og byrådet kan ryke, sier landets mest kjente ordfører, Fabian Stang, til VG.

Les også: Slik vil Ap-Raymond styre Oslo

– Jeg har ikke tenkt på hva jeg eventuelt skal gjøre hvis jeg ikke lenger er ordfører, for da vil jeg ha tapt allerede. Å ha en «Plan B» kan være farlig, fortsetter Stang, som tidligere har innrømmet til VG at han henger i en tynn tråd.

Statsminister Erna Solberg har brukt mye tid i Nord-Norge, men der kan begge Høyre-bastionene, Tromsø og Bodø, ryke.

– Det er veldig viktig for oss å ha mange sterke ordførere i sine regioner, for det gir et bredere bilde av Høyre som parti, sier Solberg til VG.

Hun har vedgått at det er litt ekstra vemodig med situasjonen i hjembyen Bergen, men tror det fortsatt kan snu.

– Jeg er veldig spent. I storbyene ligger det an til veldig tette valg, så det er viktig at folk går og stemmer, sier Solberg.

Kun Trondheim er sikker Ap-by

Selv om det er jevnere enn på mange år i de to største byene, er Trondheim den eneste sikre storbyen for Ap. Hvis Ap taper makten her, må meningsmålerne finne seg en ny jobb.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han følger valgene i Oslo og Bergen med størst spenning. Blir det mange maktskifter i norske byer, så vil det veie opp for dårlige tall på riksplan.

– Jeg vil ikke kommentere nasjonale tall nå i innspurten. De tallene er ikke så viktige i et lokalvalg. Mye tyder på at vi kan få maktskifter både i mange storbyer, og i mange av de nest største byene, sier Støre til VG.

Les også: Støre om yoga, alkohol og valgkampen

Oslo

** Kjemper om makten: Sittende byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og Aps Raymond Johansen.

** Profil i fare: Fabian Stang

** Dette krangles det om: Eiendomsskatten har vært den store saken. Høyre mener Ap har skjult at skatten vil gjelde flere dersom boligprisene stiger, Ap har beskyldt Høyre for å manipulere og feilinformere.

** Stillingen nå: Både VG og TV 2s siste Oslo-måling viste rødgrønt flertall i bystyret. De Grønne kommer på vippen, men Høyre har stengt døren mot dem, dermed er veien åpen for Ap – dersom målingene holder stikk.

Bergen

** Kjemper om makten: Sittende byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) mot byrådslederkandidat Harald Schjelderup (Ap)

** Profil i fare: Høyres Trude Drevland – kan bli erstattet av KrFs Marita Moltu eller Aps Marte Mjøs Persen.

** Dette krangles det om: Evne til å lede Bergen etter år med politisk rot og kaos. Viktige tema er Bybanen, Høyres gjeninnføring av eiendomsskatten og forfallet i skolene i Bergen.

** Stillingen nå: Dagens borgerlige koalisjon er i ferd med å tape flertallet. Spørsmålet avgjøres på om Høyre klarer å hente tilbake velgere som har mistet troen på og tilliten til sitt eget parti.

Stavanger

** Kjemper om makten: Sittende ordfører Christine Sagen Helgø (H) mot Aps kandidat Cecilie Bjelland.

** Profil i fare: Christine Sagen Helgø (H).

** Dette krangles det om: Bompenger og kommunesammenslåing med Sandnes.

** Stillingen nå: Høyres regnbuekoalisjon sliter med å beholde flertallet. På VGs måling kan flertallet likevel sikres ved at De Grønne eller Frp blir med. Men Ap har større sjanser for å samle et styringsdyktig flertall uten så mange partier.

Bodø

** Kjemper om makten: Høyres Ole-Henrik Hjartøy og ordførerutfordrer Ida Pinnerød (Ap).

** Profil i fare: Hjartøy styrer mot et brakvalg, men kan likevel miste jobben

** Dette krangles det om: Det er enighet for å utrede flytting av byens flyplass, men Hjartøys tilbakeholding av rapporten som gjennomgår alternativene, har fått opposisjonen til å rase.

** Stillingen nå: Ap kan gjøre sitt dårligste valg siden 1919, mens Høyre styrer mot nye rekord. Men likevel er det så jevnt mellom blokkene at Hjartøy faktisk kan miste jobben.

Tromsø:

** Kjemper om makten: Aps ordførerkandidat Jarle Aarbakke og Høyres Kristian Støback Wilhelmsen.

** Profil i fare: Ordfører Jens Johan Hjort meldte at han trakk seg allerede i januar, etter bråk og rykter. Det førte til et massivt fall for Høyre.

** Dette krangles det om: Både privatisering og kommunesammenslåing har preget valgkampen. Mellom aldersforskjellen mellom Aarbakke (72) og Wilhelmsen (24) har vært snakkisen.

** Stillingen nå: Målingene tyder på en voldsom tilbakegang, på opp mot 15 prosent for Høyre. Stemmer det tar Ap makten, men må styre på MDG og Rødts nåde.

Fredrikstad

** Kjemper om makten: Sittende ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) og Høyres kandidat Peter Kuran.

** Profil i fare: Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap).

** Dette krangles det om: Ap utfordres fra Rødt på økende klasseforskjeller, og fra MDG på miljø. Høyre ligger fortsatt klart bak.

** Stillingen nå: Plankebyen er en mangeårig Ap-festning, men nå kan Miljøpartiet De Grønne havne på vippen mellom blokkene. Men De Grønne sier selv at de er enige i rundt 70 prosent av Aps budsjett i byen.

Drammen

** Kjemper om makten: Sittende ordfører Tore Opdal Hansen (H) mot Aps kandidat Masud Gharakhani.

** Profil i fare: Hansen er presset, men trolig trygg.

** Dette krangles det om: Bygging av boligblokk på grøntområdene på Marienlyst.

** Stillingen nå: Høyres oppslutning i Drammen har klappet sammen fra gigantvalget i 2011, hvor partiet fikk nesten halvparten av stemmene. Likevel, det er et solid og tilsynelatende urokkelig borgerlig flertall i Drammen.

Her er også Høyre-styret truet:

Haugesunds Høyre-ordfører Petter Steen jr har sagt nei til gjenvalg, og velgerne svikter partiet. Også i Ålesund går Høyre-ordfører Bjørn Tømmerdal av, mens Ap fosser fram. I Moss ser det ut til at Høyres Tage Pettersen må gå av, fordi MDG skaper flertall for den røde siden, ifølge TV 2s målinger.

Men her sitter de trygt:

I Sandefjord ser Bjørn Ole Gleditsch ut til å få fortsette, og i Molde ligger Torgeir Dahl godt an. I Bærum beholder trolig Lisbeth Hammer Krogh makten, mens Lene Conradi trolig gjør det samme i Asker.

Sp gjenvinner bygdemakt

I det stille er Senterpartiet i ferd med å gjenvinne sin posisjon som ordførerpartiet. Kurven har pekt bratt oppover for Sp de siste månedene. Nå snuser de på åttetallet på flere målinger, og ligger an til å styrke sin posisjon som «ordførerpartiet».

Men Sps bygdemakt er blitt glemt bak MDGs fremgang på riksplan og Ap og Høyres kniving om storbyene.

– Jeg er ikke noe sur for at vi ikke får så mye oppmerksomhet. Dersom jeg var journalist ville jeg også ha skrevet om det indre liv i Bergen Høyre, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Vedum føler at han til tider har vært alene om å snakke om lokale saker som kommuneøkonomi i debattene. Han har også hatt ett sikkert vinnerkort:

– Vår fremgang viser at motstanden mot kommunesammenslåing er stor. Folk vil ha tjenester i sine nærområder, fortsetter han.

Denne artikkelen handler om