VANT: Ap vant skolevalget med 31,9 prosent oppslutning - det høyeste partiet har oppnådd i skolevalg. Foto: Helge Mikalsen ,

Arbeiderpartiet klart størst - Miljøpartiet de grønne dobler oppslutningen: Rødgrønn jubel i årets skolevalg

Arbeiderpartiet ble klart størst – men Miljøpartiet de grønne har enda større grunn til å juble. Med 6,7 prosent har de mer enn doblet oppslutningen siden forrige skolevalg.

 • Synnøve Åsebø
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Siri Eggen
 • Irene Rønold

Artikkelen er over fire år gammel

Jubelen sto i taket på valgvaken til Miljøpartiet de grønne og Grønn ungdom i Oslo da resultatene fra årets skolevalg var klare klokken 20 tirsdag kveld.

Partiet mer enn dobler oppslutningen fra forrige skolevalg i 2013 – fra 2,8 prosent til 6,7 prosent.

– Skolevalgsresultatet er en hjelp for oss på en tøff oppløpsside før kommunevalget på mandag, sier Rasmus Hansson til VG.

– Dette er et veldig viktig signal på hvor velgerne står.

Rasmus Hansson sier han er stolt og imponert over innsatsen til ungdomspartiet, og presiserer at Grønn ungdom har drevet skolevalgkamp med lite ressurser - men desto mer pågangsmot.

– Dette er utrolig imponerende. Mange av dem har ingen erfaring fra politikken. Det er en utrolig dyktig gjeng, sier han.

På tide å lese denne? Dette koster det å bli grønn

JUBLER: MDGs Rasmus Hansson og hilde Opoku. Foto: Helge Mikalsen , VG

Aps beste ...

Men det er Arbeiderpartiet som er skolevalgets suverene vinner med en fremgang på 8,9 prosentpoeng til 31,9 prosent. I Oslo får Ap 32,9 prosent.

– Dette er et fantastisk resultat, og en historisk seier for AUF. Alt dette er ungdommenes fortjeneste, de har vært i debatter, presentert vår politikk og fått tillitt. Det er en stor inspirasjon for oss inn mot valget, og fra i morgen tidlig har vi også med oss AUF, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

– Hvorfor tror du det gikk så bra?
– Det enkle svaret er at over 30 prosent mener at Ap har best politikk. Ap har en rettferdighetspolitikk som appellerer til ungdom. Det handler om en rettferdig fordeling, miljø og om ressurser til skolen. Dette er et nei til regjeringens politikk, et nei til skattekutt, privatisering og en svak miljøpolitikk. Det er et ja til noe annet, sier Støre.

Allerede timer før resultatet var klart var også AUF-leder Mani Husaini sikker på at partiet ville gjøre et brakvalg:

– Vi hadde som ambisjon å oppnå et bedre skolevalgresultat enn for to år siden, og det har vi klart med glans. AUF-erne som har deltatt i skoledebatter og stått på valgtorg og stands, har gjort en formidabel innsats, uttalte AUF-leder Mani Hussaini til NTB idet fristen for skolene til å registrere valgresultatene gikk ut klokken 17.

Han fastslår blant annet et elevene med dette resultatet gir klar beskjed om at de er uenige i regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven, beslutningen om å la butikker holde åpent på søndager og forslaget om reservasjonsrett.

Også SV har grunn til å smile etter årets skolevalg. Partiet har økt oppslutningen og endte med 7,5 prosent (+2,5). Hele rødgrønn side går nå samlet frem.

.. og Frps dårligste

Høyre faller fra 28,2 til 16,4 prosent, mens Frp går ned 5,1 prosentpoeng til 10,5 prosent. Resultatene er sammenlignet med skolevalget før stortingsvalget for to år siden. Det er blitt holdt skolevalg siden 1989. Frps resultat er partiets dårligste ved skolevalg, mens Ap kan feire sitt beste resultat ved et skolevalg noensinne.

- Jeg vil starte med å gratulere AUF med seier i skolevalget. Videre er vi selvsagt ikke fornøyd med vårt resultat. Vi er likevel glade for at vi i løpet av den siste tiden har fått 700 nye medlemmer. Det viser at mange av våre representanter har jobbet godt og hardt. Det er jeg stolt over, og vi skal løfte oss om to år, sier leder i Fremskrittspartiets ungdom, Atle Simonsen til VG.

Partileder Siv Jensen sier at hun er stolt av undomspartiets innsats, og tror de vil komme sterkere tilbake.

– Det har vært tøffe debatter i årets skolevalg, og jeg er stolt av at FpU på mange skoler har fått gode resultater. Landsresultatet er dårligere enn for to år siden, men jeg er sikker på at FpU kommer sterkere tilbake, sier Jensen.

Erna gir ikke opp håpet

– Hva dette har å si for årets kommunevalg er for tidlig å spå, jeg har stor tro på at Frp vil mobilisere sterkt de siste dagene som gjenstår av valgkampen, legger hun til.

Statsminister Erna Solberg gir ikke opp håpet selv om resultatene kunne sett bedre ut for Høyre. I hjembyen hennes Bergen faller partiet med 14,8 prosentpoeng til 18,7 prosent i skolevalget.

Bakgrunn: Slik ble hjembyen Ernas verste mareritt

– Det er dager igjen til valget, så nå gjelder det bare å finne motivasjon til å stå på videre. Meningsmålingene viser faktisk at vi kommer til å gjøre et relativt godt valg historisk sett. Men vi vet at vi må ut å mobilisere enda flere velgere til å komme ned fra gjerde, sier statsminister Erna Solberg til VG.

Avlyste valgvake

Solberg befinner seg tirsdag kveld i hjembyen for å delta i et møte i Bergen Høyre - et møte hun måtte avlyse besøket til Unge Høyres valgvake i Oslo for å delta på.

– Selv om man kanskje kunne ønsket seg et litt bedre skolevalgresultat, så vet jeg at det finnes en gnist til å snakke med folk og få dem frem. Det er bare den vi skal finne nå. Tusen takk for innsatsen, jeg vet at det er mange av dere som har jobbet hardt. Stå på! sier hun.

For de andre partiene er resultatet som følger: Sosialistisk Venstreparti 7,5 (+2,5), Venstre 6,5 (-0,2), Senterpartiet 5,5 (+1,3), Rødt 4,8 (+1,1), Piratpartiet 4,1 (-0,2), Kristelig Folkeparti 3,2 (+0,4).

– Budskapet i skolevalgkampen om mindre forskjeller og en mer solidarisk flyktningpolitikk har slått an, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

– De tre røde partiene går alle sammen fram, mens regjeringspartiene og høyresiden går tilbake. I Oslo har vi flertall sammen med SV og Ap, sier Moxnes

Les også

 1. Røde tall i den blå byen

  HAUGESUND (VG) Etter 22 års Høyre-styre er Haugesund kommune så blakk at den ikke lenger får styre sin egen økonomi.
 2. Høyre i Bergen kollapser - selv i Ernas nabolag

  SKJOLD I BERGEN (VG) Foran huset til Erna Solberg kan Aps byrådslederkandidat Harald Schjelderup juble idet valgkampen…
 3. VG-måling: Ap-Harald kan sparke ut Høyre i Bergen

  Arbeiderpartiet kan gjøre rent bord, knuse Høyre og overta byrådsmakten i Bergen uten KrFs støtte, viser VGs ferske…
 4. MDG vil gi «oljevilkår» til nye grønne arbeidsplasser

  Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener vi må satse stort på nye bærekraftige næringer og gi dem like gode vilkår som det…
 5. Her møøøøter lokalpolitikere velgerne

  BATNFJORDSØRA (VG) Lei av å se partiledere gjenta seg selv i TV-studio? Her er bilder av den ekte norske lokalvalgkampen.

Mer om

 1. Kommunevalg 2015
 2. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Høyre (H)
 5. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Ap klart størst i skolevalget - brakvalg for MDG

 2. Prognose: Ap er vinneren i skolevalget

 3. Forsker om Frp: - Flyktningsaken har nok ikke akkurat hjulpet dem

 4. Seks byer – seks skolevalg

 5. MDG kan vippe storbyene: - Et fabelaktig flott resultat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder