TIL MALI: Et dansk C-130 Hercules fotografert over Jylland. Dette er samme transportflytypen Norge disponerer. Foto: NTB Scanpix

Danmark sender transportfly til Mali-konflikten

Norge: Foreløpig ikke aktuelt med norsk militærstøtte

(VG Nett) Danmark kaster seg inn i Mali-konflikten, og skal bidra med et Hercules-transportfly.

  • Monica Bring Estensen
  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Bidraget består i tillegg til C-130-flyet av 40 personer, blant andre piloter og flymekanikere.

Hovedoppgaven for det danske oppdraget skal ifølge danske medier være å frakte militært personell fra Frankrike til Afrika.

Etter planen skal i første omgang bistå franskmennene i tre måneder, og koste minst 11 millioner danske kroner.

C-130 Hercules er de samme transportflyene det norske Forsvaret har. Et av flyene er i dag stasjonert i Afghanistan.

Det danske Utenriksdepartementet anbefalte mandag at Danmark skulle bistå det franske forsvaret i Mali. Forslaget ble tirsdag hastebehandlet i Folketinget hvor flertallet stemte for dansk deltagelse i Mali-konflikten, skriver Politiken.

Den nordlige delen av Mali ble overtatt av ytterliggående islamister i forbindelse med det kaotiske kuppet som rammet landet i mars i fjor. Opprørerne har hatt kontrollen over byen Gao i ni måneder. Mandag tok islamistene kontroll over Diabaly.

Norsk støtte

Statssekretær Gry Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet bekrefter overfor NTB at Norge støtter Frankrikes aksjon mot de islamistiske opprørsstyrkene i Nord-Mali. Hun understreker at det foreløpig ikke er aktuelt å bidra militært.

Statssekretæren begrunner Norges støtte med at militæraksjonen finner sted etter at Malis myndigheter ba om hjelp, og etter at FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon som åpner for inngripen mot de islamistiske opprørerne nord i landet.

Hun peker også på at det er bred støtte til aksjonen både fra afrikanske og vestlige land.

- På det nåværende tidspunkt er det ikke aktuelt å bidra med militært materiell fra Norge, sier Larsen og fremholder at det ikke er kommet noen formell henvendelse om et norsk bidrag.

BAKGRUNN: Hundrevis av franske soldater i Mali skal drive vekk islamister

USA vurderer å bistå

I helgen ble det kjent at også det amerikanske forsvaret vurderer å bistå Frankrike i Mali, skriver NTB.

Blant tiltakene som vurderes er etterretningsstøtte, blant annet overvåkingsdroner og deling av informasjon, fylling av drivstoff på fly i lufta og annen logistisk støtte.

USA har et nettverk av flybaser i Italia, Spania og andre steder i regionen som kan gi støtte til drivstoffylling av fly og annen hjelp.

USA har tidligere gått ut og støttet den Franske intervensjonen i Mali. Det har også Belgia, Canada, Tyskland og Storbritannia, men de har samtidig avvist at de vil hjelpe til med en direkte militær innblanding.

Kuttet telefonforbindelse

De islamistiske opprørerne i Mali har kuttet telefonforbindelsene til den nordlige byen Gao for å hindre innbyggerne i å gi informasjon til franske og maliske soldater, skriver NTB.

Det eneste som fungerer er satellittelefoner.
Samtidig tirsdag var hundrevis av maliske og franske soldater på vei mot byen Diabaly.

- Soldatene forlot Niono sør for Diabaly for å ta Diabaly tilbake, forteller en lokal tjenestemann i Niono.

Islamistene tok kontroll over byen mandag, og natt til tirsdag satte franske kampfly inn flere luftangrep i et forsøk på å drive islamistene ut av byen.

Samtidig meldes det at en kolonne med 30 franske stridsvogner og pansrede kjøretøy forlot hovedstaden Bamako tirsdag kveld med kurs mot de nordlige, islamistkontrollerte delene av Mali.Kjøretøyene ble observert idet de forlot flyplassen i Bamako, der de har vært utstasjonert.

VG Nett/ NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder