Ordfører frykter kjempeflom

Tror Trysilelva når nivået for femtiårsflom i dag

Flomvoll satt opp ved Gudbrandalslågen

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier at deler av Østlandet ligger på grensen til den kraftigste flomalarmen de kan sende ut.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

For flomsituasjonen i Trysilsvassdraget og Gudbrandsdalslågen på Østlandet har forverret seg i løpet av natten og dagen i dag. Likevel har ikke Norges Vassdrags - og energidirektorat (NVE) i morgentimene søndag «oppgradert» flomvarselet sitt fra det nest høyeste beredskapsnivået (oransje), til det øverste for deler av Østlandsområdet. Det oransje nivået innebærer at det er fare for bygninger og veier langs elver og innsjøer.

- I dag vil vi ikke sende ut noe rødt varsel, men vi ligger på grensen, sier hydrolog i NVE, Heidi Stranden, til VG.

Hun bekrefter at vannføringen i Trysil-vassdraget vil kulminere på et nivå rundt femtiårsflom.

- Den vil stige mer og vi er fortsatt usikre på om den vil gå over dette nivået, sier Stranden.

Er du hardt rammet av flommen? Kontakt VG

Ordfører: Nærmer seg 1966-nivå

Ordfører i kommunen, Ole Martin Norderhaug, stod og tittet på en flomstein ved Trysil-elva da VG ringte. Han kunne fortelle at vannstanden akkurat nå nærmer seg nivået fra 1966.

- Vannet har steget med regnværet i natt. Vi regner med at vi passerer femtiårsflommen i løpet av dagen, sier han til VG.

- Får følger

Det er satt opp flomvoll ved både Gudbrandsdalslågen og Trysilelva. Riksvei 26 mot svenskegrensa er stengt. Gudbrandsdalslågen har steget så mye at det natt til søndag ble satt i gang arbeid med å bygge en flomvoll langs E6 på Fåvang i Oppland. Veien er foreløpig ikke stengt. Flomvollen er nå ferdig og er oppført sør for innkjøringen til Fåvang sentrum, skriver Gudbrandsdølen Dagningen, ifølge NTB.

Arbeidet med flomvollen ble ifølge avisa startet raskt da det begynte å komme vann inn på E6 på stedet.

I går ba ordfører Norderhaug innbyggerne i utsatte områder om å rydde verdisaker ut fra kjelleren.

- Veistengingen får følger for hjemmesykepleie og ambulanse som må finne andre veier å kjøre enn de tradisjonelt gjør, sier ordføreren.

- Hvor ille kan dette bli?

- Det er veldig avhengig av hvor mye regn som kommer i dag og i natt. Det er meldt kjøligere og finere vær senere i uka.

Følger med i Sør-Trøndelag

Ifølge NVE følger de også nøye med på situasjonen i Sør-Trøndelag.

- Der har vi fortsatt gult varsel (laveste nivå). Vi forventer regnbyger og økende vannføring i de fire sørøstligste kommunene i Sør-Trøndelag, sier Stranden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder