PÅ TUR: Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard og kona Reidun var på hytta på Vestlandet da Høyesteretts avgjørelse ble gjort kjent. Øygard sier at det ikke handler om å flykte fra Vågå. Foto: JØRGEN BRAASTAD

Reidun Øygard til VG: Jeg vil vente på Rune uansett

VESTLANDET (VG) Rune Øygard hørte på radio at Høyesterett hevet straffen mot ham. Han hevder fremdeles sin uskyld.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I dag ble det kjent at Høyesterett skjerper straffen til Rune Øygard med ett år, og den tidligere ordføreren får to år og tre måneders fengsel.

Mens Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen argumenterte for at Øygards straff burde være mildere blant annet på grunn av mediepresset, har ikke Høyesterett funnet noen formildende omstendigheter.

- Kan ikke synke dypere

- Vi kan stå her, det gjør ingenting om vi synker litt. Vi kan uansett ikke synke dypere enn vi har gjort nå, sier den tidligere Vågå-ordføreren, når han lar seg intervjue i det myrlendte terrenget helt nede ved sjøen ved hytta på Vestlandet. Rundt ham og kona spretter den fire måneder gamle hunden Bamse og skremmer sauene som beiter rundt.

- Det har ikke vært så mye humor disse to årene, men galgenhumor har vi litt av og til, sier Rune om bruken av ordet om «å synke»

Les Anders Giævers kommentar: Ikke urimelig

Fikk resultatet på radio

Øygard fikk høre resultatet fra Høyesterett på NRK radio klokken ni i dag morges.

- Det var selvsagt et tungt budskap å få, sier Rune Øygard til VG.

Han og kona har reist til hytta på Vestlandet, men er klar på at det ikke handler om å flykte fra Vågå på en dag som denne.

- Det er bare her vi har mest arbeid å gjøre, sier Øygard, som opplevde stor pågang fra media i dag.

- Det er mange som har felt tårer, skal jeg si dere. Det er mange som støtter meg, sier den tidligere ordføreren til VG.

Jul i fengsel

VG møter Rune og Reidun Øygard på hytta, fire timer kjøring fra Vågå. Hytta ligger med nydelig utsikt ut i havgapet. Utenfor hytta beiter sauene og man kjenner at septemberlufta har begynt å bite.

- Har du tatt innover deg at du nå skal i fengsel, at du trolig skal i et lukket fengsel og soningen der begynner før jul?

- Jeg har ikke tenkt i de baner i det hele tatt. Jeg forholder meg fortsatt ikke til noe fengsel. Jeg har aldri vært i et fengsel, og kjenner knapt noen som har vært der. Det er ikke sikkert siste ord er sagt heller, sier Øygard.

- Hva mener du her?

- Jeg mener bare at jeg fortsatt tror at sannheten vil komme frem, og da skal jeg ikke i fengsel. Jeg er uansett skuffet over rettssystemet, og er redd det trolig må sitte mange uskyldig dømte i norske fengsler, sier Øygard.

- Det kan virke som om du fornekter virkeligheten. Når Høyesterett har felt en dom, så er siste ord sagt. Nå får kriminalomsorgen dommen din, og så vil de begynne å finne et soningssted til deg. Trolig blir det et lukket fengsel med begrensede muligheter til permisjon den første tiden.Hva tenker du om det?

- Som sagt. Det er ikke sikkert siste ord i denne saken er sagt, sier eks-ordføreren.

Kona støtter

Kona til Øygard har stått støtt ved siden av sin mann gjennom hele prosessen. Også hun sier at hun ikke forholder seg til noen fengselsstraff.

- Det er ikke det jeg tenker på. Jeg forstår selvsagt prosessen i det som skjer nå, men jeg har opplevd disse to årene som har gått nå som så tunge, at jeg har opplevd det som en straff i seg selv.

- Hva mener du?

- Folk har hatt sterke meninger om meg uten å kjenne meg. De har skrevet på sosiale medier, og de har skrevet ting som ikke er sant, og ting de ikke har rett til å skrive noe om. Det som står på sosiale medier om meg og oss, gjør at jeg føler vi blir straffet på livstid, sier Reidun.

- VG har skrevet at mannen din trolig må feire sin første jul alene i fengsel. Hva tenker du om det?

- Det forandrer ingenting. Det er ikke julefeiring som betyr noe nå.

- Kommer du til å vente på Rune den tiden han skal sitte inne?

- Ingenting er forandret mellom oss. Jeg kommer selvsagt til å vente på ham. Jeg har hele tiden trodd på ham, og vi er ektefolk og vi skal holde sammen, selv om det kan virke som om mange der ute håper på at jeg skal gå fra ham. Det kommer ikke til å skje, sier hun.

- Grusomt å høre

Rune Øygard synes det er forferdelig å høre Høyesteretts beskrivelser av hvordan han har hatt en «vedvarende vilje til å begå seksuelle overgrep mot jenta».

Han har opplevd etterforskningen fra politiets side som ensidig. Han føler media har blitt brukt, og at det har blitt ekstra mye oppmerksomhet rundt saken på grunn av kjente personer som Jens Stoltenberg.

- For meg er slike personer bare vanlige folk, som jeg har kjent fordi jeg har hatt den jobben jeg har hatt, sier Rune.

- Det vondeste med denne saken er at det har blitt en ekstra belastning for bygdefolket i Vågå. Alle vet at det var det siste jeg ville, å utsette bygda for ubehageligheter, sier den tidligere ordføreren.

Han synes også det er meget ubehagelig det som blir stående igjen om han fra rundene i retten. Det gjelder alt fra det som kom frem om tekstmeldingene og samtalene i Skype, og til ulike anklager om hva han skal ha sagt til jenta.

- Hva tenker du om fremtiden nå?

- Jeg tenker bare at jeg skal bruke alle krefter jeg har på at sannheten skal komme frem. Det vil den til slutt, sier Rune Øygard til VG.

- Glad for at det er over

Jenta som Øygard er dømt for å ha misbrukt, sa til VG tidligere i dag at hun er glad det er over.

- Jeg har hatt veldig mange vanskelige perioder, men heldigvis har jeg gode mennesker rundt meg, som støtter meg. Det har betydd alt, sier hun.

- Nå er jeg bare glad for at det er over. Jeg er glad for at Høyesterett valgte å høre på aktor, fremfor å høre på forsvareren som ville sette straffen ned til seks måneder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder