Kolonnekjøring og 12 fjelloverganger stengt i Sør-Norge

Snøen laver ned - folk måker unna

IS OG SNØ: Sterk vind og snøvær gir sørlendingene en utfordring mandag. Også isbilen fra Hennig Olsen er ute og kjører i vinterværet i Kristiansand.

Storm og snø i sør ut uka

KRISTIANSAND/OSLO (VG) Det blir rene snøstormen i Agder-fylkene når det blåser kraftig opp og ventes opp mot 30 centimeter snø mandag og tirsdag.

 • Ola Mjaaland

Artikkelen er over seks år gammel

- OBS-varselet er for storm i fjellområdene i Agder-fylkene i dag og i morgen. Også langs kysten vil det blåse, med stiv og sterk kuling mellom Torungen i øst og Åna-Sira i vest, sier vakthavende Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt.

PROTOKOLL: Vi ønsker dine beste snøbilder - send de til oss her!

Fordi det er kaldt og snøen er lett, blir det kaotiske værforhold.

- Det blir snøfokk når snøen er så lett, og det kan komme opp mot 30 centimeter i Agder-fylkene frem til og med i morgen. Da blir det fort vanskelige kjøreforhold, sier Mentzoni.

Det blir noe mildere og nedbøren kan gå over til sludd langs kysten tirsdag.

En av de mange som er ute og måker snø er Nina Naalsund (38), daglig leder av Aktivitetsskolen i Kristiansand. Hun ventet 60 elever klokken 13 mandag. Da må inngangspartiet være ryddet for snø.

SNØ PÅ STADION: Utenfor Kristiansand stadion laver snøen ned, og Nina Naalsund (38) må holde unna. - Om vinteren kan vi bygge iglo, gå på ski og leke i snøen, sier Naalsund, som er daglig leder av Aktivitetsskolen i Kristiansand.


- Snøen er til stor glede for oss, selv om vi kanskje blir litt forsinket, er det mye aktivitet i snøværet. Vi skal ut å bruke været i dag.

Været ut uka

Langtidsutsiktene er ganske like som de neste dagene. Det vil si mer snø i sør og fortsatt mye vind.

RYDDER SNØ: 80 år gamle Martin B. Kringlebotn er i gang med å rydde snø utenfor garasjen i Gabriel Scotts vei på Lund i Kristiansand. - Det verste med vinteren i år er vinden, snøen blåser voldsomt, sier den spreke pensjonisten i snøføyka. - Våren må gjerne komme nå, humrer han.


- Det blir slik vær som det har vært i hele januar. Agder får mest snø, og det er ventet perioder med snø til og med søndag her. Onsdag rundt ti millimeter, fem-seks millimeter torsdag, og fem millimeter fredag. Det virker også som det blir nedbør i helga, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss.

Med kaldt vær betyr ti millimeter fort opp mot 15 centimeter snø.

Det er et lavtrykk mellom Island og Irland, og et høytrykk i øst, som vi ligger mellom. Det gir lite nedbør nord for Stadt og Dovre og mer snø i sør.

FØRSTE SNØ: Alemu Keros (24) er fra Etiopia og kom til Norge for seks måneder siden. - Jeg er ikke vant til snø, det er nytt for meg, smiler Keros på vei hjem fra skolen. - Kulde er ikke problem så lenge man har varmt tøy, sier en smilende Keros på engelsk. Keros går på mottaksskolen og var på vei hjem da VG traff han i Kristiansand.


Snø og vind har ført til flere trafikkulykker mandag. 12 fjelloverganger er stengt på grunn av uvær, blant annet europavei 134 over Haukelifjell. På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet kjøres det kolonne på grunn av uværet og det samme er tilfelle over Haukelifjell. Det viser trafikkmeldingene på vegvesen.no.

Resten av landet

For resten av landet er det også ventet mer vær av den samme typen fremover. Det vil si at Østlandet får snø, men ikke like store mengder som Sørlandet. I vest, Trøndelag og Nord-Norge blir det oppholdsvær.

- Langs kysten av Vestlandet og utsatte fjellstrøk blir det kaldt i og med at det periodevis vil blåse kuling, sier Mentzoni.

Mest vind får en vest for fjellstrøkene i sør og nord for Dovre.

Vegvesenet setter inn ekstragir

På trafikkstasjonene i sør manner de opp for uværet.

KONTROLL: Leder for kjøretøyavdelingen og tungbilkontrollen ved Statens Vegvesen, stasjon Rige, Morten Nilsen er i gang med å kontrollere tungtrafikk som blir vinket inn til Vegvesenets stasjon på Rige i Kristiansand. Her avbildet på torsdag i forrige uke.


- Det er E39 vi konsentrerer oss om, og vi setter på skiltene om at tungtrafikken vil bli kontrollert. Kommer det mer snø og tungbiler, blir det fort problemer. Vi har patruljer ute mellom Mandal og Kristiansand, og er klare til å sette inn folk på Flekkefjord trafikkstasjon, sier leder Morten Nilsen, leder i Statens vegvesens kjøretøyavdeling i Vest-Agder.

- Foreløpig er det bare et vogntog som har satt seg fast i Vatnebakken mellom Mandal og Søgne, men det kom seg inn på et busstopp og skaper ikke problemer, sier Nilsen.

Mer om

 1. Trafikk
 2. Vær

Flere artikler

 1. Flere veier stengt, fergeavganger innstilt

 2. Venter store snømengder i Sør-Norge

 3. Varsler storm og snøkaos

 4. Advarer om vanskelige kjøreforhold i Sør-Norge

 5. OBS-varsel for veiene: Snøfokk og sterk vind i fjellet i hele Sør-Norge

Fra andre aviser

 1. Enorme snømengder og sterk vind i vente i sør

  Aftenposten
 2. Stormfull helg i vente

  Bergens Tidende
 3. Uvær gir stengte fjelloverganger og kolonnekjøring

  Aftenposten
 4. Mye vind og lite nedbør i sikte

  Fædrelandsvennen
 5. Varsler 30 millimeter regn i løpet av et par timer

  Fædrelandsvennen
 6. Venter storm langs kysten, meteorologen ber folk tjore fast båter og trampoliner

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder