Idrettstopp og forsker Hedda Berntsen: Forferdelig dyrt

Trebarnspappa og samfunnsmedisiner Dag-Helge Rønnevik: Skaper klasseskille

ALLSIDIG OG GOD: Hedda Berntsen (38) forsker nå på barneidrett på Idrettshøgskolen. Tidligere var hun en av Norges mest allsidige tioppidrettsutøvere, og hevdet seg i flere idretter. Foto:Trond Solberg,VG

Fotballpappa: – Barna ser at andre spillere på laget har sko til 2500 kr.

Fotballsko til 2500 kroner, hockeyskøyter og alpindress til 7000. Prisene på kvalitets-utstyr i barne- og ungdomsidretten har tatt fullstendig av, mener forsker og mangeårig toppidrettsutøver Hedda Berntsen og fotballpappa Dag-Helge Rønnevik.

 • Frank Ertesvåg
 • Angelica Hagen

Artikkelen er over fem år gammel

Begge oppfordrer nå foreldre til å ikke gi etter for presset om å ha det beste utstyret for mer eller mindre aktive utøvere blant barn og unge i idretten. De er begge opprørt over prisene på idrettsutstyr for barn og unge som er aktive i sine idretter.

Jeg synes det er helt forferdelig at det har blitt så høye priser på nytt sportsutstyr for barn og unge. Denne gruppen er ofte veldig opptatt av å sammenligne seg med andre utøvere i samme alder. Da blir det fort et press om å ha like nytt og dyrt utstyr som andre, sier Berntsen til VG.

Les også: Klasseskillet øker i barneidretten

VG har hentet inn priseksempler fra høyere prisklasse på sportsutstyr fra de brede idrettene fotball, langrenn, alpint og ishockey.

FOTBALLPAPPA: Dag-Helge Rønnevik (37) er samfunnsmedisiner, kommunelege, blogger, idrettsleder og fotballpappa til tre barn. Foto:Privat,

Og selv om et par Nike Superfly fotballsko, de såkalte sokkeskoene, koster 2500 kroner, så er det en vanlig sko å se på norske fotballbaner.

Dyrere og dyrere

Trebarnsfar Dag-Helge Rønnevik fra Karmøy har egne barn som spiller fotball. Han er også mangeårig idrettsleder.

– Mine barn driver med fotball. Der har jeg merket meg at spesielt fotballsko blir dyrere og dyrere. Det er ikke uvanlig at 12-åringer kjøper sko til 2500 kroner. Det er nå et press på barn og foreldre rundt dette med fotballsko som er helt spesielt. Barna ser jo at andre spillere på laget har slike sko, de er inne på nettbutikkenes sider og ser på sko og fargekombinasjoner. Og de ser med en gang om skoene er ekte – den dyreste modellen eller en billigere modell som ser helt lik ut, beskriver Rønnevik.

Han har fått med seg at det finnes fotballsko-modeller med teknologi og små chip-er innmontert i skoene for å registrere løpt distanse og hastighet.

– Kan dette være nødvendig? Men jeg ser at det er vanskelig å si nei, det er vanskelig å stå i mot presset.

Les også: Kommentar fra en pappa: Helt vanvittig

Tusenlapp = pristak

– Gir du selv etter for presset som fotballpappa?

– Jeg har sagt til mine barn som spiller fotball at de ikke får kjøpe sko til over 1000 kroner. Men samtidig skal de he egne sko til gress- og egne sko til kunstgress. Så det blir jo en utgift uansett, sier Rønnevik som bruker rundt 4000 kroner i året pr. barn på fotballutstyr.

Hedda Berntsen, som er doktorgradsstipendiat på Norges Idrettshøgskole og forsker på barne- og ungdomsidrett, mener foreldre og unge utøvere faktisk har andre muligheter enn å kjøpe det nyeste og dyreste.

– Det har heldigvis nå blitt en kultur for bruktmarkeder i idretten, som gjør at det er fullt mulig å skaffe seg godt utstyr til langt rimeligere priser enn helt nytt utstyr. Jeg har en slektning som nylig kjøpte seg en brukt fartsdress i alpint til 200 kroner. En slik ny dress koster fra 6000 kroner og oppover, sammenligner Berntsen.

Skisport er dyrt

Alpint fremstår sammen med langrenn og ishockey som de dyreste idrettene rent utstyrsmessig i VGs innhenting av priseksempler for nytt utstyr i de dyreste prisklassene.

– Alpint er nok en av de mest kostbare idrettene for barn og unge. Den samme slektningen min betaler 12.000 kroner i treningsavgift årlig i sin klubb. Derfor er det viktig både å kjøpe bruktutstyr og samtidig velge klubb med en overkommelig kontingent – for dem som har mulighet til det, sier Hedda Berntsen.

Daglig leder Jarle Finnestrand i Puma Norge, sier at unge fotballspillere egentlig ikke trenger å bruke det dyreste utstyret for å mestre idretten.

– Barna trenger ikke så dyre fotballsko, men vi ser at det alltid er sånn at barna vil ha det de beste gutta bruker. Fra 16-18 års alder begynner de å satse mer og da trenger de ordentlig verktøy, sier Finnestrand.

Les også

Mer om

 1. Barn og unge
 2. Økonomi
 3. Sport

Flere artikler

 1. Pluss content

  Så mye koster barnas idrett

 2. Pluss content

  Nådde verdenstoppen - fant ut at noe var veldig galt

 3. Barneidretts-debatten: Halvparten sluttet da regningene kom

 4. Utstyrshysteriet i barneidretten: Bjørgen og Jansrud: - Foreldre har et ekstra ansvar

 5. Idrettsveteraner om prisen på barneidretten: – Helt spinnvilt

 6. Pluss content

  Høye treningsavgifter: Halvparten sluttet i Fjellhamar FK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder