MEST POP: Gjerterhunden border collie er den mest populære rasen i Norge. Foto:Kyrre Lien,VG

Dette er de mest populære hunderasene

Border collie topper lista over mestselgende hunderase i Norge. Sjekk hvilke hunderaser som er de mest populære!

  • Linn K. Yttervik
  • Øyvind Nordahl Næss
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Boarder Collie og Norsk elghund regjerer øverst på lista over de mest populære rasene fra i fjor, ifølge Norsk Kennel Klub.

– De rasene som ligger der har vært ganske stabile i popularitet over tid. Vi vet ikke nøyaktig årsasken til at border collie har blitt så populær, men vi ser at det er mye jakt og brukshunder som ligger på topp ti. Så hele denne lista gjenspeiler muligens at nordmenn har en aktiv livsstil, sier medieansvarlig i NKK, Anne Hofmo Bjølgerud.

Og aktive bør man være om man skal eie en border collie, ifølge Bjølgerud.

– Border collie er en gjeterhund og den trenger mye trim for å trives. Det er en arbeidshund med mye kapasitet både fysisk og mentalt. Det er veldig viktig at man setter seg inn i de behovene rasen har før man går til anskaffelse av en hund. Sjekk de opprinnelige bruksområdene og se hva man selv kan tilby i hverdagen, anbefaler hun.

For dem som går og drømmer om hund minner hun om at valget av den firbente vennen bør passe inn i livsstilen.

NUMMER 2: Norsk elghund grå er en hund for de som er glad i å gå på jakt og på tur i skog og mark. Her fra elgjakt på Sokna. Foto:Knut Erik Knudsen,VG

– Som alltid er det ekstra viktig når man velger en svært populær rase er å være sikker på at rasen passer for ens livsstil, og å være tålmodig og vente på en valp fra dyktige oppdrettere. Ikke la deg lure av «gode tilbud» eller «sjeldne varianter» – her kan raseklubben hjelpe deg frem til en oppdretter verdt å vente på.

På vei opp

Staffordshire bull terrier er rasen som har økt mest i popularitet.

– En morsom og modig rase, som er med på det meste. Den har hatt en kraftig økning i popularitet de siste ti årene, og er først og fremst en veldig populær familiehund, kjent for sin tålmodighet og hengivenhet ovenfor alle familiens medlemmer, sier hun.

MER POP: Rasen Staffordshire bull terrier øker i popularitet og ligger nå på en tredjeplass. Flere får øynene opp for den morsomme og allsidige rasen, tror Norsk Kennel klub. Foto:Øyvind Nordahl Næss,

Som terriere flest kan den ha egne meninger, og dens eiere anser denne selvstendigheten på grensen til stahet som sjarmerende.

– Sammen med en hendig størrelse, minimalt pelsstell og rasens forholdsvis høye «klovnefaktor», er dette egenskaper som gjør at rasen vil nok henge med i toppen av registreringsstatistikken i mange år fremover.

– Man kan selvsagt spekulere i andre grunner til økt popularitet for denne rasen, og det finnes mennesker som kjøper hund på grunn av utseende heller enn livsstil tilpasset rasen. Det kan gjelde flere raser og i noen tilfeller kan det også gjelder staffordshire bull terrier, men NKK anser ikke dette som hovedgrunnen til den økte populariteten, sier Bjølgerud.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder