BRUKTE GAVER: I julen pakker mange foreldre inn barnas brukte klær og leker for å gi dem bort til fattige barn. Er det nedverdigende for de som skal ta imot de brukte gavene?

BRUKTE GAVER: I julen pakker mange foreldre inn barnas brukte klær og leker for å gi dem bort til fattige barn. Er det nedverdigende for de som skal ta imot de brukte gavene? Foto:Tore Meek,NTB scanpix

Småbarnsmor Elin skaper debatt: - Ikke gi brukte gaver til fattige barn

Elin Moen mener at man ikke skal gi brukte gaver til fattige barn. Blogger Marte Frimand-Anda gir gjerne bort brukte gaver, også til sine egne barn.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mange føler litt ekstra giverglede i julen. Det siste døgnet har et leserinnlegg i Nordlys skapt debatt rundt det å gi bort brukte gaver til fattige barn, for å kunne rydde plass til nye leker til egne barn.

Småbarnsmor Elin Moen fra Tromsø skriver i innlegget at det å gi brukte gaver til fattige barn er med på å skape et unødvendig klasseskille, og at det er de barna som har minst som fortjener å få noe nytt i julen.

– Du kan ikke gi bort brukte ting i presang til fattige barn, det kan du bare ikke, skriver Moen i innlegget.

– Det er på grensen til nedverdigende

Videre spør hun om givergleden er kun for å gi seg selv god samvittighet, samtidig som man lager plass til alle de nye lekene som barna får i julen.

– Det er på grensen til nedverdigende å pakke inn sine egne brukte ting, og gi det i presang til noen som ikke får noe nytt. [ ...] Om du vil bidra til å utjevne sosial ulikhet: Gi dine egne barn færre ting, skriver Moen i innlegget.

Ifølge SSB var det i 2012 så mange som 78.200 fattige barn i Norge. Det utgjør ca. åtte prosent av alle norske barn.

Er det greit å gi brukte gaver til dem som har lite fra før? Diskuter i kommentarfeltet.

Overfor VG understreker Moen at hun på ingen måte er mot gjenbruk eller å gi brukte ting til fattige barn. Hun skrev innlegget som en respons på en sak publisert av iTromsø om en familie som ville gi bort en julekalender de hadde laget av brukte ting.

– Hvis du gir bort brukte ting, for så å kjøpe nye ting til dine egne barns kalender, så er det ikke gjenbruk. Det er forbruk, og med det lærer du barna dine at vi godt kan gi bort brukte ting til andre, men vi skal ikke ha det, sier Moen.

Hun mener det er feil å tro at fattig barn ikke har preferanser eller ønsker.

– Folk sier gjerne at de gir bort brukte ting fordi de ønsker at andre barn skal få oppleve det samme som sine egne. Gir du bort brukt, og kjøper nytt så blir det ikke det samme, sier Moen.

– Det viktigste er ikke om det er nytt eller brukt

GIR BORT BRUKT: Marte Frimand-Anda gir bort brukte ting til egne barn, og mener foreldre tenker mer på om ting er nye eller brukt enn det barna gjør. Foto:Privat,

Marte Frimand-Anda er frilansjournalist og driver bloggen Casa Kaos. Hun ser ikke noe problem i å gi bort brukte gaver. Hverken til fattige barn, eller andre barn.

– Jeg ser ikke noe galt med det å gi brukte gaver til fattige barn eller andre barn. Jeg mener ikke at man skal ta bort alle nye gaver til fattige barn, men at brukte gaver kan være er supplement til nye gaver, sier frilansjournalist og blogger Marte Frimand-Anda.

Hun mener at også brukte gaver skal være fine og hele, men at tanken om at alle gaver må være nye, er en tanke som sitter i hodene til de voksne, og ikke hos barna.

– Det viktigste er ikke om en ting er ny eller brukt, men at det er noe barna har lyst på. Det er vi voksne som tror at barna ikke er fornøyd med brukte leker. Mye av det som er brukt i dag, er jo nesten ikke brukt uansett, sier Frimand-Anda.

Gir bort brukt til egne barn

Hun skal selv gi bort brukt til datteren på tre i år, og forklarer at det kommer av at familien i fjor var i en økonomisk situasjon hvor de ikke hadde råd til hverken julegaver eller bursdagsgaver til barna.

– I ettertid har jeg tenkt at det er vi foreldre som er opptatt av om ting er nytt eller brukt. Barn tenker ikke sånn, sier Frimand-Anda.

Hun vil oppfordre andre til å også vurdere å gi bort brukte gaver til egne barn, så vel som andres. Hun bruker eksempelet med togbane i tre, som i butikken koster 1000 kroner for to meter, mens hun fant 20 meter av den samme togbanen til samme prisen på finn.no.

– Jeg vil gjerne oppfordre andre foreldre til å gi bort brukt. Da jeg kjøpte gaver til barna mine før hadde jeg en gitt sum i hodet jeg hadde tenkt til å bruke, selv om barna kanskje ønsket seg noe billigere. Jeg tenkte at gaven måtte koste den summen, sier Frimand-Anda.

– Tenk gjenbruk

GIVERGLEDE: Elin Herikstad i Frelsesarmeens seksjon for velferd oppfordrer folk til å tenke gjenbruk, særlig i julen. Foto:Helle Gannestad,VG

Frelsesarmeen er blant de organisasjonene i Norge som tar imot brukte gaver i julen, og mener at det å oppfordre til gjenbruk er viktig, særlig i julen.

– Vi er for at man tenker gjenbruk av alle ting. Derfor vil jeg oppfordre til å ikke kaste leker, men forsøke å gi dem videre til noen som trenger dem, sier Elin Herikstad, seksjonsleder for velferd og utvikling i Frelsesarmeen.

Samtidig sier hun at også Frelsesarmeen ønsker å gir bort de nye tingene de får inn som julegaver, og ikke de brukte.

– Vi ønsker å gjøre julen så normal som mulig for dem som får gaver av oss, og derfor streber vi etter å gi bort nye ting som julegaver, forklarer Herikstad.

Det betyr ikke at de ikke har bruk for de brukte tingene de får, og hun forklarer at de brukt tingene legges frem på utdelingsstasjoner rundt omkring i landet, slik at foreldre kan plukke det barna trenger og liker.

– Fattige barn får brukte ting resten av året

Wenche Andersen er styremedlem i Fattighuset i Oslo, og er enig med Moen og Herikstad om at man akkurat i julen bør gi bort nye ting som julegaver, også til fattige barn.

– Fattige barn får bukte ting hele resten av året, så da kan de få noe nytt til jul, sier Andersen.

Fattighuset i Oslo har rundt 1000 brukere i uken, men Andersen vet ikke eksakt hvor mange barn som er tilknyttet tilbudet. Hun har selv brukt tilbudet tidligere, og forteller at det akkurat i julen er ekstra sårt å ikke ha råd til de tingene andre har råd til.

– Vanligvis bryr man seg ikke om at ting er brukt, men akkurat i julen da bryr man seg, sier Andersen.

Videre forteller hun at på grunn av lite lagringskapasitet har Fattighuset ikke mulighet til å ta imot flere brukte ting i desember, men at de gjerne tar imot julegaver nå og flere brukte ting i januar.

– Vi er avhengig av giverglede hele året, og tar imot både nye og brukte ting fra januar, sier Andersen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder