TERROR I KØBENHAVN: Krudttønden kulturhus på Østerbro i København hvor en eller flere gjerningsmenn skjøt mellom 30 og 40 skudd gjennom inngangspartiet med automatvåpen. Det var under et debattmøte med den svenske muhammedtegneren Lars Vilks at skuddene falt.
TERROR I KØBENHAVN: Krudttønden kulturhus på Østerbro i København hvor en eller flere gjerningsmenn skjøt mellom 30 og 40 skudd gjennom inngangspartiet med automatvåpen. Det var under et debattmøte med den svenske muhammedtegneren Lars Vilks at skuddene falt. Foto:Gisle Oddstad,VG

Økte sikkerhetstiltak i Norge etter København-terror

PST: – Vi har god oversikt

INNENRIKS

Terrorforsker: – Et godt planlagt angrep

Erna Solberg: – En vurdering som kommer oftere

Hendelsene i København bringer terroren enda nærmere Norge og har nå ført til ekstra sikkerhetstiltak.

Publisert: Oppdatert: 15.02.15 19:51

I går, lørdag, ble det arrangert et møte i regi av Det franske kulturinstituttet og Human Rights Human Wrongs 2015 på Litteraturhuset i Oslo. Temaet var Charlie Hebdo og ytringsfrihet.

I frykt for at det skulle skje noe lignende som i København, stilte politiet seg opp utenfor bygget, med maskinpistoler.

– Vi har innført ekstra sikkerhetstiltak, både generelt og med tanke på spesifikke arrangementer, sier operasjonsleder ved Oslo politidistrikt Finn Belle til NTB.

Han kan ikke kommentere nærmere hva tiltakene går ut på, utover at de i første omgang strekker seg over helgen. Han kan heller ikke svare for hva andre politidistrikt har gjort, men operasjonslederen antar at tiltakene i hovedsak dreier seg om Oslo-området, sier han.

– Politiet oppfatter at dette er noe folk har fått med seg, men vi har ikke et inntrykk av at nordmenn er så redde at de konstant kikker seg over skulderen, sier Belle.

Les også:Dette kan være terroristens drapsvåpen.

Litteraturhuset: – Fortsetter å holde arrangementer

Andreas Wiese er daglig leder ved Litteraturhuset. De har flere ganger arrangert eller lånt ut lokaler til eventer som tar for seg kontroversielle temaer. Men angrepene i København har ikke kuet Wiese.

– Ytringsfriheten skal respekteres i Norge og vi vil fortsette med å holde arrangementer, sier Wiese til VG.

– Tror du det blir aktuelt med økt politiberedskap i forbindelse med deres arrangementer fremover?

– Det er politiet som har kompetanse på slikt og vi forholder oss til deres anmodninger, avslutter Wiese.

– Hva tenker du om det som har skjedd i København?

– Det som er skremmende er hvor mye én person kan utrette, sier Wiese.

Det var Dan Uzan (37) og Finn Nørgaard (55) som ble drept i terrorangrepet.

Erna Solberg: – En vurdering som kommer oftere

Statsminister Erna Solberg (H) gjestet VG i dag for å snakke om det som har skjedd i København. På spørsmål om hun tror vi får se en økt beredskap i forbindelse med arrangementer slik som det på Litteraturhuset, svarer Solberg

– Det er en vurdering som nå kommer oftere opp og politiet tar disse avgjørelsene fortløpende, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Videre forteller hun at en av de største utfordringene vi har i forbindelse med slike angrep er at de har kommet fra personer som bare er inspirert av tidligere handlinger. Hvilket gjør dem vanskeligere å fange opp.

– Hvordan skal vi i Norge forholde oss til terroren?

– Vi skal ikke la frykten føre til store endringer i vårt daglige liv. Terrorister ønsker å spre frykt og da skal ikke vi gi etter for dem.

Hun har også en oppfordring til terrorister:

– De oppnår ikke noe annet enn å skape enda større problemer for sin egen minoritet.

Les også:Bildespesial fra angrepene.

Anders Anundsen: Terroren i vår bakgård

Også justisminister Anders Anundsen (Frp) var på besøk i VGs TV-studio i dag for å snakke om angrepet i Danmark.

– Det viser at terroren ligger i vår bakgård. Og det stiller veldig strenge krav til oss som myndigheter. Handlingsmønsteret som det i Frankrike og nå i Danmark, skaper en veldig krevende situasjon og det samsvarer godt med det PST har advart mot, sier Anundsen.

PST: Vi har god oversikt

Da VG snakket med Politiets sikkerhetstjeneste søndag hadde de følgende å si om terrorberedskapen i Norge:

– Vi har god oversikt over dem som har reist til Syria og returnert, men det kan være personer som tilhører en tilhengerskare. Disse kan ha intensjoner og kapasitet som vi ikke greier å fange opp, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén til VG.

Terrorforsker: Et godt planlagt angrep

Den danske avisen Politiken intervjuet i går kveld den etter hvert svært kjente svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp.

– Vi har ikke sett et så alvorlig angrep på dansk grunn før. At det ble gjennomført på så tett hold og at gjerningspersonene lyktes i å flykte fra åstedet, tyder på at det var et godt planlagt angrep, sier Ranstorp til Politiken.

Her kan du lese mer om