Trekker seg som statssekretær og stortingskandidat

TREKKER SEG: Roger Ingebrigtsen går av som Trond Giskes statssekretær. Foto: Knut Erik Knudsen.

Roger Ingebrigtsen innrømmer seksuelt forhold til 17-åring

(VG Nett) Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) trekker seg etter å ha innrømmet et seksuelt forhold med 17 år gammel jente i 2004.

Artikkelen er over syv år gammel


Av Geir Arne Kippernes, Vidar Enerstvedt, Anne Stine Sæther, Tommy Brakstad, Herman Prein Moestue, Audun Solberg, Alf Bjarne Johnsen, Øyvind Engan, Mathias Jørgensen

«I 2004, da jeg var 37 år, innledet jeg en seksuell relasjon med en 20 år yngre jente. Aldersforskjellen var uakseptabel. I tillegg var personen ung tillitsvalgt i partiet, skrev Ingebrigtsen på sin Facebook-profil klokken 18.43 fredag.

VGTV: Partisekretæren: - Et tillitsbrudd

- Lei meg

Den profilerte politikeren bekrefter overfor VG Nett at det er han som har skrevet meldingen.

Saken er nå kommet fram. Jeg er svært lei meg for det jeg har gjort. Jeg tar konsekvensen av mine handlinger ved å trekke meg både fra nominasjonen og som statssekretær.

Trond Giskes tidligere statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet avslutter:

Jeg er trist, men føler ingen bitterhet. Jeg vil fortsette å elske Arbeiderpartiet livet ut. Takk til alle dere som har heiet meg fram, støttet og hjulpet meg. Jeg beklager at jeg har sviktet, fortsetter han.»

Ikke engangstilfelle

Arbeiderpartiets sentrale ledelse skal denne uken ha blitt varslet om forholdet mellom Roger Ingebrigtsen og den 17 år gamle jenta. Det er partisekretær Raymond Johansen som selv har håndtert saken. Fredag kveld holdt Johansen en pressekonferranse om saken.

Etter det VG får opplyst, har både jenta som nå er 26 år og Ingebrigtsen fått forklare seg for partiledelsen. Forholdet skal ha vart over noe tid og ikke ha vært et engangstilfelle. Likevel skal det ha blitt ansett som en «Søviknes-sak»: Et forhold med et uakseptabelt maktforhold, mellom en svært ung kvinne og en 20 år eldre mann.

- Beklager

- Jeg er skamfull over det som har skjedd. Av hensyn til Arbeiderpartiet og nominasjonsprosessen i Troms AP har jeg besluttet å gå til side, sier Ingebrigtsen til NRK Dagsrevyen.

- Dette er mitt ansvar, og det tar jeg konsekvenser av, sier han.

- Det var en umoralsk handling. Det beklager jeg, sier han videre.

På søndag blir det avgjort hvem som skal være Troms APs førstekandidat til neste års stortingsvalg. Det lå an til en svært jevn votering mellom Roger Ingebrigtsen og Martin Henriksen. Torsdag skrev Nordlys at det foreløpig sto 56 mot 51 i favør Roger Ingebrigtsen.

Statsekretær i flere departementer

Roger Ingebrigtsen har bakgrunn fra media. Han har blant annet vært journalist i VG og Dagbladet, og nyhetsredaktør i Nordlys. I år 2000 ble han statssekretær i Kulturdepartementet.

I 2009 ble han statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, før han gikk over i tilsvarende stilling i Forsvarsdepartementet i 2010. 21. september i år tiltrådte han som statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet.

Roger Ingebrigtsen var statssekretær for daværende forsvarsminister Espen Barth Eide fra 2010 til 2012.
På 1990-tallet hadde han en rekke politiske verv, blant annet som politisk rådgiver for kommunalminister Gunnar Berge fra 1992 til 1996 til Brundtland-regjeringen. Fra 2000 til 2001 var han statssekretær for Ellen Horn da hun var kulturminister i Stoltenberg I-regjeringen.

I 2004 var han fylkesråd for kompetanse og utvikling i Troms. Fra 2007 til 2009 var han strategi- og kommunikasjonssjef for OL-prosjektet «Tromsø 2018».

Direkteintervju

Roger Ingebrigtsen ble i kveld intervjuet direkte på NRK Dagsrevyen. Dette sa han:

- Hvorfor kommer dette fram nå?

- Det synes jeg det er ingen grunn til å spekulere i. Faktum er at det som ble innledet i 2004 var en utrolig feilvurdering fra min side. Jeg føler meg skamfull overfor det som den gang skjedde. Nå er det kommet fram og jeg trodde kanskje verden så litt annerledes ut i forhold til den historien, men når det nå er kommet fram synes jeg det er riktig, både av hensyn til Arbeiderpartiet og av hensyn til nominasjonsprosessen i Troms, å gå til side.

- Hvordan har dette kommet fram nå?

- Det er det ingen grunn til å spekulere i. Det at det er kommet fram må partiet forholde seg til, jeg må forholde meg til det. Jeg tar ansvaret for de feil som jeg har gjort. Det er kun jeg som har ansvaret for det. Ingen andre, og jeg tar konsekvensen av det ved å tre til sides.

- Så dette er noe som nå har kommet fram som du ellers ikke ville ha fortalt om?

- Nei, jeg vurderte det dit hen at den feilvurderingen som jeg gjorde, og alle mennesker kan gjøre store og små feilvurderinger, var noe som jeg kunne leve med og håper at andre berørte kunne leve med det, at det var noe man var ferdig med og kunne gå videre med i livet. Det var ikke en ulovlig handling i forhold til straffeloven - det var en umoralsk handling.

- Ja, hva mener du var feil med den handlingen du utsatte jenta for?

- Det var feil av meg som en voksen mann å innlede en seksuell relasjon til en ung kvinne. Det er det ingen tvil om. Det beklager jeg nå mange år senere, og når det nå er blitt kjent så synes jeg det ikke er noen annen utgang på det midt i en nominasjonstid at nå tar jeg da konsekvensen ut av det.

- Så du mener at du misbrukte din posisjon i 2004?

- Jeg vil ikke gå så mye inn på hva jeg mener. Politikk handler om tillit. Jeg tror at tilliten til meg kunne bli svekket av det som nå er blitt kjent, og jeg vil ikke gjøre livet vanskelig for de jeg er mest glad i av alt: Det Norske Arbeiderparti. Jeg vil at partiet skal kunne gjennomføre nominasjon med politikere som det ikke er noen heftelser ved.

- Når informerte du Jens Stoltenberg?

- Den her beslutningen ble tatt i dag. Jeg fikk en orientering om at det var noe på gang i går og jeg tok denne beslutningen i dag i full forståelse med statsministeren og partisekretæren i Arbeiderpartiet.

Mer om

 1. Ingebrigtsen-saken
 2. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Arbeiderpartiet: Alvorlig sak

 2. VGs Frithjof Jacobsen om Ingebrigtsen-saken: - Alvorlig om kolleger i partiet har visst

 3. Fylkesrådleder: Jenta blir godt ivaretatt

 4. Ap-kollega kjente til Ingebrigtsens forhold

 5. Skal ha hatt et forhold til tenåringsjenta i et par år

Fra andre aviser

 1. Roger Ingebrigtsen (Ap) trekker seg som statssekretær

  Aftenposten
 2. Roger Ingebrigtsen trekker seg som statssekretær

  Fædrelandsvennen
 3. Statssekretær går av etter «seksuell relasjon»

  Bergens Tidende
 4. Statssekretær trekker seg etter sex med 17-åring

  Fædrelandsvennen
 5. «Jeg brøt både skrevne og uskrevne regler i Arbeiderpartiet»

  Aftenposten
 6. «Jeg brøt både skrevne og uskrevne regler i Arbeiderpartiet

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder