Gullsmed kan bli ny sjef i Fellesforbundet

Han peker på Hans Christian Gabrielsen som ny toppsjef i LO

GÅR FOR GULL: Forbundssekretær Jørn Eggum er favoritt til å bli toppsjef i LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundet. Han er utdannet gullsmed fra Bergen Lærlingeskole i 1989 og har svennebrev som «korpusmontør» innen gullsmedfaget. Foto: Trond Solberg/VG Foto: ,

To nye på vei inn i LO-topppen

En gullsmed seiler opp som ny lønnsoppgjør-general i Norge:
Jørn Eggum (42) er favoritt til å bli leder i Fellesforbundet. Han skryter av LO-lederfavoritt Hans Christian Gabrielsen (47).

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

En gullgutt er på vei inn i LO-toppen: Eggum er i dag forbundssekretær i LOs største forbund i privat sektor; Fellesforbundet, forbundet som leder an i lønnsoppgjørene.

Forbundsleder Arve Bakke (62) har vært oppgjørsgeneral i mangeår, men går av på landsmøtet i oktober.

– Jeg ønsker ikke å si noe om den problemstillingen. Det er lenge til landsmøtet og skulle det blir en problemstilling, vil jeg forholde meg til valgkomiteen, er den korte kommentaren Eggum ønsker å gi i dag.

– God kandidat

VG har vært i kontakt med en rekke kilder i forbundet og LO, som peker på Eggum som Bakkes arvtager.

Han sitter i dag i forbundsledelsen og kan bli den første gullsmeden i historien som går til topp i det tradisjonsrike jern- og metall-forbundet, som nå også organiserer ansatte i byggfagene og innen hotell og restaurant.

Om han ikke vil snakke om eget kandidatur, snakker han gjerne varmt om en annen kandidat: Hans Kristian Gabrielsen, som er favoritt til å bli LO-leder etter Gerd Kristiansen (59) som går av for aldersgrensen om vel to år.

– Det var ikke uten grunn at Fellesforbundet kjørte frem Hans Christian som nestleder i LO på forrige LO-kongress. Det var fordi vi mente han ved neste korsvei kunne være en god kandidat til å bli LO-leder.

Skryter av Gabrielsen

Eggum sier det Gabrielsen har gjort siden han ble LO-nestleder, forsterker inntrykket.

– Han har gjort en veldig god jobb og har de kvalitetene som skal til for å bli en god LO-leder.

Gabrielsen er i dag 2. nestleder i LO. 1. nestleder Tor Arne Solbakken (61) er uaktuell; han går som følge av LO-ledelsens særaldersgrense på 60 år.

– Ingen andre i LOs ledelse er i nærheten av å kunne utfordre Gabrielsen, sier en sentral LO-kilde.

LO-kilder peker på at Gabrielsen ikke har hatt helhjertet støtte i eget forbund. De viser til påstander om beslutningsvegring i hans tid i Fellesforbundet, men den kritikken er dempet etter at han har vist handlekraftig sin jobb i LO.

Lang vei for Sundnes

For utenforstående kan det virke søkt å omtale et lederskifte som skal skje i 2017, da Gerd Kristiansen skal gå av. Men i LO er det ikke tradisjon for å velge toppleder utenfor ledelsen forbundsledernivå – og innsiderne konkluderer i dag med at det bare er en mulig utfordrer til Gabrielsen: Leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes (44).

KANDIDATER: Trine Lise Sundnes leder i Handel og Kontor og LOs andre nestleder Hans-Christian Gabrielsen på LO-kongressen i Oslo i 2013. FOTO: JØRGEN BRAASTAD / VG Foto: ,

Men veien frem for hennes kandidatur er lang. Hun trenger støtte fra Fagforbundet: Forbundet som organiserer de kommunalt ansatte i LO er blitt så store at de snart har 40 prosent av delegatene under LO-kongressen.

Men signalene VG har fått fra Fagforbundet, er at det er godt fornøyd med Gabrielsen.

Fagforbundet har i dag ingen naturlig arvtager etter Gerd Kristiansen, men det er ventet at de vil sette to nye inn i LO-ledelsen ved neste korsvei.

Hverken Sundnes eller Gabrielsen ønsker å gi kommentar.

Partiovergang som mange merker seg

Ellers merker mange seg i LO en partiovergang:

Steinar Krogstad (54) er en mulig kandidat til toppledervervet i Fellesforbundet. Han er som Eggum forbundssekretær i forbundet.

Han har i mange år vært SV-er og derfor uaktuell som LO-leder i Fellesforbundet hvor Ap-kjøttvekten rår.

Men nå har han meldt overgang til Ap og derfor mer aktuell.

Han sier overgangen ikke har noe med at han eventuelt er kandidat til ledelsen.

– Men når du sitter i Fellesforbundets ledelse, kommer du nærmere de politiske beslutningsprosessene og ser bedre hvem som har styrke og oppslutning nok til å fremme en arbeidslivspolitikk i tråd med fagbevegelsens interesser. Det er Arbeiderpartiet.

– Ikke SV?

– Nei, det er Ap i større grad kjemper den kampen. Min vurdering er at SV må prioritere miljø og offentlig ansatte for å gjenreise partiet. Når det som skjer i arbeidslivet er så viktig for meg og forbundet, ble det naturlig å søke overgang.

– Det skjedde blant annet etter prat med Aps partisekretær Raymond Johansen?

– Det er riktig at vi hadde en prat etter landsmøtet hvor jeg ble valgt.

Krogstad kommer fra byggfagene, ikke fra Jern og Metall som Eggum, så mye taler for at han ikke greier å vippe Eggum av pinnen. Jern og Metall-kjøttvekten er om mulig enda sterkere i Fellesforbundet enn Ap-kjøttvekten.

Men Fellesforbundet skal også velge nestleder neste år, og han kan være aktuell i det vervet.

Les også

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Landsorganisasjonen (LO)

Flere artikler

 1. Sundnes sier nei til å bli LO-leder

 2. Her er den nye LO-lederen

 3. Voldsomt basketak i LO om lønnsoppgjøret

 4. Den nye LO-sjefen roses av NHO

 5. Slik ble Støre fredet av LO-toppene midt under krisevalget

 6. Pluss content

  Norges nye lønnsgeneral: Fant kjæresten på Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder