Politiet forventer at bare noen titalls vil møte ** Muslimsk leder: – Jeg

støtter deres rett til å si sin mening

SKAL MARSJERE: Max Hermansen er initiativtaker for den norske Pediga-bevegelsen og skal i kveld marsjere mot for å markere seg mot det han beskriver som muslimsk invandring og islamsk påvirkning. Foto:Trond Solberg,VG

Pegida Norge: Varsler ukentlige marsjer mot «muslimsk innvandring og islamsk påvirkning»

Den omstridte antiislamske bevegelsen Pegida sier de vil  marsjere i Oslo ukentlig til de får fram sitt budskap.

Artikkelen er over fem år gammel

Det sier initiativtager bak bevegelsen Pegida (Patriotiske europeere mot islamiseringen av aftenlandet) i Norge, Max Hermansen til VG.

– Dette er en marsj vi kommer til å fortsette å gå hver uke så lenge det trengs å få frem at vi gjerne vil delta i samfunnsdebatten.

Så langt er det planlagt en markering i Oslo sentrum 18.30 mandag ettermiddag.

Vil bli tatt seriøst

– Hvordan skal denne marsjen hjelpe dere?

– Ved å vise ledende politikere og andre at vi ser et stort problem. Og at dette problemet må tas alvorlig, sier Hermansen.

Han presiserer at de ikke kaller det en demonstrasjon, men en marsj.

– Vi er folket, og vi kaller det en marsj.

Bevegelsen ble startet i Dresden i Tyskland i oktober, og under den første marsjen gikk 18.000 mennesker med skilt der det sto «Våkn opp, Tyskland» og ropte «Vi er folket».

For én uke siden ble det holdt Pegida-demonstrasjoner i 11 tyske byer. Nå varsler foreningen på sine Facebook-sider at det skal holdes Pegida-tilknyttede demonstrasjoner i 30 tyske byer. De skriver også på Facebook at det holdes Pegida-demonstrasjoner i 18 ulike land.

På spørsmål om Pegida Norge fremfører rasistiske standpunkter, svarer lederen at det er denne typen spørsmål som har skapt behovet for markeringen.

Det er derfor vi går denne marsjen. Hver gang vi prøver å delta i samfunnsdebatten om «den store elefanten i rommet» om muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam, blir vi møtt med skittkasting.

Men du generaliserer en hel gruppe?

Ja, det er det liten tvil om.

Tusenvis i Pegida-protest

Samtidig vokser motstanden mot den antiislamske gruppen. Lørdag stilte 35.000 motdemonstranter opp i Dresden. I Köln ble lyset i domkirken slukket i protest mot Pegidas budskap.

STARTET I DRESDEN: Pediga-demonstranter veiver med flaggene sine foran katedralen i Dresden 22. desember. Hver mandag marsjerer demonstrantene i protest mot blant annet invandringspolikken. Foto:Jens Meyer,Ap

I Norge møter de motstand blant annet fra Det islamske forbundet.

– Jeg opplever denne bevegelsen som rasistisk fordi det en generalisering av muslimer. De bidrar til spredning av hat mot en religiøs gruppe, sier leder Basim Ghozlan til VG.

Men selv om han er særs skeptisk til gruppens standpunkter, støtter han deres rett til å fremføre dem.

– Jeg støtter deres rett til å si sin mening, men jeg er skeptisk fordi jeg tror de kommer til å misbruke retten med å komme med rasistiske slagord, sier han.

Planlagt før Paris-terroren

I de tyske Pegida-demonstrasjonene i kveld skal deltagerne etter planen ha svarte bånd rundt armen for å minnes de 17 personene som ble drept i ukens tredelte terrorangrep i Paris.

Ifølge Max Hermansen skal ikke de norske Pegida-deltagerne bære sørgebånd.

– Vi har ikke planlagt noe sørgebånd, det kunne vi godt ha hatt. Jeg tok initiativ til denne marsjen før disse forferdelige tingene skjedde i Paris. Det som har skjedd i Paris gjør marsjen hverken mer eller mindre aktuell. Vi har et stort problem med muslimsk innvandring og påvirkning fra islam. Vi kaller det for elefanten i rommet, og det må vi få være med å diskutere uten å bli kalt for forferdelige ting, sier Hermansen til VG.

Bundeskansler Angela Merkel brukte sin nyttårstale til å appellere til sine landsmenn om ikke å følge demonstrantene. Den tyske justisministeren, Heiko Maas, har også advart tyskere mot å stille opp i kveldens demonstrasjon.

Føler seg diskriminert

Max Hermansen mener kritikken representerer Pegidas hovedproblem.

– På hvilken måte mener du dere blir forhindret fra å delta?

– Blant annet ved at de kaller oss ekstremister, nazister, fascister og kommunister og ved å gå til personangrep.

Vil samle Pegida-motstandere

Samtidig som Pegida marsjerer mot muslimsk innvandring, vil nærmere 40 organisasjoner og foreninger samles til et solidaritetstog på Youngstorget.

Demonstrantene representerer blant annet ulike organisasjoner på venstre fløy, samt muslimske, kristne og jødiske organisasjoner.

«Vi samles for å markere avstand fra den terroren som rammet Charlie Hebdo med påfølgende gisselaksjoner. Vi samles for å ta avstand fra de påfølgende angrepene på moskeer i Frankrike – også de terroraksjoner – på samme måte som de vi har sett i Sverige den siste tiden», skriver #Solidaritetstog.

På nettsiden tar de også avstand fra Pegidas demonstrasjon: «Samtidig som oss skal Pegida demonstrere mot muslimsk innvandring og «islamisering». Vi samles mot deres stigmatiserende syn på medmennesker og for at det ikke skal bli det dominerende etter terroren, men heller den inkluderende varmen», skriver de.

Også Det islamske forbundet planlegger å møte opp på Youngstorget i «motdemonstrasjonen». Leder Ghozlan tror ikke Pegida kommer til å få bred appell.

– Det virker som de ønsker å skru klokken tilbake 600 år. Derfor tror jeg nordmenn vil snu ryggen til dette, sier han.

FØLGER MED: Stabssjef i Politiet, Johan Fredriksen sier de vil overvåke de to markeringene i Oslo i kveld. Foto:Fredrik Varfjell,NTB scanpix

Tror få vil møte opp for Pegida

Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen sier at det er to selvstendige markeringene på to forskjellige steder og at de blir ansett som ukompliserte.

– Det vi følger med på er eventuelt andre miljøer. Særlig med tanke på Pegidas markering, sier Fredriksen.

Han sier at de følger situasjonen fortløpende og at etterretningsbildet forandrer seg fra time til time.

– Den beste måten å fremme sine egne meninger er ved å ha et godt budskap og bruke ytringsfriheten på en positiv måte. Hvis man tenker å løse noe ved bruk av vold eller ulovlige demonstrasjoner så stigmatiserer man det budskapet man er uenig i.

Fredriksen tror det kan bli folksomt på Solidaritetstogets markering, og anslår at et par titalls vil marsjere for Pegida.

– Vi følger med på sosiale medier, og det kan fort forandre seg. Men det er klart at engasjementet på sosiale medier er veldig lite forpliktende. Når folk skal ta på seg ytterjakken og delta blir det fort færre, sier han.

Hermansen selv sier at han venter mellom 50 og 100 deltakere i marsjen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder