Se, her lusker Oslo-ulven

Denne filmsnutten viser med all sannsynligheten enten Fenris eller Frøya som lusker forbi et viltkamera i Østmarka den 6. juni i år.

  • Stella Bugge

Artikkelen er over seks år gammel

Det opplyser Rovdata, som har ansvar for å telle store rovdyr i Norge.

Datoen på filmen er riktignok en helt annen, men ifølge Rovdata er årsaken at forskeren ikke har tatt seg bryet med å stille inn kameraet på korrekt dato.

- Filmen er tatt 6. juni. Det vet vi helt sikkert, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata, til VG.

- Utvilsomt ulv

- Etter all sannsynlighet er det en av Østmarka-ulvene. Når et ulvepar etablerer seg, markerer de revir og da innebærer det en betydelig risiko for en annen ulv å gå inn i området. Men om det er hannulven eller tispa blir bare spekulasjoner, utdyper Kjørstad. Men ulv er det utvilsomt, ifølge Rovdata-lederen.

Ulven er fanget av et viltkamera som Norsk institutt for naturforskning (NINA) har satt ut for å kartlegge gauper, og det er en ren tilfeldighet at gråbein er kommet med på bildet.

På filmen ser man bare en ulv, men det betyr ikke nødvendigvis at det bare er en ulv igjen i skogene rundt hovedstaden. Aftenposten skrev i juni at Økokrim undersøker om Østmarka-ulv er drept.

- De går ikke nødvendigvis i lag hele tiden. De kan operere hver for seg. At en går alene er ikke uvanlig. Dersom det er født valper, er det nesten mer naturlig å se en ulv enn to sammen på denne tiden av året siden tispa da gjerne oppholder seg i nærheten av hiet og valpene. Man kan ikke trekke konklusjoner med bakgrunn i denne filmen, sier Kjørstad.

Han forteller at et annet kamera i nærheten har tatt et stillbilde av ulven i samme tidsrom, men her synes bare bakparten.

FOREVIGET: Denne ulven er knipset av et vilkamera i Østmarka den 10. mai i år. Foto:http://viltkamera.nina.no/

Bildet ovenfor, også det tatt av et viltkamera med gaupe for øye, viser en ulv som ble foreviget den 10. mai i år.

- Forskerne som driver prosjektet sjekker ikke kameraene så ofte siden de ikke vil forstyrre mer enn nødvendig. Derfor kan det gå flere uker mellom når de kontrollerer kameraenes minnebrikker, sier Kjørstad.

Rovdata er en selvstendighet enhet av NINA, som altså har ansvaret for viltkameraene.

Avbildet

Forrige gang Fenris og Frøya ble foreviget, som vi vet om, var den 28. april, også den gangen av et NINA-kamera. Da ble ulvene knipset med kort tids mellomrom og den ene ulven hadde en betydelig rundere mage enn den andre.

Men enn så lenge vet ikke Rovdata om de har fått valper.

- Det er normalsituasjoen at vi ikke vet noe. Ulv i Skandinavia får valper slutten av april eller i mai. Vi klarer som regel ikke å påvise om det er valper i et område før snøen kommer siden det er vanskelig å finne spor i barmarksesongen, sier Kjørstad.

PS: I videoen står datoen 02.03.2011. Ulvene er ikke filmet da, men 6.juni i år.

Mer om

  1. Miljøvern

Flere artikler

  1. Her er Oslos ulvevalper

  2. Ikke spor av ulvevalper i Oslo

  3. Østmarka-ulven Fenris har fått valper

  4. Unike opptak av jervfamilie

  5. Se gaupa bære ungene i nakkeskinnet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder