FORBUDT: Det tradisjonsrike pålegget er tungt å svelge for Horten kommune, som er i ferd med å legge om kostholdet i barnehager og skolefritidsordning (SFO). Foto: JAVAD M. PARSA

Horten kommune fjerner brunosten for de yngste

Sammenligner brunosten med en karamell

Får motbør fra Helsedirektoratet

Tine: - Brunost inneholder jod

Horten kommune bannlyser prim og brunost i barnehage og SFO.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nye felles retningslinjer for kosthold er i ferd med å innføres over hele kommunen, melder NRK Vestfold.

- Brunosten er på lik linje med en karamell. Derfor anser vi brunost som et lite hensiktsmessig produkt å servere barn på de kommunale arenaene, sier Linda Jakobsen, enhetsleder for barn og unge, til VG.

Inspirasjonsbrosjyre om matpakker

ANGRIPER NASJONALOSTEN: Linda Jakobsen, enhetsleder for barn og unge i Horten kommune.

Linda Jakobsen har sammen med ansatte og ernæringsfysiolog Pia Harritz Torchio utarbeidet de nye retningslinjene. Endringen omfatter både barnas matpakker og det som serveres i barnehager og i skolefritidsordning (SFO). En egen inspirasjonsbrosjyre om matpakker er nå på vei ut til alle foreldre.

Overvektsbølgen er bakgrunnen for de nye retningslinjene, ifølge Jakobsen. Med overvekt følger ofte sykdommer som diabetes, kreft og hjerte- og karsykdommer.

På sosiale medier koker det etter at nyheten ble kjent.

- Jeg skjønner at dette er nasjonalskatt nummer én. Men barn spør ikke etter brunost. Brunosten inneholder dessuten minimalt med næringsstoffer som et barn kan nyttiggjøre seg av, utdyper Jakobsen.

Fra 1. september 2001 var det ikke lenger tillatt å tilsette jern til brunosten.

Brunost inneholder jod

FORSVARER NASJONAL MATSKATT: Kirsti Wettre Brønner, leder for ernæring i Tine.

Kongerikets brunostleverandør nummer én, Tine, svarer:

- Brunost inneholder også andre viktige næringsstoffer barn trenger hver dag, som kalsium, jod og protein. Disse gjør brunost til et bedre valg enn andre søtpålegg, sier Kirsti Wettre Brønner, leder for ernæring i Tine.

- En skive brunost kan dekke opp mot 40 prosent av dagsbehovet for jod hos et barn i barnehage. Mange barn får for lite jod. Dette er spesielt bekymringsfullt når vi vet at jod har en sentral funksjon for hjernens utvikling, påpeker Brønner.

Brønner mener det er lagt for stor vekt på sukker i budskapet fra Horten kommune. Hun understreker at brunost ikke har tilsatt sukker, men har et naturlig høyt innhold av sukker fra melken.

Anbefaler gulost

Ernæringsfysiolog og stipendiat ved Norges idrettshøgskole, Therese F. Mathisen, trekker også frem at brunost inneholder mye jod. Men Mathisen mener likevel at den brune tradisjonsbæreren på ostefatet har lite å gjøre i et hverdagslig kosthold.

- Sammenligner man brunost og gulost, heier jeg veldig på gulosten. Gulosten inneholder lite sukker, og mye kalsium og proteiner, opplyser Mathisen.

Finnes i magrere varianter

Også Helsedirektoratet er opptatt av sukkerkutt for å unngå overvekt blant barn, og for å fremme et sunt og næringsrikt kosthold. Men avdelingsdirektør Henriette Øien mener det blir i strengeste laget å kutte ut brunost og prim.

- Det vi er mest opptatt er å kutte ut brus, saft, kaker og søtsaker. Vi tenkte ikke at det skulle gå utover brunost og prim, som kan være en del av et variert og sunt kosthold. Brunost inneholder en del mettet fett, men det finnes jo også magrerere variant av både brunost og prim som kan være et fint alternativ. Brunost er også en kilde til kalsium, og er ikke helt å sammenligne med cola, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

VG+: Les testen av ny brunost på tube og andre matnyheter.

Barnehage i Rogaland forbyr brunost

Det tradisjonsrike norske pålegget møter motstand også andre steder i landet. Engleongane barnehage i Sandnes har forbud mot yoghurt, syltetøy og brunost, ifølge Aftenposten.

Nina Sjuve, styrer i Bjørnestien barnehage i Horten, forholder seg enn så lenge til retningslinjene fra Helsedirektoratet.

- Vi har aldri servert sjokoladepålegg, syltetøy og saft. Og ønsker ikke at det skal være med i matpakkene. Men brunosten ser jeg ikke noen grunn til å kutte ut, vi har det kanskje én gang i uken. Dette er ut i fra anbefalinger fra Helsedirektoratet, påpeker Sjuve.

Hva mener du? Er brunosten for usunn? Diskuter i kommentarfeltet under.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder