OMSTRIDT: Stein-Robin Kleven Bergh (53) fikk sparken for sine ytringer på Facebook, men avskjedigelsen ble senere omgjort. Han jobber i dag som etterforsker ved Kongsvinger politistasjon.

OMSTRIDT: Stein-Robin Kleven Bergh (53) fikk sparken for sine ytringer på Facebook, men avskjedigelsen ble senere omgjort. Han jobber i dag som etterforsker ved Kongsvinger politistasjon. Foto:Privat,

Ble avskjediget etter å ha kalt Jens Stoltenberg et krapyl: Politimann om Hadia Tajik: - Er hun tilhenger av Anders Behring Breivik?

Stein-Robin Kleven Bergh (53) ble avskjediget i politiet etter å ha kalt Jens Stoltenberg et krapyl, men fikk jobben tilbake. Nå  langer han ut mot Hadia Tajik.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I en melding på sin private Facebook-profil spør politietterforskeren om Hadia Tajik er tilhenger av terroristen Anders Behring Breivik.

Det var Ap-nestlederens intervju med Aftenposten torsdag, der Tajik uttaler at hun er dypt kritisk til å forby utsagn som hyller terror, som fikk Bergh til å reagere. I meldingen, som ble lagt ut fredag kveld, skriver han:

- Sånne sitter på Stortinget - selvsagt for AP. La oss hylle terrorister! Er ho tilhenger av ABB også? Fan?

SKJERMDUMP FRA FACEBOOK Foto: ,

Flere av Berghs venner har kommentert meldingen. En skriver:

- Blir kvalm når ho kjæm i tv ruta å opne kjæften, ho har lagt han Anders for hat, fordi han gjør jobben hundre ganga bedre en ho he-he.

Berg repliserer:

- Dette vesenet når ikke justisminister Anders til anklene engang!

Intervju med Hadia Tajik utenfor Stortinget. FOTO: FRODE HANSEN/VG Foto: ,

Legitimt å spørre

Stein-Robin Kleven Bergh mener det må være legitimt å spørre om Tajik er tilhenger av Anders Behring Breivik, i og med at hun ikke vil forby utsagn som hyller terror.

- Uttalelsene hennes forgyller - etter min mening - terrorisme, og da må dette være et greit spørsmål å stille. Jeg påstår ingenting, jeg bare stiller spørsmål ved om hun er tilhenger av terrorisme, sier han på telefon fra Sverige.

- Er ikke dette sjikanerende uttalelser?

- Nei, det er jeg ikke enig i. Da må du spørre om ikke uttalelsene fra Tajik også er sjikanerende, fra hennes side.

- Hva mener du med å skrive «Sånne sitter på Stortinget»?

- Jeg legger i det det som står der. Hvis en stortingsrepresentant synes det er greit at folk lemlestes med bilbomber og villmannsskyting, må det stilles spørsmål ved hvem som velges inn i vår lovgivende forsamling. Da synes jeg Arbeiderpartiet bør vurdere lista si.

Forbud vil virke mot sin hensikt

Hadia Tajik svarer gjennom sin politiske rådgiver Svein Tore Bergestuen.

- At Tajik mener vi ikke bør forby ubehagelige og kontroversielle utsagn, som at noen hyller terror, betyr altså ikke at hun støtter innholdet i det som blir sagt eller de som sier det. Standpunktet innebærer at hun tror et forbud mot slike utsagn virker mot sin hensikt.

Om politimannens Facebook-melding, sier Bergestuen på vegne av Tajik:

- Det samme gjelder dette utsagnet. Det hadde ikke vært klokt å forby det. Nå er det synlig for alle hva han mener, det kan imøtegås og eventuelt få et etterspill. Med et lovforbud ville ikke meningene hans forsvunnet, men færre ville visst om dem.

Bergh ble avskjediget av politimesteren i Hedmark i september 2013, etter flere kontroversielle uttalelser. Avskjedigelsen i det lokale ansettelsesrådet ble senere omgjort av politiets sentrale ansettelsesråd.

KAN BLI NY SAK: Tormod Andreas Bakke er politimester i Hedmark politidistrik. Foto:Politet,

Fikk skriftlig advarsel

- Det sentrale ansettelsesrådet konkluderte med at det var tvilsomt om utsagnene hans var grove nok til avskjedigelse. Bergh fikk en skriftlig irettesettelse, som er den reaksjonen som ligger nærmest opp til en avskjedigelse, sier politimester Tormod Bakke i Hedmark politidistrikt til VG.

53-åringen fikk jobben tilbake og flyttet fra betjentstillingen ved lensmannskontoret i Eidskog til kriminalavdelingen ved Kongsvinger politistasjon, der han nå jobber som etterforsker. Han er også styremedlem i Eidskog Fremskrittsparti.

Første gang den omstridte politibetjenten og Frp-politikeren havnet i offentlighetens søkelys var i 2008. Da proklamerte han at han utøvde politiyrket i «god Frp-ånd» - med å være liberal til våpen, for høyere fart og aktiv i utlendingssaker.

«Krapylet har styrt i åtte år»

Om daværende statsminister Jens Stoltenberg, skrev Bergh på Facebook.

«Krapylet har styrt i ÅTTE år uten å få til annet enn forfall av landet! Dette merker folk på kroppen, og vil ikke ha mer av denne handlingslammelsen! Det siste kortet denne sosialistspiren har i ermet er å kjøre fram LØGNER om Frps politikk...»

ANGREP STOLTENBERG: Politimannen Stein-Robin Kleven Bergh kalte Jens Stoltenberg et krapyl på Facebook.FOTO: ROBERT S. EIK, VG Foto: ,

Senere ble det lagt ut flere innvandringskritiske meldinger på hans egen Facebook-side. 25. april 2011 ble denne meldingen lagt ut på Berghs Facebook-profil:

- Våren er kommet og asylsøkerne begynner å sykle langs veiene igjen. Pass godt på så du ikke kjører på dem. Det kan være din sykkel.

Bergh har tidligere hevdet det var andre med tilgang på hans profil som la ut denne og flere andre meldinger - og at han i ettertid er blitt hacket av folk som ønsker å sverte ham.

ASYLSØKER-VITSER: Dette er en av meldingene som ble lagt ut på Stein-Robin Kleven Berghs Facebook-profil. Selv har han hevdet at denne og andre meldinger ble lagt ut av andre. Foto: ,- Ikke forenlig med politirollen

- Vi mener at hans fremtreden og oppførsel i sosiale medier ikke er forenlig med det å være politi. Vi må ha tillit i hele folket, uttalte kommunikasjonsrådgiver Kari-Anne Dobloug i Hedmark politidistrikt til VG i november 2013.

Politimester Tormod Bakke sier til VG at han vil vurdere om det lokale ansettelsesrådet skal følge opp Berghs uttalelser om Arbeisderpartiets nestleder, i kjølvannet av den tidligere saken.

- Det jeg kan si, er at listen ligger lavere nå enn tidligere. Det ble også påpekt da det ble gitt ordensstraff, at ved neste korsvei kan resultatet bli annerledes, sier Bakke.

Har bare stilt spørsmål

Bergh sier han ikke er redd for at det skal bli reist ny avskjedssak mot ham.

- Nei, hvorfor skulle jeg være det? Vi har ytringsfrihet i Norge, og jeg har bare stilt spørsmål. Det hadde vært noe annet om jeg hadde kommet med påstander. Sentrale politikere som Hadia Tajik bør takle dette. De må regne med å få tilsvar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder